PRIJEVOZ PUTNIKA

Predstavljena najbolja rješenja projekta Transportikum: Sudjelovalo 47 studenata Prometnog fakulteta i osam tvrtki

Studenti su tijekom tri mjeseca rješavali projektne zadatke koje su izabrali i u tim periodu posjetili sve partnerske tvrtke.

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu od 2015. godine u suradnji s hrvatskim gospodarstvenicima provodi projekt Transportikum koji za cilj ima unaprijediti znanja i povećati kompetencije studenata te ih pripremiti za tržište rada.

Ove godine na projektu Transportikum sudjelovalo je ukupno 47 studenata studija Promet i studija Logistika i Inteligentni transportni sustavi, a osam tvrtki iz različitih gospodarskih grana (Arriva Hrvatska, Atlantic Grupa, Croatia Osiguranje, Hrvatska pošta, INA - Industrija nafte, Podravka, ProjektLab i Zagrebačka pivovara) osmislilo je projektne zadatke za studentske timove.

Studenti su tijekom tri mjeseca rješavali projektne zadatke koje su izabrali i u tim periodu posjetili sve partnerske tvrtke. Ovogodišnje teme projekta Transportikum primarno su iz područja procesa prijevoza putnika i tereta te uvođenja novih tehnologija u poslovanju, procjena šteta kod prometnih nesreća, alociranja resursa u svrhu optimizacije logističkih procesa, rekonstrukcije postojeće prometne infrastrukture te razvoj i tranzicija na održive oblike prometa.

Najbolja rješenja prezentirana su na završnom događaju projekta Transportikum koji je održan 25. svibnja 2023. godine na Fakultetu prometnih znanosti. Uzvanicima se na početku skupa obratio Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti.

Profesorica Jasmina Pašagić Škrinjar, predsjednica Organizacijskog odbora projekta Transportikum, zahvalila se svima koji su pridonijeli realizaciji projekta, a ponajviše je istaknula trud i brojne kvalitete studenata koji su prepoznali prednosti ovog projekta i uključili se u rješavanje.

Skup je pozdravila i državna tajnica Margareta Mađerić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš. Pohvalila je projekt Transportikum i njegov rast kroz godine te naglasila kako se ovakvim projektima direktno utječe na razvoj gospodarstva i povećanje kvalitete visokoobrazovanog kadra.

Svaka tvrtka je za najbolje rješenje svojih zadataka dodijelila novčanu nagradu pobjedničkom timu u iznosu od 500 eura. Studenti osim novčane nagrade dobivaju 2 ECTS boda za sudjelovanje te mogućnost studentske prakse u poduzećima, pisanja završnih i diplomskih radova u suradnji s gospodarstvenicima, a često se po završetku projekta najboljim studentima ponudi zaposlenje u nekoj od uključenih tvrtki. U drugom dijelu programa uzvanicima su se predstavili HUBBIG, AIR RMLD i SeaCras - tri start up tvrtke ZICER-a (Zagrebačkog inovacijskog centra).

Projekt Transportikum prepoznat je od strane gospodarstva kao izvrstan način da uključene tvrtke analiziraju kako timovi i pojedini studenti rješavaju zadatke i izazove iz realnog sustava te koje su im kvalitete u vidu motivacije, timskog rada, stručnih znanja, organizacije i izlaganja rješenja. Broj studenata kao i broj partnerskih tvrtki konstantno raste, što pokazuje kako je projekt prepoznat u raznim interesnim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:53