E-UPISI

Predstavljena nova usluga na portalu e-Građani, za lakši i brži upis u odgojno-obrazovne ustanove

Usluga će građanima omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu

e-Građani

 Screenshot

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak u Zagrebu uslugu e-Upisi na portalu e-Građani, koja će omogućiti brz, transparentan i jednostavan upis u odgojno-obrazovne ustanove.

Projekt pod nazivom "Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove" provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom - CARNET.

- S obzirom na važnost kao i značajan potencijal u broju korisnika elektroničkih usluga u sustavu obrazovanja, prepoznata je potreba informatizacije i povezivanje procesa od upisa u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do prijava na visoka učilišta, odnosno informatizacije sustava obrazovanja odraslih - rekao je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

- Cilj je projekta roditeljima, učenicima i studentima omogućiti brz upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se mogu izbjeći korištenjem već postojećih podataka iz svih relevantnih institucija - istaknuo je.

Elektronička usluga upisa, objasnio je Gršić, građanima će omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva.

Kada je riječ o upisima u vrtiće, Gršić je napomenuo da ne provode svi vrtići upise kroz ovaj sustav. "Neki vrtići u svojim sredinama, gradovima imaju vlastita rješenja i aplikacije za upis. S obzirom na to da se upisi provode, ovisno o odlukama lokalne samouprave od travnja do srpnja tekuće godine, redovito će se ažurirati na portalu e-Građani popis vrtića i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode e-Upise putem usluge e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove", dodao je.

Uslugom e-Upisi osigurava se još veća dostupnost javnih usluga građanima, smanjuje administrativni teret i troškovi za građane te postiže veća ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET Hrvoje Puljiz napomenuo je da projekt e-Upisi upotpunjuje proces digitalne transformacije obrazovnoga sustava.

CARNET je kao partner u projektu zadužen za izradu cjelovitoga rješenja koje obuhvaća snimanje poslovnih procesa i izradu referentnih modela, definiranje arhitekture informacijskog sustava i razvoj kompleksnih elektroničkih usluga u sustavu e-Građani, istaknuo je.

Uz to, osigurava izradu obrazovnih sadržaja i provedbu edukacije korisnika pojedinih sustava, a CARNET-ov Helpdesk pruža podršku za gotovo sve usluge, dodao je Puljiz.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Njegova je ukupna vrijednost 40.002.019,64 kuna od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:30