ANDREJ PLENKOVIĆ

Premijer o novom članu vladajuće većine: Podržavat će Vladu, ali nije ‘žetončić‘. Čačić? Nismo razgovarali...

Upitan je li ovo prevara birača, budući da je Hrelja izabran na listi SDP-a i partnera, Plenković kaže da nije te da Hrelja ima svoj klub.

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vlade, a na početku se osvrnuo na odluke donesene na sjednici, ali se i pohvalio mjerama koje je Vlada donijela kako bi u pandemiji osigurala funkcioniranje gospodarstva,

- Pokazali smo nekoliko slajdova koji pokazuju da pada interes za cijepljenje, mi smatramo to nije dobro. apeliramo na sve naše sugrađane da se cijepe, cijeli svijet se cijepi, cijela Europa. Velik broj država ima manje cjepiva nego što im je potrebno i voljeli bi da su u našoj situaciji. Ja još jednom apeliram, poslušajmo savjete struke i cijepimo se, to bi bilo kapitalno važno za opću sigurnost u zdravstvenom pogledu, ali i za ekonomiju i turizam, rekao je Plenković.

Na pitanje planira li se 'covid turizam', odnosno cijepljenje ljudi koji u svojim državama nemaju cjepiva, Plenković je rekao da je prioritet cijepiti hrvatske građane.

- Mi smo organizirali cjepivo za naše građane, platili su ga hrvatski državljani i ono nije jeftino, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i za podršku Silvana Hrelje.

- Dogovorili smo protokol razumijevanja i suradnje koji će trajati do kraja mandata. Ključno područje je poboljšane života hrvatskih umirovljenika. Zaključili smo da se njegove ideje slažu i Nacionalnim planom i mogu reći da će gospodin Hrelja i u budućnosti podržavati našu Vladu, rekao je Plenković.

Na pitanje znači li da njegova ruka košta milijardu kuna godišnje, rekao je da ne.

Tvrdi da Silvano Hrelja nije 'žetončić' koji će zamijeniti ruku Radimira Čačića. Rekao je kako smatra sramotnim da se saborske zastupnike tako naziva.

Upitan je li ovo prevara birača, budući da je izabran na listi SDP-a i partnera, Plenković kaže da nije te da Hrelja ima svoj klub.

- To što se on predomislio nije specifičnost Hrvatske, to se događa u drugim zemljama.

U saboru će biti glasanje o Zlati Đurđević, ako ona ne prođe, ići će novi javni poziv,

Na pitanje zašto ga nema u medijima u posljednje vrijeme, rekao je da to što ne nastupa svaki dan, da je to 'osvježenje'.

- Vidjet ću hoću li ovako nastaviti dalje, sve što bude nužno tako ćemo komunicirati. Uzeli smo pauzu, može netko drugi puniti vaše programe. Nema to veze s predsjednikom Milanovićem, rekao je Plenković.

- Nastupali smo cijelo vrijeme i odlučili smo neke druge pustiti, dodao je.

Upitan o prijedlogu Penave da se u Vukovaru spoje hrvatske i srpske škole, Plenković je rekao da je njegov stav o toj temi poznat.

- Po našim propisima postoji nekoliko modela, A, B, C ali ponovit ću načela iza kojih stojim. Hrvatska ima nacionalne manjine i štiti ih, to su naši sugrađani, prijatelji i susjedi. To je osnovna postavka na temelju koje gledamo na uključenost nacionalnih manjina u sve sfere našeg života. Manjine imaju osam predstavnika u Saboru i moje uvjerenje je da one daju doprinos funkcioniranju. Mi smo s njima odabrali biti u većini i to se neće promijeniti. To nije samo moj stav, već vrha HDZ-a i nećemo uzimati u obzir one koji bi htjeli promijeniti naš stav o nacionalnim manjinama. Postoje A, B i C model i važno je da se nacionalne manjine mogu obrazovati i na svom jeziku, rekao je Plenković.

Plenković je podsjetio i kako šefovi oporbenih stranaka nisu htjeli doći na razgovor s njim kad su osvojili plan, ali da je Tomislav Tomašević sad, kad je postao gradonačelnik, tražio razgovor s njim, na što je on pristao.

- To je pitanje političke kulture, rekao je Plenković.

Je li vam se Radimir Čačić 'popeo na vrh glave', pitali su ga novinar.

- Vidjeli smo se prije dva tjedna i nakon toga više nismo razgovarali. Tada sam podsjetio na okvir našeg političkog dogovora, i početkom srpnja smo rekli da je nacionalna suradnja jedan nivo suradnje, ali s aspekta mene lokalni izbori nemaju veze s tim. Ni dan danas ne vežem odluke koje će naše kolege u Varaždinu dogovarati, to je na njima. I tu očekuje reciprocitet, rekao je Plenković i podsjetio da je Čačića zastupnica danas svejedno glasala za rebalans proračuna.

'Milanović? Bavimo se onime što je važno, a ne trivijama i uvredama'

Plenkovića su danas novinari pitali i da prokomentira Milanovićeve opaske o 'pudlicama i lavovima', na što je premijer odgovorio: - To je recimo ta situacija u kojoj skrećemo fokus od bitnog. Meni je kao predsjedniku Vlade jako bitno da smo sačuvali radna mjesta, da smo usvojili rebalans, da ćemo rješavati probleme u zdravstvu, da ćemo unaprjeđivati prava umirovljenika, da smo donijeli kao Vlada odluku o kupnji višenamjenskih aviona, da ulažemo ogromne napore da Hrvatska iduće godine uđe u šengenski prostor.

Radimo ogromne političko-logističko-diplomatske napore da Hrvatska uđe u euro područje. Radimo ogromne napore da ove godine, nadam se, SAD ukine vize za naše sugrađane. Radimo na tome da se tijekom kolovoza spoji cijeli Pelješki most.

U načelu, ja sam, kao i cijela hrvatska Vlada, odlučio raditi ono za što su nas građani i birali. Dakle, baviti se onime što je važno. Ove trivije, uvrede... ionako građani vide tko je tko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:15