POMOĆ PODUZETNICIMA

Predviđene su nove sektorske potpore pandemijom pogođenoj kulturnoj industriji

U okviru daljnjih mjera potpore uslijed pandemije, Vlada RH donijela je odluku o dodjeli potpora male vrijednosti
Nina Obuljen Koržinek
 Ranko Šuvar/Cropix

Ministarstvo kulture i medija objavilo je 54 milijuna kuna vrijedan Javni poziv za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć poduzetnicima u industriji kulturnih i umjetničkih događanja koji su uslijed pandemije pretrpjeli gubitke veće od 75 posto ukupnih prihoda.

U okviru daljnjih mjera potpore uslijed pandemije, Vlada RH donijela je odluku o dodjeli potpora male vrijednosti kao pomoć najugroženijim djelatnostima iz sektora industrije kulturnih i umjetničkih događanja koji su tijekom aktualne pandemije pretrpjeli gubitke veće od 75 posto ukupnih prihoda.

Temeljem novih sektorskih potpora, Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije covida-19., kao mjeru potpore kulturnom sektoru.

Navedeni Programi za cilj imaju pokretanje i normalizaciju poslovanja onih poduzetnika koji su u 2020. godini pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75 posto. Državne potpore malih vrijednosti sukladno ovim Programima dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija u ukupnom iznosu 54 milijuna kuna.

Navedene potpore bit će isplaćene jednokratno u skladu s raspisanim Javnim pozivom kojim se detaljno definiraju kriteriji za odabir poduzetnika, potrebna dokumentacija, prihvatljivi troškovi poslovanja i drugi uvjeti koje poduzetnici moraju ispuniti kako bi bili korisnici potpora iz navedenog Programa.

Kako se ističe iz Ministarstva, nakon objavljenih poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe te poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, MKiM nastavlja s ad-hoc mjerama za potporu kulturnom sektoru.

"Poticanjem daljnjeg razvoja kulturnih djelatnosti i prilagodbe poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja, ovim se pozivima omogućuje novi impuls kulturnim aktivnostima i snažnije pokreće umjetničko djelovanje", poručuju iz MKiM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 19:24