OPORBA SLOŽNA

‘Prelet Rafalea bio je Plenkovićev samopromocijski potez. Građani se zbog toga ne osjećaju sigurno‘

Peđa Grbin rekao je kako treba odgovoriti na pitanje je li točno da se mijenjao plan preleta kako bi se prilagodio premijerovoj press konferenciji

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Oporbeni saborski zastupnici u srijedu su se usuglasili da je prelet francuskih Rafalea bio premijerov samopromocijski potez kako bi skrenuo pažnju s afera Vlade i problema građana, dok iz HDZ-a navode kako je riječ o savezničkoj solidarnosti i potpori RH nakon pada drona u Zagrebu.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je novinarima kako treba odgovoriti na pitanje je li točna informacija da se mijenjao plan preleta kako bi se prilagodio premijerovoj press konferenciji i iskoristio za njegovu PR promociju.

"Ako se to dogodilo, riječ je o ozbiljnom skandalu i pokazuje da je netko spreman koristiti Oružane snage RH za svoju samopromociju, što se u demokratskom sustavu ne smije događati", istaknuo je.

"Potreban je i odgovor zbog čega glavni tajnik NATO-a nije upoznat sa činjenicom da predsjednik Vlade tvrdi kako je na dronu pronađena eksplozivna naprava", poručio je čelnik SDP-a.

Upozorio je da aktualna situacija pokazuje svu nesposobnost Vlade, premijera i ministra obrane, za koje je rekao kako im je očito jedini doseg "naslikavati se pored kratera", kontaminirati taj prostor i ometati istražitelje u njihovu poslu, podržavši odluku predsjednika Zorana Milanovića da se ne bi trebali održavati brišući letovi iznad naseljenih mjesta i uznemiravati građane.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je da je velik broj građana sigurno bio uznemiren preletima aviona te upitao koliko je građana nakon toga dobilo osjećaj sigurnosti, istaknuvši da hrvatski zračni prostor zbog tog preleta nije bio ništa sigurniji.

Grmoja: Nisu dobri ni premijerov niti predsjednikov potez

"Kao što je to PR-ovski potez Vlade kojim želi maknuti u stranu činjenicu da mi nemamo protuzračnu obranu i da ne možemo reagirati na ugroze poput bespilotne letjelice koja je pala u Zagrebu, tako i predsjednikov potez kojim zabranjuje prelete nije dobar. Vlada i predsjednik trebaju se dogovarati oko tih pitanja jer šaljemo lošu poruku saveznicima, ali i općenito da državni vrh nije koordiniran u ovako nestabilnoj situaciji", poručio je Grmoja.

Istaknuo je da se s oba ta poteza šalje dodatna poruka nesigurnosti te kako je vrijeme da prestanu uznemiravati građane, pri čemu je premijeru Andreju Plenkoviću poručio da manje sluša savjetnika za sigurnost Roberta Kopala, " jer nas se sve dovodi u stanje ratne psihoze kako se ne bi govorilo o ministrima pod istragama i problemima naših građana".

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka naglasila je kako se hrvatski građani, na način da iznad njih lete avioni, ne mogu uvjeriti da su sigurni, nego im treba dati odgovore o padu letjelice u Zagrebu.

Kekin: Prelet aviona ima retraumatizacijske efekte

"Premijer koristi ovu situaciju da bi dignuo svoj PR, a ne misli na osjećaj sigurnosti kod građana. Iz psihijatrijske perspektive, jučerašnji prelet aviona definitivno uznemiruje građane i ne ulijeva sigurnost, ima retraumatizacijske efekte i sigurno se nije povoljno reflektirao na osjećaj sigurnosti naših građana", ustvrdila je Kekin.

Državni vrh pozvala je da eventualne nesuglasice ili različite poglede rješava bilateralno, mimo medija te u razgovoru sa saveznicima s kojima su ti preleti i dogovoreni jer i to, upozorila je, ima traumatizacijski efekt na građane.

Katarina Peović iz Radničke fronte kazala je da je osiguravanje mira i sigurnosti premijer Plenković trebao pokazati kada je pala šestotonska letjelica na Zagreb.

"Ako je riječ o paradnim letovima, onda je ovo još jedna u nizu njegovih aktivnosti u smjeru učvršćivanja svog položaja, od premijera kojemu se Vlada praktički raspala, do premijera koji sada glumi nekakvog osloboditelja. Imamo niz depešica, poslanica, deklaracijica koje nemaju nikakvu svrhu, nego samo ojačati Plenkovićevu poziciju, nažalost, na tuđoj nevolji", ocijenila je.

Dodala je kako se "ne bi štela mešat između dva velika dečka koja se već neko vrijeme tuku", ali da bi u ovoj situaciji ipak stala uz Milanovića, "jer njegova reakcija upravo reakcija na paradni, neprihvatljivi, samopromotivni karakter Plenkovićeve politike u zadnje vrijeme".

HDZ-ov Mario Kapulica kazao je pak kako ne zna koga uznemirava let hrvatskih i savezničkih zrakoplova u situaciji kada nekoliko stotina kilometara od nas imamo nezapamćenu agresiju na jednu suverenu državu, Ukrajinu.

HDZ: Milanovićeva zapovijed je izvlačenje RH iz sustava kolektivne sigurnosti

"Prelet aviona bio je najavljen u sklopu legitimne vojne vježbe za koju je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dao suglasnost i poletjeli su s nosača aviona, na kojem je bio načelnik Glavnog stožera OSRH, u misiju koja je imala potpuno jasne ciljeve pokazivanja i pružanja solidarnosti i potpore Hrvatskoj nakon što smo imali nezapamćeno oskvrnuće našeg zračnog prostora", poručio je Kapulica.

Istaknuo je kako bi predsjednik Milanović javnosti trebao objasniti ciljeve i smisao donošenja zapovjedi o zabrani letova koje su se, ocijenio je, sad nešto mijenjale "jer je urbi et orbi objavio hrvatskoj, europskoj i međunarodnoj javnosti odluku koja se teško može protumačiti drugačije osim kao nastojanje da se RH krene izvlačiti iz sustava kolektivne sigurnosti".

"Do sada nismo vidjeli naredbu iz koje mora biti jasno na koju se ustavnu i zakonsku odredbu predsjednik poziva, nego imamo samo priopćenje koje je potpisao glasnogovornik Ureda predsjednika", rekao je Kapulica i dodao kako ne zna koje kriterije predsjednik, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, ima u glavi kada procjenjuje hrvatski nacionalni interes i tko su ljudi koji ga savjetuju pri donošenju tih odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:06