DAVOR DERENČINOVIĆ

Predstojnik Katedre za kazneno pravo: ‘DORH je neovisan, a izvidi su tajni‘

‘Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku‘, poručuje Davor Derenčinović
Davor Derenčinović
 Darko Tomas/Cropix

Predstojnik Katedre za kazneno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu Davor Derenčinović, rekao je vezano za aferu Janaf, da prema zakonu treba razlikovati izvide i istragu, i da su sve izvidne radnje tajne, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela.

"Po Zakonu o kaznenom postupku prvi korak su izvidi, kako bi se prikupile informacije i da se utvrdi osnovana sumnja da se kreće s istragom ili ne. Sve je to tajno, sve izvidne radnje, uključujući i posebne dokazne radnje, a osobito kod koruptivnih djela", rekao je prof. Derenčinović u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije.

Pojašnjava da je to npr. nadzor telekomunikacija, nadzor i snimanje prostorija itd. "O tome odlučuje sudac istrage na temelju zahtjeva Uskoka, odnosno DORH-a, a to provodi PNUSKOK ako se radi o djelima iz nadležnosti Uskoka. Sve osobe koje su doznale sadržaj tih radnji ne smiju nikome otkriti jer je u suprotnome učinio kazneno djelo", naglasio je Derenčinović.

Dodao je kako ne bi volio živjeti u državi u kojoj bi premijer znao za takvo što.

Premijeru to nitko ne smije priopćiti, a ako mu priopći, počinio je kazneno djelo, rekao je Derenčinović, naglasivši da je Državno odvjetništvo RH (DORH) neovisno pravosudno tijelo.

O izjavi predsjednika Milanovića

Vezano za navode predsjednika Zorana Milanovića da je, kada je bio premijer, za neke istrage doznao prije uhićenja, Derenčinović ističe da, ako je to istina - to zabrinjavajuće.

"Ravnatelj Uskoka ne smije izvršnoj vlasti govoriti o tajnom postupku. Trebalo bi uspostaviti jasan model odgovornosti za curenje informacija. Nije dobro da izvršna vlast komentira sadržaj izvida, među ostalim razlozima i zbog presumpcije nevinosti", dodao je

Glede inicijative oporbe za osnivanje istražnog povjerenstva o radu DORH-a prof. Derenčinović podsjetio je da je Zakon o istražnim povjerenstvima jasan i da ne smije doći do kolizije.

"Ako je u tijeku sudbeni postupak, ono se ne smije osnovati. Smije se osnovati radi utvrđivanja određenih pitanja od javnog interesa. Ako je osnovano u trenutku pokretanja postupka, ono mora prestati s radom. Uvijek je moguće da dijelovi istrage budu proglašeni tajnima", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27