ZAKONITOST MJERA

Preglasani ustavni suci smatraju da neka pitanja rade duboki procijep u društvu

Razlog isključivanja javnosti sa sjednice je sumnja oko pogodnosti dvorane zbog trenutne zdravstvene situacije
Goran Selanec
 Tomislav Kristo/Cropix

Dvojica od troje sudaca Ustavnog suda koji su tražili da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera budu prisutni predstavnici medija izjavili su novinarima da su tu temu koja je zanimljiva javnosti htjeli javno raspraviti zato jer određena pitanja očigledno rade procjep u društvu.

Sudac Andrej Abramović rekao je novinarima da je prisutnost medija na sjednicama suda pripisana zakonom te da je riječ o temi interesantnoj javnosti pa su pokušali da se sjednica otvori što je neko vrijeme bilo zanemareno, ali su preglasani pri čemu je troje sudaca bilo za, a desetoro protiv.

Razlog isključivanja javnosti sa sjednice je sumnja oko pogodnosti dvorane zbog trenutne zdravstvene situacije, rekao je Abramović, napomenuvši da ta dvorana nije jedina u Zagrebu u kojem, prema zakonu, Ustavni sud zasjeda te da su je s obzirom na lijepo vrijeme mogli održati i vani.

Ustavni sudac Goran Selanec kazao je kako je donesen zaključak da javna rasprava nije potrebna, a oni kao suci Ustavnog suda taj zaključak moraju poštovati jer je propisano da sud odlučuje o potrebi javne rasprave. Rečeno im je, dodao je, da bi sjednica sad bila prekasna i da nije potrebna.

Preglasani trojac je po njegovim riječima smatrao da određena pitanja očigledno rade procjep u društvu pa i unutar institucija, ne samo zakonodavne i izvršne nego i unutar izvršne vlasti.

S obzirom na to da Ustavni sud ima glavnu funkciju stabilizirati ustavni poredak smatrali su da je bi sve to bilo potrebno raspraviti s uglednim stručnjacima i samim strankama i da bi mi od toga svi skupa imali koristi.

"To je bio naš glavni razlog i smatrali smo da kroz javnu raspravu javnost ima poseban uvid u sve argumente koji bi se iznijeli", rekao je Selanec.

Objasnio je da na javnoj raspravu suci ne bi iznosili svoja stajališta, ali bi se kroz pitanja mogli vidjeti problemi koji kod njih bude sumnju ili ih guraju u određenom smjeru.

"Potom bi nakon javne rasprave uslijedila sjednica suda na kojoj bi vrijedio članak 47, stavak 3 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji, eto danas smo vidjeli, Ustavni sud može isključiti glasujući o tome da li su mediji, odnosno zainteresirana javnost potrebni ili da li ima uvjeta sudjelovati na raspravi", rekao je Selanec.

Ustavni sud u ponedjeljak odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Uz Abramovića i Selanca javnu raspravu o zahtjevima zaprimljenima na Ustavnom sudu tražila je i sutkinja Lovorka Kušan.

HND oštro prosvjeduje protiv odluke Ustavnog suda

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poručilo je u ponedjeljak kako oštro prosvjeduju protiv odluke Ustavnog suda da novinari ne prisustvuju sjednici gdje će se odlučivati o odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"HND oštro prosvjeduje protiv odluke Ustavnog suda kojom je medijima onemogućeno praćenje sjednice na kojoj će se raspravljati o zakonitosti odluka koje je donosio Stožer civilne zaštite o epidemiološkim mjerama tijekom pandemije koronavirusa", stoji u priopćenju HND-a.

Dodaju kako odluku Suda smatraju protivnom demokratskim standardima, slobodi medija i pravu javnosti da o svim odlukama Suda, a posebice ovoj današnjoj, bude detaljno informirana.

Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, rekao je to glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Dodao je da kada Ustavni sud donese svoju odluku da će izdati priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka, onda će predsjednik Ustavnog suda održati konferenciju za medije.

HND obećanja Ustavnog suda da će na sva novinarska pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno smatraju neuvjerljivim, jer nakon onemogućavanja novinarima da prate sjednicu "ostaje snažan dojam da Ustavni sud nešto skriva od novinara", to jest od javnosti.

"I sve to događa se u zemlji članici Europske unije koja je donedavno predsjedala tom istom unijom", stoji u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:58