BILA MU JE 'NAMRIJETA'

PREKRASNA LJUBAVNA PRIČA ARSENA I GABI Dugo su bili prijatelji. A onda su shvatili da jedno bez drugog ne mogui ostali zajedno više od 45 godina

'Nakon šoka zbog pobačaja, Gabi se pristala udati za mene, ali tek nakon što nam se rodio sin Matija'
 CROPIX

- Kada sam je upoznao, bila je udata. Najprije smo bili prijatelji i suradnici, a kada se razvela, nije mi baš puno vjerovala jer je kao kolegica zgranuto svjedočila o mom prethodnom životu. Ubrzo je moje prijateljice jednu po jednu slala kući. U jednom trenutku oboje smo uvidjeli kako ne možemo živjeti jedno bez drugog. Odlučili smo da od toga ne pravimo veliku ljubav, već smo jednostavno počeli živjeti zajedno, pričao je Arsen Dedić o počecima svoje ljubavi s Gabi Novak, s kojom je u braku proveo 42 godine.

Upoznali su se 1958. ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice. On je bio estradni početnik, a Gabi je pjevala s velikim glazbenicima, a jedan od njih bio je čak i svjetski poznati Louis Armstrong. Arsen je brzo počeo pisati za Gabi.

- Upoznao nas je tekstopisac Mario Bogliuni. Rekao mi je da jedan iz Šibenika došao, Igor Krimov, a inače ti se zove Arsen Dedić. Bio je tako mršav, blijed... onako, kao neki dječarac. Upravo je Arsen napravio prijevod za pjesmu ‘Netko bdije nadamnom’, za moj prvi LP 1962. Stalno smo komunicirali, postali vrlo dobri prijatelji, kao brat i sestra. Imali smo lijepo, nježno prijateljstvo, govorila je pjevačica.

CROPIX

Arsen je bio oženjen za Vesnu Matoš, nećakinju Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru. U prvi brak je ušao s 24 godine, a trajao je samo tri godine. Gabi je iza sebe već imala jedan brak s Bogdanom Debenjakom, a njezin drugi suprug bio je kompozitor Stipica Kalogjera. Kad su Arsen i Gabi nakon dugogodišnjeg poznanstva otkrili svoje nježne osjećaje, više ih ništa nije razdvajalo.

Pjevačica je zatrudnjela, a onda je u dramatičnim okolnostima izgubila bebu.

- Netko ju je nazvao na telefon dok sam bio na putu i rekao da sam se zapalio u autu. Taj šok izazvao je pobačaj. Gabi se kasnije pristala udati za mene, ali tek nakon što nam se rodio sin Matija, prisjetio se Arsen teških dana.

Posebno teška godina bila im je 2004. kad je kantautor transplatirao jetru u Sveučilišnoj bolnici u Padovi. - U bolnici sam imao svoju sobu, a na zidu je stajala slika raspetog Krista i ja sam gledao kako se tijekom dana mijenja njegova sjenka. Imao sam televizor i CD player, ali ga nisam ni jednom uključio. Htio sam biti suočen sa samim sobom. Borgesovski rečeno, bio je to put k sebi. Dok živimo u ovom kaosu postajemo svjesni drugih, a najmanje sebe. Bolest mi je dala priliku da se osvjedočim o sebi, prisjećao se umjetnik.

Supružnici u bolnici u Padovi s liječnicom Nelom Sršen (CROPIX)

Supružnici su unatoč teškim prognozama bili optimisti i uistinu je sve prošlo odlično.

- U sebi imam novi element - stanje mi je stabilno, a krvna slika kao u mladića, što baš i nije prirodno jer nisam živio kao uzoran mladić. I sam se čudim kako sam olako otišao u Padovu - kad sam išao na operaciju zaspao sam u automobilu, misleći da me voze u Opatiju, šalio se Dedić nekoliko mjeseci nakon uspješne operacije.

Arsen s unukom Lu (CROPIX)

Arsen je uvijek govorio da su oni običan par sa svjetlim i tamnim trenucima.

- I jučer smo se posvađali. Rekao sam joj da se moj život sveo na slušanje nje kako suši kosu, sjecka hranu, telefonira unuci... A ja sve što želim da joj odsviram, sviram joj u leđa. Nije meni lako, prije četiri godine je pričao nježno Arsen, koji je uvijek govorio da mu je Gabi očito bila 'namrijeta'.

Sa sinom Matijom (CROPIX)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:19