MARIJA VUČKOVIĆ

‘Premalo je proizvođačkih organizacija u sektoru voće i povrće za prepoznatljiviju ponudu‘

Udruživanje se u EU promovira da bi se otklonili nedostaci, da bi se proizvođači udružili i time koncentrirali prodaju, rekla je
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Vlado Kos/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je u Karlovcu na radionici za uspostavu proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća kazala da je premalo proizvođačkih organizacija putem kojih bi se postigla prepoznatljivija ponuda uz zajednički marketing.

“Ne možemo biti zadovoljni okrupnjavanjem proizvodnje niti trendovima u prodaji proizvoda preko proizvođačkih organizacija. Udruživanje se u EU promovira da bi se otklonili strukturni nedostaci, da bi se proizvođači udružili, okrupnili i time koncentrirali prodaju i ojačali”, rekla je ministrica.

U sklopu Nacionalnog programa za otpornost i oporavak predviđeno je 650 milijuna kuna samo za nedostajuću infrastrukturu, primjerice za izgradnju skladišno-distribucijskih centara za prikupljanje, skladištenje, doradu, preradu i distribuciju voća i povrća, navela je Vučković.

Ministrica je izrazila uvjerenje da će se za te investicije uspostaviti partnerstvo proizvođačkih organizacija sa županijama, gradovima i općinama, ali da je fokus na proizvođačkim organizacijama kao temeljnim korisnicima budućih skladišno-distribucijskih centara i druge nedostajuće infrastrukture.

Na današnjoj radionici sudjelovali su Odbor za poljoprivredu Karlovačke županije, poljoprivredni proizvođači s područja te županije te predstavnici poljoprivrednih organizacija iz drugih dijelova Hrvatske.

Upravitelj proizvođačke organizacije JabukaHR Luka Cvitan rekao je da je dobro udruženim proizvođačima jedina briga kako proizvesti kvalitetan proizvod, a sve ostalo za njih od trenutka berbe preuzima JabukaHR.

Riječ je o organizaciji koja je okupila 20 proizvođača voća iz osam županija, a glavnina ih je iz Vukovarsko-srijemske županije, kojima omogućava konzultantske usluge, nabavku zaštitnih sredstava, certificiranje proizvodnje GlobalG.A.P. sustavom, transport jabuke, skladištenje u U.L.O. komorama, sortiranje iz boksa u boks, pakiranje, distribuciju, kao i preradu industrijske jabuke u potpuno prirodne sokove.

Cvitan je kazao i da je ta organizacija povlači značajna sredstva iz EU za poboljšanje položaja svojih članova, koji imaju zajedno pod jabukama 260 hektara voćnjaka, odnosno oko 400 hektara zajedno s voćarima s kojima individualno surađuju. JabukaHR plasira jabuke svog članstva u većinu trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a dio i na inozemno tržište.

Županica Martina Furdek Hajdin rekla je da se sada intenzivno radi na organiziranju poljoprivrednih proizvođača radi pisanja projekata za različite izvore financiranja i drugih menadžerskih poslova, kako bi poljoprivrednici bili učinkovitiji. Furdek Hajdin je podsjetila da se u Centingradu priprema izgradnja logističko-distribucijskog centra, koji je prijeko potreban jer da je poljoprivreda u Karlovačkoj županiji “još uvijek samo potencijal”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:06