LOKALNI IZBORI

Predstavljena pulska inicijativa grupe Možemo: ‘Stanje Pule je dokaz IDS-ove nesposobnosti‘

‘Pregovori za lokalne izbore otvaraju se s Novom ljevicom i Orahom. Za razgovor o kandidatima za gradonačelničko mjesto još je rano‘
 Goran Sebelic/Cropix

- Trideset godina IDS-ove vlasti pokazalo je što znaju i mogu. Stanje Pule je dokaz njihove nesposobnosti. Napredak je moguć jedino uz promjenu, a ona se ne može dogoditi ako ne dođu novi akteri. Promjenu mogu proizvesti samo novi ljudi. Oni žele samo da stvari ostanu kakve jesu, poručila je danas Dušica Radojčić u Puli na Forumu prilikom prvog predstavljanja pulske inicijativne grupe Možemo. Radojčić, inače diplomirana politologinja, s više od 20 godina aktivističkog staža u organizaciji za zaštitu okoliša, prirode i društvenu pravdu Zelena Istra i 18 godina na funkciji predsjednice, je time najavila njihov ulazak u politički ring uoči predstojećih lokalnih izbora u Pulu. Doduše, danas na Forumu novinarima nisu predstavili svoje kandidate za gradsko vijeće, niti eventualnog kandidata ili kandidatkinju za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu.

image
Dušica Radojčić
Goran Sebelic/Cropix

Pojasnila je da inicijativnu grupu čine ljudi kojima je dosta pozicije promatrača lošeg upravljanju gradom.

- Vidimo Pulu kao grad na moru koji živi cijele godine. Grad novih ideja i zelenog poslovanja s  najvišom kvalitetom okoliša i  po mjeri svih Puležana i Puležanki kao i grad u kojem mladi žele nastaviti živjeti, a ne odlaziti. Danas s Foruma vidimo s jedne strane propali Uljanik, a s druge propale ulice staroga grada. U svim gradovima centra je mjesto koje je najreprezentativniji i najuređenije. Mi smo pokušali utjecati na vlast kroz prijedloge, ali vidimo da to ne funkcionira pa smo se odlučili i sami politički angažirati.  Pregovori za lokalne izbore otvaraju se s Novom ljevicom i  Orahom. Za razgovor o kandidatima za gradonačelničko mjesto još je rano budući da  o tome trebaju zajedno odlučiti članovi i novi partneri. U tijeku je izrada programa i s koalicijskom  partnerima moramo usuglasiti vrijednosti, zadatke i ciljeve i nadam se da ćemo se u tome složiti, kazala je Radojčić.

image
Konferenciju za medije na kojoj je objavljeno formiranje pulske platforme Možemo i njihov ulazak na lokalnu političku scenu. U ime inicijativne grupe Možemo Pula govorili su Dušica Radojčić, Koviljka Askić i Miha Paus, a u ime stranke koordinatorica stranke i saborska zastupnica Sandra Benčić i saborski zastupnik Tomislav Tomašević.
 
Goran Sebelic/Cropix

Njezina kolegica iz inicijativne grupe Koviljka Aškić, vlasnica i direktorica tvrtke Eko.-Adria d.o.o. koja se bavi savjetovanjem u zaštiti okoliša, izradom planskih dokumenata vezanim za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom, izradom dokumenata vezanim za procjenu utjecaja zahvata na okoliš i edukacijom o gospodarenju otpadom, kazala je da će joj fokus biti na gospodarenju otpadom i zaštita okoliša.

- Otpad bi trebao biti izazov i prilika, ali zbog nesposobnosti vladajućih i odgovornih kod nas otpad je problem. Problem  se vidi na Kaštijunu gdje imamo zagađen zrak i tlo te vodu. Naši vladajući ulažu milijune kuna u popravak Kaštijuna, u neučinkovit sustav i skupu opremu za prikupljanje otpada, a jedan smo od najgorih gradova u državi po postotku korisno sakupljenog otpada i zato samo za prošlu godinu moramo platiti milijun kuna kazne. A možemo biti zelena prijestolnica Europe, kazala je Aškić.

image
Goran Sebelic/Cropix

Predstavljanje inicijativne grupe došli su podržati i saborski zastupnici Sandra Benčić i Tomislav Tomašević koji smatraju da Pula ima velikih problema kao i Zagreb.

- Po dolasku u Pulu uočili smo isto što imamo u Zagrebu. Ništa ne odaje da dolazimo u najveći grad najbogatije županije u Hrvatskoj. Sa svake fasade i ulice i Uljanika vrišti da se ovim gradom ne upravlja i da se u ovaj grad ulaže. S obzirom na budžet koji ima, u što se taj novac onda ulaže? S obzirom na  ekonomsku snagu koju Pula i Istra imaju, čudimo se što Pula izgleda kao grad koji su svi napustili, a da nitko nije dao novu viziju što je Pula u 21. stoljeću. Jedino što ova vlast nudi je život od rentijerstva. Žele grad u dijelovima prodati, koncesionirati ili na drugi način privatizirati, kazala je Benčić. Tomašević je pak istaknuo kako je jasno vidljivo da je koncept razvoja za Pulu i Istru bio pogrešan te da se temeljio na deindustrijalizaciji i monokulturi elitističkog turizma.

image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2021 18:51