SJEDNICA VLADE

Premijer o Josipi Rimac i proširenju istrage: ‘Oni koji su odgovorni, oni će i odgovarati‘

Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a i očekujemo da daljnji postupci se provedu temeljito, kazao je premijer
 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, u vezi proširenja istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, kako očekuje da se daljnji postupci provedu temeljito u razumnim rokovima, a ako će odgovorni biti ljudi s političkim dužnostima Vlada će povući i političke poteze.

"Prema onome što smo mogli razabrati, govori se u istrazi o dodatnih 18 okrivljenika. Podržavamo rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, svih neovisnih institucija i očekujemo da se daljnji postupci provedu temeljito, u razumnim rokovima", rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Rekao je da će oni za koje bude utvrđeno da su odgovorni i odgovarati te najavio da će Vlada, ako bude riječ o nekim ljudima koji imaju određene političke dužnosti, s te strane povlačiti i političke poteze.

Vezano za Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa istaknuo je da idući tjedan, kada će biti izvanredno zasjedanje Sabora, žele pokušati uz što širi konsenzus, uključujući i oporbene stranke, doći do zakonskog okvira koji će omogućiti učinkovitu i kvalitetnu obnovu Zagreba.

Istaknuo je da su nakon saborske rasprave temeljito analizirali sugestije saborskih zastupnika i uvažili više od 25 konkretnih prijedloga, neke su djelomično uvažili, a neke nisu mogli uvažiti, ali su dali argumentaciju zbog čega se s njima ne slažu. Podsjetio je da su u prijedlog zakona uvedeni socijalno-ekonomski kriteriji.

U vezi nedavnog sastanka sa Znanstvenim savjetom o problematici koronavirusa, gdje se raspravljalo o dosadašnjoj borbi protiv Covida-19, rezultatima, učincima na gospodarstvo, financije, turističku sezonu i pripremi školske godine, Plenković je istaknuo da su sagledani svi aspekti.

"Mislim da moramo što više koristiti načelo supsidijarnosti, tj. ulogu stožera na županijskoj razini koji puno bolje poznaju lokalne prilike te sukladno njihovim zahtjevima i preporukama donositi mjere koje će biti ciljane i sprječavati širenje zaraze", naglasio je.

Podsjetio je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s HZJZ-om objavilo upute za organizaciju i pripremu škole, srednje škole, predškolske ustanove, a slično će biti i s fakultetima.

"Pripreme su u tijeku i očekujemo visoki stupanj odgovornosti svih uključenih, kao i sugrađana, jer je taj element osobne odgovornosti i dalje najbitniji", poručio je.

Nemamo još lijek i cjepivo pa se moramo pridržavati uputa i nastojati sačuvati zdravlje što većeg broja građana, dodao je Plenković.

Vezano za komemoracije u Plavnom i Gruborima, ocijenio je da su ministar branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević tamo poslali važne poruke, poruke pijeteta prema žrtvama.

"To je doprinos uspostavi povjerenja, međusobnog uvažavanja, izgradnja snažnijeg, uključivog društva i društva utemeljena na zajedničkim vrijednostima, kako se traume iz prošlosti više nikada ne bi ponovile", naglasio je premijer.

Uskok je u srijedu proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac kao prvookrivljene i još 17 suokrivljenika koje se tereti za trgovanje utjecajem, poticanje na trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema izvorima bliskim istrazi, najnovijim proširenjem istrage obuhvaćeni su pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić s kojim je Rimac u tazbinskom odnosu i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Validžića se navodno tereti za pogodovanje kroz svoj utjecaj u ministarstvu da se tvrtki Lager osigura što veća otkupna cijena struje, dok je Žalac navodno tereti u dijelu optužbi koje se odnose na namještanje polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac i s njom povezanih osoba u Ministarstvu uprave. Žalac je, tvrde izvori bliski istrazi, kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za svog brata.

Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je u aferi Vjetroelektrane 29. svibnja te je Uskok protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je prvi put proširena 26. lipnja, a Uskok je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Josipi Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

Malenica: Zatražili smo informacije o uključenima u proširenje istrage protiv Rimac

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izvijestio je u četvrtak da je od tužiteljstva zatražio informaciju o osobama koje su uključene u najnovije proširenje istrage protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac.

''Zatražili smo od Uskoka i Državnog odvjetništva RH informaciju o osobama koje su uključene u proširenje istrage. U postupku smo primopredaje vlasti tako da su svi mandati državnih tajnika na raspolaganju'', kazao je Malenica upitan je li pitao svoje pomoćnike i državne tajnike u svojem ministarstvu jesu li bili u kontaktu s Rimac.

Upitan hoće li državni tajnici i pomoćnici u ministarstvu biti smijenjeni ukoliko istraga pokaže da su bili u kontaktu s Rimac, Malenica je odgovorio da će ''postupiti sukladno službeničkom zakonodavstvu i poduzeti potrebne korake''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:25