VJETROPARK

Premijer Andrej Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj: Uloženo 200 milijuna eura

Jedan od glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je svećanom puštanju u probni rad vjetroelektrane Senj u probni rad

 Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata.

Procijenjena mu je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a izgradila ga je kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, odnosno njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u u senjskoj tvrtki Energija Projekt.

Zajedno s predstavnicima kineskog investitora, Plenković je Vjetroelektranu Senj u probni rad pustio na daljinu, pritiskom gumba na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Plenković je pritom istaknuo da taj projekt doprinosi zelenoj tranziciji, a kada je riječ o kineskim ulaganjima, po vrsti je jedinstven na području srednje i istočne Europe, pri čemu Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Projekt također predstavlja doprinos aktivnom korištenju obnovljivih izvora energije, a Plenković je ocijenio da je Hrvatska tu na pravom putu, a da će ovih 39 vjetroagregata i godišnja proizvodnja na razini od oko 0,5 teravatsati (TWh) predstavljati bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine, a mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima, apostrofirao je predsjednik Vlade.

image

Na fotografiji: Qi Qianjin, Andrej Plenković i Wan Yitong pustaju u pogon vjetroelektrane Senj digitalnim gumbom.

Ronald Gorsic/Cropix

"Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, daljnjem niskougljičnom razvoju, s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine", istaknuo je Plenković, dodajući i da su u proteklih pet godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto.

Plenković je poručio i da taj projekt želi staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine, s kojom je hrvatska Vlada u nekoliko proteklih godina odlučila unaprijediti odnose. Pritom je iskoristila i format Kina +17, a u proljeće 2019. u Dubrovniku je bila i domaćin sastanku te inicijative koja povezuje Kinu i zemlje srednje i istočne Europe, na koju je došao i kineski premijer Li Keqiang, podsjetio je predsjednik Vlade Plenković.

image

Qi Qianjin

Ronald Gorsic/Cropix

Ocijenio je da je format Kina +17 izrazito unaprijedio i intenzivirao odnose Kine i Hrvatske, a u 2020. robna razmjena je tako iznosila 1,4 milijarde eura, a u ovoj godini ona je i veća.

image

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je svećanom puštanju u probni rad vjetroelektrane Senj u probni rad

Ronald Gorsic/Cropix

"To govori da su odnosi Hrvatske i Kine u vrijeme odgovornosti ove Vlade dobili sasvim drugu dimenziju", izjavio je Plenković, koji je podsjetio da je i boravio u službenom posjetu Kini u jesen 2018. godine, kada je između ostalog s predstavnicima kineske tvrtke razgovarao o ovom ulaganju.

Izrazio je da će biti i novih kineskih ulaganja u Hrvatsku, a i podsjetio na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je bez ikakve dileme to najvidljiviji i najznačajniji projekt prisutnosti kineskih kompanija u Hrvatskoj. Također je i podsjetio na veliku pomoć Kine u nabavci zaštitne opreme tijekom pandemije.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, video pozivom iz Pekinga su se između ostalih javili i predsjednik Uprave tvrtke Norinco Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, a također je pročitana i čestitka kineskog premijera.

image

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočio je svećanom puštanju u probni rad vjetroelektrane Senj u probni rad

Ronald Gorsic/Cropix

Kinezi su istaknuli svoju inicijativu "Jedan pojas jedan put", kojom financiraju izgradnju infrastrukture u mnogim zemljama. Za projekt u Senju i Brinju angažirali su više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika te poručili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, razvoju lokalne zajednice, kao i produbljivanju odnosa između Hrvatske i Kine.

Poručili su da će Kina ubrzati svoju zelenu tranziciju, kao i da će aktivno podupirati i produbljivati međunarodnu suradnju na području zelene ekonomije. Također, istaknuli su da kineski razvoj nije prijetnja, već može donijeti koristi cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:27