HULIGANI NA SLOBODI

Prekršio zakon 18 puta, a sud ga ipak pustio

Iz policije ističu slučaj navijača iz Opatije kao primjer kako su suci blagi u kažnjavanju navijača
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Mladić T. P. iz Opatije (22) prekršio je 18 puta sudsku odluku prema kojoj se dva sata prije utakmice NK Rijeke i nogometne reprezentacije morao javiti u policiju.

Iako se u razdoblju od 6. siječnja do 5. rujna 2009. niti jednom nije prijavio dežurnom policijacu uoči utakmice, što je policija uredno bilježila, sutkinja Prekršajnog suda u Opatiji kaznila ga je sa 20 dana zatvora uz rok kušnje od godinu dana.

Traži bezuvjetne kazne

T. P. je u svojoj obrani tvrdio da je u vrijeme kad se trebao javljati u policijsku postaju igrao nogometne utakmice po Istri. Rekao je i da nije strastveni navijač Rijeke i reprezentacije te nije znao da su Rijeka i reprezentacija tog dana kad se on trebao javljati u postaju igrale utakmice. I sutkinja mu je izričući mu uvjetnu zatvorsku kaznu 28. rujna prošle godine povjerovala, a on je obećao da se to više nikada neće ponoviti. Jednom je već bio kažnjen zbog nasilništva, ali tvrdio je da je to bio izuzetak, jer nije sklon nasilništvu. I uvjetna kazna, po ocjeni suda, trebala je postići svoju svrhu.

Ovaj slučaj, ističu u policiji, jedan je od onih na koje je mislio Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, kad je od sudaca tražio bezuvjetne zatvorske kazne za one koji učestalo krše propise . Suci se, podsjetimo, brane kako nije istina da su blagi prema huliganima.

I sudionici “opće makljaže” koja se 23. kolovoza 2009. dogodila na benzinskoj postaji Brinje na autocesti Zagreb - Split i u kojoj je sudjelovalo 100-tinjak BBB-a i “torcidaša” prošli su samo s mjerama opreza. Iako su četvorica navijača teško ozlijeđena, a jednome je čak slomljena lubanja, prošli su s blagim kaznama.

Tek na inzistiranje policije izrečena im je mjera zabrane odlaska na utakmice, i to na dva mjeseca. Iako su očevici njihova divljanja bili i strani turisti, koji su u strahu od batina pobjegli glavom bez obzira. Prošli bi vjerojatno još blaže da na zaštitnim mjerama zabrane prisustovanja utakmicama nije inzistirala policija.

Bez elektronskih narukvica

Nadzor huligana elektronskim narukvicama neko vrijeme neće biti praksa u Hrvatskoj, iako ga koriste Englezi. Zasad nema nikakvog zakonskog prijedloga za takvo rješenje u Hrvatskoj, tvrdi Miroslav Mihoci, ravnatelj Uprave za probaciju i Ureda za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa.

Od proljeća iduće godine elektronska narukvica koristit će se i u Hrvatskoj za nadzor osuđenika i onih koji su u kućnom pritvoru, te za pojedine kategorije prijestupnika, ali ne i za huligane koji izazivaju nerede na sportskim natjecanjima.





Lani 50 posto više prijava

Policija je u 2009. podnijela 1213 optužnih prijedloga i prekršajnih naloga zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, što je čak 34,1 posto više u usporedbi sa 2008. Prijavljeno je 1636 osoba, a 2008. prijavljene su 1072, što je čak 52 posto više. Od toga su 110 malodobnici, 215 je već bilo prijavljivano, prijavljene su i četiri pravne osobe, a predloženo je 616 zaštitnih mjera.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:24