NASLJEDNIK VELJKA OSTOJIĆA

Premijer Milanović predstavio novog ministra turizma Darka Lorencina: Nije mu dopustio da odgovori na novinarsko pitanje o tri stambena kredita

Zagreb, 130313.Predsjednik Vlade Zoran Milanovic predstavio je u Banskim dvorima kandidata za novog ministra turizma Darka Lorencina iz redova IDS-a.Na fotografiji: Darko Lorencin i Zoran Milanovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Premijer Zoran Milanović nije danas dopustio Darku Lorencinu , koji će biti novi ministar turizma, da odgovori na novinarsko pitanje o njegova tri stambena kredita, utvrdivši da se time Lorencina unaprijed optužuje za lopovluk.

To su komercijalni krediti, koje je Lorencin dobio s kamatama od šest ili sedam posto, kao i ja, prekinuo je Milanović pitanje istaknuvši da novinari "sve imaju na papiru".

OTKRIVAMO Novi ministar turizma bit će IDS-ovac Darko Lorencin

Lorencin ima kuću od 250 kvadrata koju iznajmljuje, a pitanje je ispod granice dostojanstva jer polazi od pretpostavke da su ljudi lopovi, rekao je Milanović na predstavljanju novog ministra nakon sjednice Vlade.

Također je u vezi upita o tome je li bivši ministar turizma Veljko Ostojić prošao sigurnosnu provjeru prije nego je postao ministrom, Milanović istaknuo da ministri ne prolaze sigurnosne provjere niti će to ubuduće činiti.

Hrvatska nije policijska država i nećemo to raditi, bez obzira što je bivša vlast "kreirala špijunsku industriju, pa se o svima raspitivalo", rekao je Milanović dodavši da se točno zna koji državni dužnosnici moraju proći sigurnosne provjere.

Lorencin je pak istaknuo kako je svjestan da ulazi u "najkompetitivniji i najbitniji sektor" te da su pred njim zahtjevni zadaci.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, nekretnine uz obalu sigurno će poskupjeti, a glavni je zadatak Ministarstva turizma da očuva hrvatsku obalu i od nje učini još atraktivniji prostor.

Lorencin u vezi "golfa na Srđu" kaže kako je to projekt koji je već tri puta prošao javnu raspravu. Radi se o prostornom planu uređenja Dubrovačko-neretvanske županije i prostornom planu Dubrovnika, a uvijek su u raspravu bili uključeni javnost, golf igralište i nekretnine.

Taj je projekt prošao svaki put, pa Ministarstvo ne može drugo nego ga podržati, pogotovo jer je investitoru rečeno da će projekt biti realiziran, nakon čega je investirao sredstva i imao znatne troškove. "Moramo čuvati sliku Hrvatske u investicijskom smislu", kaže Lorencin.

Na pitanje o svojedobnoj jeftinoj prodaji zemljišta u Istri tvrtki Rockwool, o čemu se vodi sudski postupak, a to se dogodilo u vrijeme kada je Lorencin bio na čelu istarske Agencije za razvoj, rekao je kako je dovođenje Rockwoola želio tadašnji načelnik općine Pićan, a on je kao direktor Agencije samo slijedio njegove zahtjeve.

Ugovorom sam obvezao Istarsku županiju da godišnje isplaćuje oko 500.000 kuna općini Pićan, a oni su taj novac morali preusmjeriti na infrastrukturu čitave poduzetničke zone, dodao je Lorencin.

Što se tiče rješavanja problema raspolaganja turističkim zemljištem, Lorencin kaže da dolazi iz sredine gdje poduzetnici koriste općinske nekretnine, a ništa ne plaćaju lokalnoj zajednici.

"Detaljno sam upoznat s takvim problemima i to ćemo riješiti. Da turizmu, ali ne pod svaku cijenu", naglasio je Lorencin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:33