PLANOVI ZA JESEN IZ VILE BAKARIĆ

Premijer Milanović za Jutarnji: 'Linić i Čačić dobro znaju što rade'

Premijer Zoran Milanović ljetuje u Bakarićevoj vili na Hvaru, državnoj rezidenciji od oko 200 kvadrata . Kaže kako mu nedostaje privatnost, ali da je bio spreman na to odricanje. U stvari se ne žali, ali to ne bi ni smio, prije svega zbog 350.000 nezaposlenih koji očekuju da on i njegova ekipa učine nešto kako bi se gospodarstvo pokrenulo a oni ponovno živjeli od svog rada.

Za Jutarnji govori o nezaposlenima, planiranim natječajima i investicijama, odnosima sa susjedima, zapošljavanju na vodećim pozicijama u poduzećima, odnosima u koaliciji i viziji Hrvatske sljedeće, ali i za deset godina.

Što radite kada ste na odmoru?

- Čitam i radim. Cijelo prijepodne bio sam na mailu i telefonu. Razgovaram sa suradnicima, ministrima...

S Čačićem?

- Da, i s njime.

Zašto?

- S njime su uvijek vezani rokovi o kojima se govorilo pa, naravno, i očekivanja. Rokovi su postavljani optimistično, kako ih se i mora postaviti u ovakvoj krizi, ali ne i utopistički. Sljedeća godina će, vjerujem, biti bolja, očekujemo rast, i to nije vjerovanje nego to govore pokazatelji, a ova je godina vrijeme konsolidacije. Na nama je u stvari bilo, kako je to uvijek u politici ključno, s ekspertima za ekonomsku i industrijsku politiku utvrditi gdje su zapreke u sustavu. Koje su to prepreke rastu i ulaganju, zašto nema rasta? Ostavimo li globalnu krizu, za što smo rekli da nam neće biti izgovor, moramo prepoznati sebe. Za to nam trebaju ekonomski stručnjaci, teoretičari i praktičari. Kad se postavi dijagnoza, onda jedino politika može i smije donositi odluke u smislu recepture - što na pojedinu zemlju pozitivno utječe. Neka pravila funkcioniraju u jednim državama, u drugima ne. Nema jednog lijeka, antibiotika širokog spektra koji funkcionira za sve. Ka bi to bilo tako, onda bi sve funkcioniralo na isti način, ne bi bilo povijesti, politike ni različitosti društava.

Koliko smo blizu raspisivanja natječaja za velike investicije?

- Očekujem da će sve početi ove godine. Veliki projekti su Plomin, Luka Rijeka, željeznice. To su veliki projekti za Hrvatsku s naših četiri i pol milijuna stanovnika. I naravno, rušenje barijera, skidanje stigme s Hrvatske da je neprijateljska za ulaganja, posebno strana.

Turski veleposlanik nedavno mi je rekao da je vrlo teško ulagati u Hrvatsku...

- U tome ima istine, ali ima i standardnog pretjerivanja. Slično će vam reći vjerojatno većina veleposlanika. No, kad se govori o konkretnim situacijama, onda je to drukčije, stvarni problem eventualno postoji s jednim-dva ulagatelja. Administrativne procedure su u nekim slučajevima doista duge, ali nije tako samo u Hrvatskoj. Ovo nije izgovor. Na olakšavanju investitorima i poticanju investicija radimo i radit ćemo.

Objavili ste popis poreznih dužnika. Kako se uopće moglo dogoditi da tvrtke ne plaćaju milijunske iznose poreza?

- Ne znam, ali događalo se, i to redovito. Više se neće dogoditi. Ovo nije stup srama, nego poziv za buđenje.

Nije li zanimljivo kako Linić, koji je djelovao kao enfant terrible, ima javnu podršku svojih poteza?

- Čovjek je pun iskustva, znanja, ima silnu energiju i napokon, prvi put radi posao za koji je najkvalificiraniji.

Hoće li biti rebalansa?

- Prihodna dinamika proračuna je solidna. Moramo imati pravi odnos štednje i odgovornog odnosa prema javnim financijama tako da ne zagušimo potrošnju i da ne bude kontraproduktivno kao što je to u mnogim državama. E, to je odluka politike i na to ekonomska znanost nema, a i ne treba, znati odgovor. To se zove preuzimanje odgovornosti i to nije kockanje nego odluka. To naši prethodnici nisu radili nego su čekali da dođu izbori... U stvari, tko zna što su čekali.

Hoće li nam trebati MMF i u kakvom aranžmanu?

- Ne vjerujem. Ne kažem da neće, ali ne vjerujem. Situacija u Hrvatskoj je teška, ali nije dramatična. Naše banke su stabilne ali su pasivne.

Je li se sastala Kukuriku koalicija nakon izbora?

- Nas četvorica u stalnom smo kontaktu, sastajemo se. Ne pod reflektorima, za to nema potrebe. SDP je, kao najveća stranka preuzela vodstvo i političku odgovornost, HNS je kao koalicijski partner, predstavljen u izvršnoj vlasti kroz svog predsjednika, ta komunikacija je svakodnevna, a to je važno s obzirom na iskustvo Račanove Vlade kada predsjednik ključnog koalicijskog partnera, HSLS-a, nije ušao u izvršnu vlast.

Koliko je HNS, odnosno Čačić, velik uteg za Vladu. Čačićev rejting je vrlo loš...

- U to ne želim ulaziti niti mu preko medija dijeliti lekcije kako komunicirati s javnošću, ali vidim da radi svoj posao 24 sata dnevno, mislim kako ga dobro radi i da je kompetentan. Mislim da izgara za taj posao i da radi za javno dobro, za javni interes.

Tekst u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:44