SUD U ŠIBENIKU

PREKINUTO PRVO ROČIŠTE NA PONOVLJENOM SUĐENJU HORVATINČIĆU 'Imam i poruku za sve koji se izruguju mom zdravstvenom stanju'

 
Tomislav Horvatinčić na izricanju presude
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Pred izmijenjenim sudskim Vijećem i pod predsjedavanjem novog suca Ivana Jurišića, na Općinskom sudu u Šibeniku održano je prvo ročište trećeg suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomi Horvatinčiću (71), optuženom da je svojom jahtom Santa Marina prije sedam godina u primoštenskom akvatoriju usmrtio talijanski bračni par Salpietro na jedrilici 'Santa Piacenza'.

Ovo prvo ročište ponovljenog suđenja trajalo je samo deset minuta, jer je odvjetnički tim Tome Horvatinčića podnio zahtjev o izuzeću suca Ivana Jurišića. Kako o ovom zahtjevu treba odlučiti predsjednica Općinskog suda, to je ročište prekinuto, a suđenje će se nastaviti na jesen.

- Zahtjev za izuzećem suca Jurišića, podnijeli smo iz razloga što je njegova supruga zamjenica šibenskog općinskog državnog odvjetnika, a poznato je da ovo državno odvjetništvo zastupa optužbu – kazao je Branko Baica, šibenski odvjetnik Tome Horvatinčića.

- Zatražilo smo izuzeće, ne zbog osobne ličnosti suca Jurišića, već smo to učinili jer treba voditi računa o svakom objektivnom elementu nepristranosti suđenja i treba izbjeći i najmanju činjenicu koja bi utjecala na objektivnost suda – dodao je zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Horvatinčića.

Ispred zgrade šibenskog suda optuženi Horvatinčić odaslao je poruku javnosti.

- Poručio bih svima onima, koji me blate, i koji se preko društvenih mreža izruguju mom zdravstvenom stanju, da im ne bi poželio da im se dogodi ovo što i meni. Vjerujem u hrvatsko pravosuđe, u svjedoke, u vještačenje, vjerujem u medicinske nalaze. Upravo ću i na ovom ponovljenom procesu ustrajati na svojoj opširnoj dokumentaciji koja govori o mojoj bolesti prije i poslije nesreće – rekao je Tomo Horvatinčić

Nakon što je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine oslobodila Horvatinčića na sudu u Šibeniku, tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, a Vijeće zadarskog Županijskog suda u svibnju je poništilo oslobađajuću presudu.

Vijeće zadarskog Županijskog suda (predsjedao je sudac Hrvoje Visković koji je i glasnogovornik suda, a članovi su bili Marijan Bitanga, predsjednik kaznenog odjela tog suda i sutkinja Dijana Grancarić) u svom obrazloženju među ostalim navelo da je sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Podsjećamo, pomorska nesreća dogodila 6. kolovoza 2011. godine kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francesca i Marinellu Salpietro iz Padove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:04