MASOVNA UHIĆENJA

Prekršajni sud odbacio sve optužbe protiv prosvjednika iz Varšavske

 Bernard Čović/Cropix

Prekršajni sud nepravomoćno je oslobodio nekolicinu od 150 uhićenih prosvjednika u Varšavskoj ulici od optužbi policije koja ih je tog dana u srpnju masovno privodila kako bi bio omogućen početak radova na projektu izgradnje prilazne rampe za podzemnu garažu u sklopu projekta Tomislava Horvatinčića, piše portal Zagrebancija.com .

Isti portal u posjedu je jedne od tih presuda prekršajnog suda koja je donešena bez zakazivanja rasprave. U obrazloženju se navodi kako se okrivljenik nije ogriješio na članak 23. Zakona o prekršaju i da se nije oglušio na poziv policije da istupi iz mase.

Odvjetnica Lina Budak koja je dotičnom građaninu bila prisutna prilikom ispitivanja u policiji te joj je on potpisao punomoć za zastupanje izrazila je zadovoljstvo presudom. No, isto tako silno negoduje praksom suda obzirom da ona kao braniteljica okrivljenika nije dobila zahtjev policije za pokretanje ovog prekršajnog postupka, kao niti presudu suda.

- Optužbeni prijedlog nismo dobili pa ne znamo niti za što je policija njih teretila. To smo saznali tek iz presude. Očito su predmete razdvojili i vode se pojedinačno za svakog od 150 uhićenih. Postupanjem suda i policije je povrijeđeno pravo na obranu okrivljenika, a koje je pravo Ustavom zajamčeno građaninu - kaže nam Lina Budak.

Potvrdila nam je da se nakon ovih presuda razmišlja o traženju naknade za uhićenje prosvjednika.

Neslužbeno od osoba bliskih liderima akcije Pravo na grada i Zelena akcija portal Zagrebancija.com doznaje kako se razmišlja i o zajedničkoj tužbi svih 150 uhićenih za određenu naknadu koja bi se uplatila u humanitarne svrhe.

Ovim prvim presudama zapravo je i nastavljena praksa prekršajnog suda koji je već jednom prije u ožujku ove godine donio odluku da policija nije imala niti 11. veljače nije imala razloga uhititi 23 prosvjednika.

Tada se policija žalila na tu presudu pa je Visoki prekršajni sud taj predmet u obradu stavio, doznajemo, onog istog dana u srpnju kada su se dogodila nova uhićenja u Varšaskoj. Nedavno je, neslužbeno doznajemo, ta žalba policije prihvaćena, pa je predmet vraćen ponovno na prekršajni sud, što je izazvalo podsmjehe mnogih odvjetnika.

Obzirom na ove događaje za vjerovati je kako će se policija ponovno zaliti na odluku prekršajnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:02