SJEDNICA VLADE

Premijer o kaosu u Saboru zbog pozdrava ‘Za dom spremni‘: ‘Izjave pojedinih zastupnika... To je nedopustivo!‘

Plenković se osvrnuo na jučerašnji kaos u Saboru povodom rasprave o izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Vlada je u 12.30 sati počela sa redovitom sjednicom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a po običaju uvodnu riječ održao je premijer Andrej Plenković.

Premijer je podsjetio na spajanje juga Hrvatske s cestovnom infrastrukturom istaknuvši pritom stonsku obilaznicu koja je povezala hrvatski teritorij.

"Olakšala je promet za Ston, ali prije svega povezuje promet s magistrale do Pelješkog mosta prema Pločama. To je izrazito vrijedan strateški projekt za Hrvatsku", kazao je.

Osvrnuo se i na posljednju procjenu agencije Fitch koja je potvrdila rejting Hrvatske ‘BBB+’. "Prepoznaju i smjer i sidro i reformske napore i otpornost na krizu. I mi vidimo da nam je trend bolji nego što se planiralo, a da se inflacija smanjuje", kazao je, prenosi N1.

Podsjetio je da je u posjetu u Hrvatskoj danas glavni tajnik OECD-a. "Ovo je organizacija koja ima vrlo visoke standarde, i u suzbijanju korupcije i brojnim sektorima tako da ćemo reformske procese dodatno stimulirati aktivnostima vezanima uz OECD."

"Ona je za nas zadnji korak za međunarodno pozicioniranje", dodao je Plenković govoreći o organizaciji OECD.

Plenković se osvrnuo na jučerašnji kaos u Saboru povodom rasprave o izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Podsjetimo, u Saboru je posebno burno bilo kada se počelo raspravljati o pozdravu "Za dom spremni" koji bi se mogao kažnjavati i do 4000 eura.

"Ocjenjujemo neprimjerenim nastupe i izjave pojedinih saborskih zastupnika jučer i smatramo da je to nedopustivo, naročito agresivni pristup koji je bio upućen prema predsjedniku Sabora", poručio je Plenković.

Na dnevnom su redu današnje sjednice, među ostalim, odluka o davanju prethodne suglasnosti te odluka o davanju državnog jamstva društvu Hrvatske ceste d.o.o. za dugoročno kreditno zaduženje, radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:56