Alarmantno u Splitu

‘Prelazimo na hladni pogon, ukidaju se elektivni zahvati na kirugiji, novi režim kreće od sutra‘

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog pogoršanja situacije

Julije Meštrović

 Vojko Basic/Cropix

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj bolnici.

- Broj zaraženih u KBC-u Split se povećava. Danas ih je 134, a među njima ih je 38 na respiratoru. Mi nikad nismo imali toliko puno teških bolesnika. U prosincu prošle godine imali smo 209 bolesnika, ali među njima je bilo puno onih asimptomatskih i s blagim oblicima bolesnih. Svi danas primaju kisik ili su na respiratoru. Osim toga, važan je podatak da je broj ovih bolesnika s covidom u 10 dana udvostručio, kao i broj bolesnika na respiratoru. Prema tome, možemo samo očekivati daljnje ubrzanje bolesnika s covidom, rekao je Meštrović.

Zbog toga su, kaže, imali sastanak tima za covid, u kojem su bili zamjenik, pomoćnici i koordinatori te su donijeli odluku da o tome raspravi danas na stručnom vijeću.

- Za liječenje tih bolesnika treba velik broj osoblja. To su većinom anesteziolozi i medicinske sestre. Naravno da je nemoguće u tim uvjetima održati puni redovni rad bolnica. To je bio prijedlog ovog našeg tima... Jutros je bio sastanak stručnog vijeća koji će vam izložiti odluku na temelju ovih podataka, kazao je Meštrović.

Rekao je i da je od svih hospitaliziranih u ovom trenutku samo 14 posto cijepljenih, a od pacijenata koji se nalaze na respiratoru cijepljeno je 12 posto.

- Mislim da je to jedan jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana. U ovom trenutku imamo popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s covidom i preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti na respiratoru. Taj broj se ubrzano povećava. Jutros je troje stavljeno na respirator. Prema tome, s jedne strane je sve veći broj bolesnika u tim prostorima, a s druge strane broj osoblja koji će se sve više morati angažirati za ove bolesnike, a više nemamo toliko veliki broj ljudi, rezerve su sve manje. Pitanje je prostora, opreme, sve je manje slobodnih respiratora, ali iznad svega je osoblje. Nismo nikoga povukli iz mirovine, nego smo produžili redoviti rad onima koji su to zatražili. Neće biti nikakvih problema s plaćama. Svi oni bolesnici kojima treba hitno liječenje bit će zbrinuti. Sve što se može raditi ambulantno nastavit će se raditi kao do sada, naglasio je Meštrović.

Ravnatelj KBC-a Split kazao je kako je u prvom valu bio veći broj pacijenata s komorbiditetima.

- Njihova prosječna dob bila je veća nego danas. Ovi cijepljeni koji su na respiratoru, to su u pravilu oni koji imaju neke komorbiditete. Bolesnike koje sad moramo liječiti ventilacijom puno lakše odvajamo od respiratora, kazao je Meštrović.

Na presici je najavljeno i da se uvodi novi režim bolnica.

- Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji, ne znamo koliko će novi način rada trajati. Ne ovisi to samo o nama, mi ćemo se truditi da svima pružimo adekvatnu skrb. Novi režim kreće od sutra, rekao je dr. Ante Punda.

- Radimo na tome da zbrinemo što veći broj bolesnika i čim ostvarimo kapacitete to ćemo učiniti. Ravnatelj može raditi i vikendom ako treba i te zaostatke ćemo pohvatati, naglasili su na konferenciji za novinare u Splitu.

Novinari su postavili i pitanje treba li pooštravati mjere.

- Puno puta ste čuli izjave profesora Ivića, meni je teško govoriti o tome, ali mogu reći da je jedini izlaz iz ove situacije cijepljenje. Što se toga tiče, naravno da treba držati maske i distancu. Nećemo izmišljati toplu vodu.

Na pitanje jesu li liječnici umorni, rekli su kako u medicini ne poznaju umor.

- Radimo onoliko koliko trebamo i koliko možemo. Pohvalio bih osoblje, a prvenstveno medicinske sestre, rekao je Punda.

- Cijepljenje je cijepljenje i to je jedini izlaz iz ove situacije. Ako se sada procijepimo, kasnije će biti bolje. Imamo oko sto liječnika koji su primili treću dozu. Osoblje shvaća kakva je situacija i nitko to ne opstruira. Želimo da nam pučanstvo vjeruje. Morate shvatiti da smo mi ustanova koja skrbi o covid bolesnicima i o sveukupnom pučanstvu. Ravnatelj je bio koordinator za županije koje nam gravitiraju. Vjerojatno ova odluka neće predugo trajati, rekli su na presici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20