VELIKI PROJEKT

Preko dvije županije na sjeveru Hrvatske gradi se važna brza cesta, određena je i zadnja trasa

Dugo očekivani projekt gradnje brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina konačno je započeo ove godine

Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Brza cesta koja će od Varaždina preko Ivanca i Lepoglave voditi do Krapine prolazit će kroz općinu Bednja u Varaždinskoj te općine Jesenje i Đurmanec u Krapinsko-zagorskoj županiji, priopćio je gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović nakon sastanka u Hrvatskim cestama, gdje je određena trasa zadnje dionice te brze ceste.

"Ovo je još jedan važan trenutak u realizaciji tog zaista velikog projekta na sjeveru Hrvatske, odnosno na području Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Zahvaljujem Hrvatskim cestama koje su uvažile naše preporuke i zahtjeve te od dvije predviđene trase odredile trasu brze ceste preko općina Jesenje i Đurmanec", izjavio je Gregurović, dodajući da će konačna izgradnja te brze ceste značiti stvaranje preduvjeta daljnjeg gospodarskog razvoja dviju županiju i dviju općina, Jesenje i Đurmanec.

Podsjetimo, dugo očekivani projekt gradnje brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina konačno je započeo ove godine nakon što su sredinom travnja otvorene ponude te krajem lipnja i odabran izvođač radova za izgradnju prve etape brze ceste na dionici od Varaždina do Cerja Tužnog.

Riječ je o dionici od 7,5 km a posao je dobila tvrtka Zagorje gradnja d.o.o. Tvrtka je dostavila ponudu na iznos od 25,4 milijuna eura, dok je procijenjena vrijednost javne nabave iznosila 34,7 milijuna eura.

Ono što do ovih dana nije bilo definirano je konačna trasa prema Krapini što je, naglasio je Gregurović, sada poznato nakon posljednjeg sastanka u Hrvatskim cestama. "To je potvrda da je Hrvatskim cestama Zagorje odnosno Krapinsko-zagorska županija u fokusu. Definiranjem te posljednje trase projekt je kompletiran. Uspjeli smo u naumu da brza cesta ide kroz spomenute dvije općine i ne treba isticati što će to značiti za njihov razvoj", zaključio je saborski zastupnik Gregurović.

Za Hinu je potvrdio i da su na sastanku u Hrvatskim cestama bili dvojica župana, Anđelko Stričak iz Varaždinske te Željko Kolar iz Krapinsko-zagorske županije.

Gregurović je naglasio i da to nije jedini veliki projekt koji Hrvatske ceste provode ili planiraju u skoro vrijeme realizirati na području Krapinsko-zagorske županije. Podsjetio je na nedavnu najavu premijera Andreja Plenkovića u Mariji Bistrici kako će brza cesta uskoro stići i do tog mjesta, ali i činjenice da bi do kraja godine mogla započeti realizacija 3. faze spojne ceste Zabok-Krapina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:06