SUSRET U ZAGREBU

Premijer Andrej Plenković primio crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića

‘Dvije zemlje imaju dobre odnose i Hrvatska će i dalje podržavati Crnu Goru u nastavku integracijskog puta u EU‘

Andrej Plenković i Jakov Milatović

 Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković susreo se u ponedjeljak s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika .

Dvije zemlje imaju dobre odnose i Hrvatska će i dalje podržavati Crnu Goru u nastavku njezinog integracijskog puta u Europsku uniju, rekao je premijer.

Milatović, koji je doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, prvi posjet nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran u svibnju, rekao je ranije u ponedjeljak na Pantovčaku da se snažno zalaže za ubrzanje europskog puta Crne Gore i za to traži veću potporu Zagreba.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da, nakon posljednjih izbora, Hrvati ponovno imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, Adrijana Vuksanovića.

Hrvatska će se i dalje dosljedno zalagati za prava i političku zastupljenost Hrvata u Crnoj Gori, rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković i Jakov Milatović

Damjan Tadić/Cropix

Vezano za otvorena pitanja, Plenković je ponovio očekivanja Hrvatske da se ona rješavaju u dobrosusjedskom duhu i u skladu s međunarodnim pravom.

Ponovljeno je u tom kontekstu očekivanje Zagreba da Podgorica vrati školski brod Jadran, jedrenjak izgrađen 1933. koji je do 1991. bio upisan u flotne liste hrvatskih luka no zadržan je u Crnoj Gori kamo je otplovio 1991. na remont.

Ranije u ponedjeljak na sastanku sa svojim domaćinom Zoranom Milanovićem crnogorski predsjednik rekao je da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 01:12