PARTNER PROJEKTA

Prehrambena industrija: Krize potvrdile - domaća proizvodnja hrane faktor je stabilnosti

Granolio usprkos neizvjesnosti i pritiska na lanac opskrbe sirovinama, nikada nije otkazao niti jednu isporuku

Prehrambena industrija ima stratešku važnost. Dokazali su to i posljednji globalni događaji kad je zbog pandemije koronavirusa došlo do iznenadnog prekida logističkih lanaca u cijelom svijetu. Uslijedio je rat u Ukrajini, koja je jedan od najvećih izvoznika pšenice, kao drugi primjer tektonskog poremećaja koji nas je zadesio u kratkom razdoblju. Unatoč svemu, hrvatski kupci ni u jednom trenutku nisu se suočili s nestašicama. Granolio, hrvatski tržišni lider u segmentu mlinarske proizvodnje, ističe da, usprkos svemu, nije došlo do otkazivanja niti jedne isporuke.

Od troje narasli na preko 450 zaposlenika

- Održavanje stabilnosti prehrambenog sektora naša je odgovornost i ona nadilazi tržišno natjecanje. Tijekom neizvjesnosti, straha i pritiska na lanac opskrbe sirovinama, Granolio je opskrbljivao trgovačke lance, pekarsku i konditorsku industriju zahtijevanim količinama te osigurao neometanu konzumaciju osnovnih životnih namirnica. I u takvim uvjetima Granolio je ne samo zadovoljavao potrebe domaćeg tržišta, nego i naših stalnih inozemnih partnera.

Tektonski poremećaji na globalnom tržištu u vidu pandemije covida-19, pucanja dobavnih lanaca opskrbe i geopolitičkih tenzija podsjetili su na veliku važnost domaće proizvodnje hrane. Iz toga proizlazi da je kontinuirano ulaganje u domaću proizvodnju hrane nužno i prijeko potrebno kako bi se zadovoljile potrebe prije svega domaćih, a potom i inozemnih partnera - ističe Davor Mitrović, član Uprave tvrtke Granolio.

Granolio ima više od 25 godina iskustva u poslovanju. S početnih troje zaposlenih 1996. godine narasli su na današnjih preko 450 zaposlenika, a u tom razdoblju ostvaren je i eksponencijalni rast prihoda od prosječno 23 posto godišnje. S više od 125 milijuna kilograma samljevene pšenice godišnje, Granolio d.d. drži čelnu poziciju mlinarske industrije kako u Republici Hrvatskoj tako i u regiji.

U segmentu proizvodnje mlijeka njihova tvrtka Zdenačka farma d.o.o. posljednjih je godina neprekidno među pet najproduktivnijih mliječnih farmi u Hrvatskoj. Zdenka mliječni proizvodi d.o.o., tvrtka s tradicijom od 125 godina u kojoj je Granolio suvlasnik, tržišni je lider i sinonim za topljene sireve.

- Proteklih 25 godina kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju tehnologije proizvodnje i razvoj zaposlenika te prateći trendove u proizvodnji hrane uspješno odgovaramo na potrebe potrošača - dodaje Davor Mitrović.

Proizvodni proces u potpunosti je automatiziran i kontroliran u svim fazama, uz standarde proizvodnje koji uključuju dnevnu kontrolu ulaznih sirovina i finalnih proizvoda u laboratorijima opremljenim najsuvremenijom tehnologijom. Tako visoko postavljeni standardi poslovanja, koji osiguravaju proizvodnju najkvalitetnijih proizvoda, zaslužni su za povjerenje kupaca koje ima Granolio. Kontinuirano unapređivanje i razvoj poslovanja potvrđeni su implementacijom standarda poslovanja ISO 9001, ISO 50001, IFS FOOD i HACCP standarda.

S lokacijama proizvodnje, skladišta i trgovine koji uključuju i ruralne krajeve Hrvatske, u tvrtki Granolio godinama svjedoče i demografskim procesima - trendu iseljavanja i negativnog prirodnog prirasta koji su velik izazov.

Mreža lokalnih kooperanata

- Otvaranjem novih radnih mjesta i povećanjem životnog standarda želimo omogućiti ostanak ljudi u tim krajevima. Granolio se već dugi niz godina odupire negativnim trendovima smanjenja domaće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda jačanjem mreže lokalnih kooperanata koje opskrbljuje repromaterijalom potrebnim za proizvodnju te od njih otkupljuje ratarske kulture, poglavito pšenicu te sirovo mlijeko putem Zdenke mliječni proizvodi d.o.o. Suradnjom s lokalnim OPG-ima također pospješujemo njihov ostanak - pojašnjava Mitrović.

Trendovi u primarnoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, ističu u Granoliju, oslanjaju se na inovacije i još veći stupanj automatizacije procesa. To omogućava otvaranje kompleksnijih, ali i bolje plaćenih radnih mjesta na kojima će raditi visokomotivirani djelatnici, spremni na cjeloživotno učenje.

- Stalno pratimo trendove te imamo pripremljene projekte kojima ćemo povećati produktivnost i efikasnost poslovanja. U mlinovima se to postiže ulaganjem u automatizaciju procesa pakiranja gotovih proizvoda, nabavom strojeva koji će koristiti energiju proizvedenu na vlastitoj elektrani te smanjenjem udjela plastike koja se koristi u pakiranju - kaže Mitrović.

Zdenačka farma ima pripremljen projekt ulaganja u nove objekte za držanje krava, čime će se povećati proizvodnost, konkurentnost i profitabilnost.

- Ulaganjem uz sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz programa ruralnog razvoja u novo izmuzište i nove objekte za životinje povećat će se proizvodnost po kravi, produktivnost, poboljšati dobrobit životinja i nastaviti dugoročna održivost poslovanja.

Projektom sustava za zbrinjavanje stajnjaka i gnojnice na dugi rok smanjit će se troškovi u ratarstvu, poboljšati struktura tla te povećati prinosi u ratarskoj proizvodnji, iz čega proizlazi niži trošak proizvodnje hrane. Investiranjem u sektor mliječnoga govedarstva doprinosimo smanjenju negativnih trendova u sektoru, povećavamo otpornost i smanjujemo rizike u opskrbnim lancima - ističe Davor Mitrović.

Fokus i na održivosti

Osim zadržavanja liderske pozicije na tržištu, u Granoliju su posvećeni razvoju novih proizvoda, među kojima su i specijalne vrste brašna. Tako su 2020. krenuli u proizvodnju specijalne linije brašna Farina Speciale, a nakon toga lansirali su novu robnu marku bezglutenskog brašna NoNo - No gluten No problem. U segmentu ekološke i proizvodnje organskog brašna razvili su robnu marku certificiranog ekološkog asortimana brašna Ekoklas.

- Ekološku proizvodnju i organsku hranu ne doživljavamo samo kao trendove vezane uz potrošače i njihove prehrambene potrebe, nego i kao odgovornost i želju da smanjimo negativne utjecaje proizvodnje hrane na okoliš - napominju iz Granolija.

Ističu da razvojem novih proizvoda prate potrebe potrošača. Mlađe generacije, primjerice, kulinarstvo doživljavaju znatno slobodnije, vole istraživati i eksperimentirati s hranom te su istodobno osviješteni o osobnom zdravlju i nutritivnim karakteristikama hrane. Upravo su za njih razvili posebnu liniju brašna koja uključuje nekonvencionalna brašna kao što su pirovo, zobeno i heljdino.

I, naravno, kad je riječ o prioritetima u poslovanju, u fokusu im je i održivost. U iduće 25-godišnje razdoblje u Granoliju su ušli realizacijom ulaganja u fotonaponske elektrane. Riječ je o četiri solarne elektrane, ukupna instalirana snaga elektrana je 4,3 MW, a očekuju godišnju proizvodnju električne energije veću od 4,500.000 kWh. Uz to očekuju smanjenje emisije CO2 više od milijun i sto tisuća kilograma godišnje.

- Odluka o investiranju pažljivo je planirana i nije donesena na temelju aktualne energetske situacije, niti bi to bilo moguće pripremiti u tako kratkom roku, nego je dio opredijeljenosti svih u Granoliju za energetsku učinkovitost i zeleno gospodarstvo.

To je u skladu sa strateškim ciljevima Hrvatske i Europske unije, koje razvijaju programe na načelu zelenog i kružnog gospodarstva i stvaranja društva s resursno učinkovitim, konkurentnim i održivim gospodarstvom, težeći klimatskoj neutralnosti, očuvanju i održivom korištenju prirodnih dobara i postizanja gospodarstva s niskim udjelom ugljika sa zadanim klimatskim i energetskim ciljevima. U Granoliju planiraju daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije - najavljuje Mitrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 10:20