PROPAO PRVI POKUŠAJ KONSTITUIRANJA

PREKINUTA SJEDNICA SABORA Podolnjak odbio kandidaturu SDP-a jer ga nisu podržali HDZ-ovci

Zagreb, 031215. Hrvatski sabor.Prva konstituirajuca sjednica u 8. sazivu Hrvatskog Sabora na kojem su pozvani zastupnici izabrani na izborima u studenom.Na fotografiji: Zvonko Kusic, Branko Hervatin, Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic i Jasna Omejec.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 10:57 - Ustavno-pravni stručnjak Krunislav Olujić kazao je za HRT kako Robert Podolnjak nije mogao u Saboru uvjetovati prihvaćanje SDP-ova prijedloga da zasjedne u fotelju šefa Sabora.

- Takva mogućnost ne postoji u poslovniku – kazao je Olujić.

- On je morao ili prihvatiti ili odbiti prijedlog. Iz ponašanja gospodina Podolnjaka i njegova držanja dalo se shvatiti da ovoga puta nije prihvatio.

Olujić je kazao kako je sada pitanje tko će sazvati iduću sjednicu, odnosno hoće li biti nastavka prekinute sjednice ili će novu trebati sazvati predsjednica.

- Sada postoji ustavno-pravna dvojba, nije predviđena u poslovniku - kazao je i napomenuo kako bi, po njemu, ipak bi to trebala učiniti predsjednica.

---------------------------------

10:50 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u četvrtak, nakon neuspjelog pokušaja konstituiranja Hrvatskog sabora, novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima.

"Pozivam sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima, prema biračima koji su ih izabrali", rekla je predsjednica novinarima napuštajući sabornicu.

Drugi krug konzultacija s parlamentarnim strankama najavila je za ponedjeljak.

---------------------------------

10:33 - Zastupnici HDZ-a rekli su kako neće podržati Podolnjaka, nakon čega je Podolnjak rekao da neće prihvatiti kandidaturu ako ona nije rezultat konsenzusa.

Leko je nakon toga prekinuo sjednicu i zakazao sljedeću za trenutak kad se skupi većina.

---------------------------------

10:32 - Nema imperativnog mandata, to ste sve trebali dogovoriti prije -odgovorio je Leko Podolnjaku, a na to se javio Stipe Petrina.

Kazao je da se Podolnjak nije izjasnio.

Goran Mehkek / CROPIX
Zagreb, 031215. Hrvatski sabor.Prva konstituirajuca sjednica u 8. sazivu Hrvatskog Sabora na kojem su pozvani zastupnici izabrani na izborima u studenom.Na fotografiji: Stipe Petrina.Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

- Predlažem mu da se očituje, ne može se to uvjetovati po Poslovniku - kazao je Petrina.

---------------------------------

10:29 - Robert Podolnjak je kazao kako očekuju da se HDZ izjasni o tome jesu li i oni za to da on bude predsjednik Sabora.

- Ja ću prihvatiti kandidaturu ako se HDZ slaže - rekao je Podolnjak.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 031215. Hrvatski sabor.Prva konstituirajuca sjednica u 8. sazivu Hrvatskog Sabora na kojem su pozvani zastupnici izabrani na izborima u studenom.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Foto: Dragan Matić / CROPIX

---------------------------------

10:25 - Branimir Glavaš kazao je da traži da se Robert Podolnjak očituje o tome prihvaća li kandidaturu ili ne, jer ne mogu glasati ako on ne prihvati kandidaturu. Leko je kazao kako pretpostavlja da Podolnjak to sve zna.

---------------------------------

10:21 - Samo jedan prijedlog je podnesen za predsjednika Sabora, kazao je Josip Leko. 55 zastupnika ga ga je predložilo, a to je Robert Podolnjak.

Davorin Mlakar (HDZ) zatražio je stanku od 15 minuta, a Leko mu je uzvratio da nije konstituiran ni Sabor, pa tako ni Klub HDZ-a i da zato nastavljaju.

---------------------------------

10:15 - Aktualni predsjednik Sabora Josip Leko je otvorio zasjedanje i pozdravio okupljene zastupnike. Prije nego je 'prešao' na ključnu točku, izbor predsjednika Sabora, Leko je konstatirao da bivši SDSS-ovac Mirko Rašković ne može glasovati za taj izbor. Rašković je podnio ostavku na zastupničku dužnost uvjetno, ta ostavka stupa na snagu trenutkom konstituiranja Sabora, dakle izborom predsjednika, rekao je Leko.

---------------------------------

10:11 - U Sabor su stigli svi. Prisutan je 151 zastupnik.

---------------------------------

10:02 - U Sabor su stigli svi zastupnici. Tu su i Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, kao i Božo Petrov. Bivši SDSS-ovac Mirko Rašković sjedi s Erminom Lekaj Prljaskaj, odnosno zastupnicima manjine, a iza njega su i Branimir Glavaš te Josip Salapić i Sandra Perković.

Stipe Petrina sjedi između Irene Petrijevčanin Vuksanović i Gordane Rusak.

Na sjednicu je došla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

---------------------------------

10:01 - Mislim da je u redu da predsjednik Sabora dolazi iz redova Mosta. Mi smo to prihvatili ali HDZ neće, a oni kao i obično zavlače. To je jasno svakom djetetu. Bitno je da zemlja ima Sabor pa neka vlada i tehnička Vlada. Mislimo da je korektno da Podolnjak bude predsjednik Sabora. No moramo još razgovarati s partnerima. Jasno je da mi igramo po jasnim pravilima, a HDZ je seoski kockar. Zavučeni su u mišju rupu - kazao je Milanović, piše N1.

OPŠIRNIJE PROČITAJETE OVDJE.

---------------------------------

10:00 - Prije konstutuirajuće sjednice Sabora, Božidar Kalmeta priznao je kako se sastao s bivšim SDSS-ovcem Mirkom Raškovićem i kako ne vidi u tome ništa sporno.

- Jesam li pričao s njim ili ne potpuno je nebitno. Našao sam se s Raškovićem na kavi pet minuta, čovjeka poznajem deset godina, o politici smo najmanje razgovarali. Glavno pitanje je odlakle Vojimiru Stanimiroviću pravo da misli da svi Srbi u Hrvatskoj moraju podržavati SDP. Ja znam mnogo Srba koji su za druge političke opcije - kazao je Kalmeta.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 031215.Hrvatski Sabor.Uoci prve konstituirajuce sjednice 8. saziva Hrvatskog sabora, odrzan je sastanak kluba Domoljubne koalicije.Na fotografiji: Darinko Kosor, Ladislav Ilicic, Ivan Tepes, Branko Hrg, Zeljko Reiner.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Klub Domoljubne koalicije sastao se prije konstituirajuće sjednice Sabora (Foto: Damjan Tadić / CROPIX)

----------------------------------

09:55 - Zastupnik Mosta Robert Podolnjak izjavio je uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, kako je velika čast biti "narodni zastupnik" no odbio je komentirati neslužbene informacije po kojima Most, s ciljem da se osigura konstituiranje Sabora, predlaže SDP-ovoj i HDZ-ovoj koaliciji, da podrže njega za predsjednika Sabora.

"Uzbuđen sam! Svečano je, a biti narodni zastupnik je velika čast", rekao je kratko Podolnjak.

Na pitanje što ako ipak bude izabran za predsjednika ponovio je kako mu je u ovom trenutku velika čast biti zastupnik u Hrvatrskom saboru "Zar je to malo", zapitao se.

Lider Mosta Božo Petrov ujutro nije bio rječit, a na pitanje koga će Most podržati uzvratio je: "Nadam se da će biti onako kako smo predložili ali sada ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati".

----------------------------------

09:53 - ZAGREB – Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se u 10 sati na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Saborsku sjednicu do izbora novog predsjednika/ice vodit će Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora. Leko će otvoriti zasjedanje, pozdraviti okupljene zastupnike i goste, te će se nakon ostalih formalnosti prijeći na izbor predsjednika Sabora.

Za sada je poznato da su 32, od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti, 18 iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet iz HNS-a, te po jedan iz HDSSB-a i Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše - 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon "osipanja" ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

S namjerom da osiguraju konstituiranje Sabora pregovarači Mosta bili su u srijedu u SDP-u, a potom i u HDZ-u, gdje su, po neslužbenim informacijama, ponudili da dvije stranke kao predsjednika Sabora podrže njihova Roberta Podolnjaka.

Neslužbeno se doznaje kako im je SDP odgovorio pozitivno, ali kako u HDZ-u nisu skloni takvoj ideji. Naime, iz HDZ-a se neslužbeno moglo čuti kako konstituiranje Sabora samo po sebi ništa ne znači, ako u budućnosti ne mogu računati na "kombinaciju" s Mostom, ali bez SDP-a. Budući da im Most nije odgovorio na izravno pitanje pod koji bi uvjetima to bilo moguće, vjerojatno je da će ta stranka na klubu zastupnika neposredno prije sjednice Sabora odbiti Mostovu ponudu.

Ostanu li pri današnjim najavama, Most neće pristati da se predsjednik Sabora iz njihovih klupa izabere samo uz podršku SDP-a pa je za očekivati da će dvije velike stranke ići s vlastitim kandidatima za predsjednika. U SDP-u se u tom kontekstu spominje dosadašnji predsjednik Josip Leko, a u HDZ-u dosadašnji potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Teško je, međutim, predvidjeti hoće li se Sabor konstituirati, odnosno izabrati predsjednika. Izbor predsjednika, naime, mora predložiti najmanje jedna trećina, odnosno 51 zastupnik, a ako to učine i HDZ i SDP, po Poslovniku se glasuje tajno.

Zastupnici Mosta su, međutim, najavili kako će tražiti javno glasovanje, što se mora provesti ako to zatraži najmanje 15 zastupnika. Zatraži li Most javno glasovanje, o njihovu će prijedlogu odlučiti većina nazočnih zastupnika, pod uvjetom da se na sjednici okupi kvorum, odnosno najmanje polovica izabranih zastupnika.

Do Sabora za sada službeno nije stigao ni jedan prijedlog za imenovanje novog predsjednika.

U sjeni tih političkih nepoznanica, stručne saborske službe pripremaju sjednicu, dotjeruje se sabornica i saloni u kojima će se dočekati gosti.

Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Pozivi su upućeni i bivšim predsjednicima Sabora, predstavnicima sudbene vlasti, vjerskih zajednica, sindikata, udruga branitelja, diplomatsko-konzularnom zboru.

Izbori za Sabor održani su 8. studenoga, relativni pobjednik je HDZ-ova koalicija sa 59 zastupničkih mandata, SDP-ova je osvojila 56, Most nezavisnih lista 19, IDS sa partnerima tri, HDSSB i Bandićeva Stranka rada i solidarnosti po dva zastupnika, dok po jednog imaju Reformisti Radimira Čačića i Živi zid. U Sabor je izabrano i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Izabrane su samo 23 zastupnice, najmanje u posljednjih 15 godina, prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina. Prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika, po prvi put u Sabor dolazi njih 76.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:30