AKCENT

Prema stečajnoj mafiji Pink Panteri su čisti amateri

Akcija Uskoka potvrđuje crne slutnje - da kroz stečajne postupke, pod krovom trgovačkih sudova godinama operiraju mreže stečajne mafije
 Željko Puhovski/Cropix
Objavljeno: 19. veljača 2021. 22:37

U akciji Uskoka iza rešetaka je završio sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić. I upraviteljica sudske pisarnice, dvoje stečajnih upravitelja s kojima je sudac radio, a osumnjičeno je još desetak članova njihovih obitelji na čije je izmišljene tvrtke sudac prebacivao novac s računa posrnulih stečajnih dužnika - Željezare Sisak, građevinske tvrtke Tempo i drugih, oštetivši vjerovnike za 30 milijuna kuna.

Najnovija akcija Uskoka potvrđuje dugogodišnje crne slutnje - da kroz stečajne postupke, pod krovom trgovačkih sudova, kroz koloplet financijskih transakcija i pod krinkom zakona godinama operiraju mreže stečajne mafije. A da je tako, moglo se naslutiti i iz analize dr. Vencela Čuljka iz Osijeka temeljene na terenskom istraživanju docenta na osječkom Ekonomskom fakultetu dr. Domagoja Sajtera.

Čuljkova analiza iz 2015. pokazuje da je ukupna vrijednost stečajne mase tvrtki nad kojima su do tada provedeni stečajevi iznosila 112,4 milijarde kuna, nešto manje od godišnjeg iznosa hrvatskog proračuna. U tim stečajevima koje je vodilo 250 stečajnih upravitelja, a nadziralo 50 sudaca trgovačkih sudova, troškovi stečajnih upravitelja iznosili su astronomskih 6,8 milijardi kuna. Vjerovnici su u stečajevima uspjeli namiriti tek 14 posto svojih potraživanja! A upravo je namirenje vjerovnika jedan od temeljnih ciljeva stečajnih postupaka...

Podsjetimo, 2017. Uskok je iza rešetaka već spremio Kovačićevu kolegicu - sutkinju Trgovačkog suda u Zagrebu Vesnu Malenicu i njezina prijatelja, stečajnog upravitelja Peru Hrkaća kojeg je godinama imenovala za stečajnog upravitelja tvrtki s vrijednom imovinom u postupcima koje je vodila. Optužnica koja je protiv njih i nekolicine njihovih suradnika lani podignuta - pravi je triler.

Razotkriva kako se sudsko-upraviteljski par kroz stečajeve krezovski bogatio. Samo u stečajnom postupku obrta Zlatarnice Rodić Hrkać je, navode tužitelji, od zlatarske obitelji dobio pet dijamanata vrijednih 15 milijuna kuna. Sutkinja Malenica domogla se poslovnog prostora zlatarnice vrijednog gotovo 2 milijuna kuna, a tijekom 12 godina, koliko je razvlačila stečajni postupak, od člana zlatarske obitelji na poklon je dobila nakit vrijedan 100.000 eura. Ne kuna. Eura. U pretrazi Maleničine kuće policajci su pronašli i dva milijuna kuna u kešu...

Kako je moguće da pod krovom zagrebačkog Trgovačkog suda, pod firmom stečajnih postupaka, godinama operiraju kriminalne mreže prema kojima su i internacionalne pljačkaške bande poput legendarnih Pink Pantera koje pljačkaju draguljarnice po europskim metropolama - čisti amateri? U ovom trileru nema gipkih, istetoviranih provalnika s internacionalnim kriminalnim karijerama i lažnim putovnicama koji s crnim maskama na licu, filmskom brzinom, uz štopericu "počiste" draguljarnicu i nestanu.

Ovdje gospođa s hladnom trajnom i prosijedi gospodin okruglastih obraza u ulozi stečajnih sudaca i njihovi povjerljivi prosijedi stečajni upravitelji u loše skrojenim odijelima kroz stečajne postupke godinama pelješe dragulje, vrijedne nekretnine i milijune kuna s računa posrnulih stečajnih dužnika. A vjerovnici ostaju praznih ruku, gurnuti u propast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:12