TATIANA SOKOLOVA

Predstavnica Rusa u Istri u suzama: Od srca svim ljudima želim mir, želim im sunce i proljeće

Ni u svoje osobno ime nije se usudila izreći stav prema Putinovoj agresiji

Tatiana Sokolova

 Facebook

Tatiana Sokolova, predsjednica Udruge ruske nacionalne manjine Istarske županije "Ruski dom" s velikom je nelagodom i primjetnim grčem u glasu razgovarala o situaciji u kojoj su se našli Rusi koje je Putinova agresija na Ukrajinu zatekla u Hrvatskoj.

Isprekidanim glasom Sokolova je kazala da nitko ne želi rat, te da je Udruga kojoj je na čelu orijentirana isključivo njegovanju ruskog jezika i kulture.

- Mi se ne bavimo politikom i ne možemo komentirati ništa što je vezano uz politiku i rat. Želimo mir. Živimo ovdje i samo želimo održati naš jezik, običaje i tradiciju na što kao nacionalna manjina imamo pravo - izgovorila je unaprijed pripremljenu rečenicu koja je zapinjala u grlu.

Napomenula je da Udruga djeluje 13 godina, te da nikada nije, "ni jedne sekunde, ni jedne minute" govorila o politici. - Ni sada ne možemo govoriti ništa što bi na bilo koji način bilo povezano s politikom - kazala je Tatiana Sokolova. Pitali smo je koliko članova ima njena Udruga, no ona je odbila odgovoriti i na ovo pitanje pojašnjavajući da se boji kakve bi reakcije moglo izazvati bilo što od onog što bi u ovome času izgovorila.

- U Udruzi ima različitih ljudi i svatko ima svoje viđenje - govorila je Sokolova na rubu suza. Ni u svoje osobno ime nije se usudila izreći stav prema Putinovoj agresiji napominjući kako nema čovjeka koji bi želio rat. - Od srca svim ljudima želim mir, želim im sunce i proljeće - kazala je dalje.

Zanimalo nas je i kako se osjećaju pripadnici ruskog naroda u Hrvatskoj, posebno u kontekstu činjenice da s iskustvom vlastite ratne traume i agresije koja nam je još živa u sjećanju, hrvatski građani posebno suosjećaju s Ukrajincima. I to je, međutim, za Sokolovu bila preteška tema. Kazala je samo da u njenoj Udruzi, osim Rusa ima i pripadnika drugih nacionalnosti, od Ukrajinaca, Armenaca, Gruzijaca i drugih.

- Mi godinama zajedno radimo, naša djeca se druže, prijatelji su. Svi se dobro slažemo. Svi smo daleko od svoje domovine i svojih obitelji. Cilj nam je biti zajedno, njegovati prijateljstvo i podržavati se. Svi mi živimo u Hrvatskoj u kojoj smo našli dom - kaže naša sugovornica.

Na kraju nam je još rekla da u Rusiji, ali i Ukrajini, ima obitelj i prijatelje. U kontaktu je s njima i ističe da je svima teško, da su svi zgroženi i nitko ne zna koje će još posljedice imati, kako kaže, ova politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:41