DOBRO JE PROŠAO

Prekršajni sud opalio Nevena Ciganovića po džepu: Slali su mu pozive, nije se htio odazvati...

Ciganovićuje izrečena kazna ispod najnižih mjera propisanih novčanih kazni

Neven Ciganović 2022.

 Instagram Screenshot/

Stilistu Nevenu Ciganoviću i njegovoj tvrtki Nevenland, osnovanoj 2019. godine za 10 kuna, zagrebački Općinski prekršajni sud je odlučio izbiti iz džepa ukupno 385 eura, a ujedno moraju platiti i 66 eura sudskih troškova. Razlog? Ciganović i Nevenland prekršili su članak 42.st.1 točku 33. Zakona o računovodstvu. Barem tako smatra FINA-a koja je izdala prekršajni nalog i poslala ga sudu.

Prema činjeničnom dijelu grijeha stoji da Ciganović kao poduzetnik pravne osobe te odgovorna osoba poduzetnika nisu najkasnije u roku od osam mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine, a najkasnije do 31. kolovoza 2021 dostavili Financijskog agenciji, u bilo koju poslovnicu RH ili, pak, putem internetskog servisa uz korištenje digitalnog certifikata, javne objave godišnjeg financijskog izvještaja s propisanom dokumentacijom za poslovnu 2020. godinu.

Na inicijalni prekršajni nalog uložen je prigovor pa je isti stavljen izvan snage i proveden je prekršajni postupak na sudu. Ciganović je u prigovoru naveo, među ostalim, da društvo Nevenland j.d.o.o. nije imalo poslovnih aktivnosti u 2020. godini pa da zato za tu godinu nisu predavali financijske izvještaje, a tražene podatke za javnu objavu, kako je utvrdio sud, predao je tek 10. veljače 2023.

S obzirom na to da mu je u dva navrata, u travnju i svibnju, sud pokušavao dostaviti pozive za ročišta te su se pozivi vratili s naznakom "obaviješten nije podigao pošiljku", sud je zaključio nedvojbeno da Ciganović izbjegava primanje sudskih pisma.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, kao olakotno je cijenjen podatak da ni Ciganović ni tvrtka nisu prekršajno kažnjavani, a uvažen je i podatak da je traženo izvješće, ipak, naknadno predano. I stoga je Ciganoviću izrečena kazna ispod najnižih mjera propisanih novčanih kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 14:32