PRVO IZMJENE I DOPUNE

Pregovori o Zakonu o radu počeli u listopadu prošle godine, ali nećemo ga dobiti ni ove godine

Zaključeno je da je ‘optimalan način donošenje izmjena i dopuna Zakona u prvoj fazi, a cjelovito redefiniranje Zakona u drugoj‘

Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Zakona o radu

 Ranko Suvar/Cropix

Ekstenzivni pregovori o Zakonu o radu počeli su u listopadu prošle godine nakon jednogodišnjih konzultacija Ministarstva rada i socijalnih partnera, pa ipak Hrvatska neće ove godine dobiti posve novi, moderan ZOR, kao što smo i posumnjali kada smo u siječnju pisali da je otvoreno tek 60-ak od ukupno 285 članaka nacrta prijedloga Zakona koji je bio na stolu.

Vladajući su se stoga odlučili na svojevrsni "bypass". Odnosno, kako nam kažu iz nadležnog ministarstva, na sastanku 21. ožujka je sa sindikatima i poslodavcima zaključeno da je "optimalan način donošenje izmjena i dopuna Zakona u prvoj fazi, a cjelovito redefiniranje Zakona u drugoj". Prva faza podrazumijeva ljeto ove godine, a druga, tko zna, ovisi o nastavku pregovora.

Iz Ministarstva nisu precizirali što sve, zapravo, neće ući u ZOR sada jer se poslodavci i sindikati nisu uspjeli oko toga dogovoriti, odnosno oko čega se konkretno u vrlo kratkom roku očekuje suglasnost.

Napominju tek da će se zakonskim izmjenama i dopunama "u najvećoj mjeri poticati inovativni oblici rada poput rada od kuće odnosno rada na daljinu, te fleksibilni radni uvjeti radnika, a sve kako bi se, kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života, potaklo demografsku revitalizaciju Hrvatske".

Kažu i da će se provesti dodatne mjere za sprječavanje zlouporaba prilikom sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme, pri čemu je "nit vodilja da takav ugovor uvijek predstavlja iznimku, a ugovor na neodređeno vrijeme pravilo kod zasnivanja radnog odnosa".

Također, računaju da će se izmijeniti odredbe o dodatnom radu za drugoga poslodavca, redefinirati odredbe o prestanku ugovora o radu zbog navršene životne dobi te da će se urediti rad koji se odvija putem digitalnih radnih platformi.

Dio promjena podrazumijeva i usklađivanje s Direktivom o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima u EU i Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Neke od promjena koje će stupiti na snagu već ove godine su, primjerice, da se radnicima koji su roditelji djece mlađe od 8 godina života ili koji pružaju osobnu skrb članu obitelji ili kućanstva zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga omogućuju fleksibilni radni uvjeti, što podrazumijeva da će takvim radnicima biti omogućeno prilagoditi svoj raspored radnog vremena, privremeno prijeći na rad od kuće ili privremeno dogovoriti s poslodavcem rad u nepunom radnom vremenu umjesto rada u punom radnom vremenu.

Na naše izravno pitanje oko toga hoće li tim izmjenama ispuniti ciljeve reformi iz NPOO-a, koje su pak povezane s isplatama EU novca, odnosno hoće li isplata biti ugrožena, iz Ministarstva odgovaraju da "nije dovedena u pitanje mogućnost iskorištavanja značajnih financijskih sredstava predviđenih NPOO-om".

Plan im je da ovog mjeseca usuglase radni tekst zakonskog prijedloga sa socijalnim partnerima, a Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu će biti javno objavljen već u svibnju te procedura biti završena u Saboru u drugoj polovici godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34