JUTARNJI DOZNAJE

PREMIJER OREŠKOVIĆ IDE U POSJET PAPI FRANJI U Vatikanu će razgovarati o Stepincu, izbjeglicama, teroristima i odličnim odnosima

 EPH/Reuters

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, kako doznaje Jutarnji list, 7. travnja odlazi u svoj prvi službeni posjet Vatikanu gdje će se sastati s papom Franjom.

Susret pape s novim hrvatskim premijerom dogovoren je 29. veljače kada je Orešković u nastupni posjet primio apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra D'Errica, a Sveta Stolica nedugo nakon toga vrlo je brzo predložila termin za ovaj državnički posjet.

Teme razgovora između pape Franje i premijera Oreškovića, govore nam izvori iz Banskih dvora, bit će svakako vezane uz kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca, migrantsku i izbjegličku krizu, nedavne terorističke napade na Bruxelles, te uz nastavak dobrih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice u kojima zapravo nema otvorenih pitanja jer se poštuju svi potpisani sporazumi.

Kada je riječ o pitanju kanonizacije Stepinca, govori nam izvor blizak Oreškoviću, premijer će imati stav koji je sličan onome koji zauzimaju hrvatski biskupi.

- Samo je pitanje vremena kada će se Stepinac proglasiti svetim, a to je i sam papa rekao, ali je htio napraviti gestu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi kako to pitanje ne bi bilo izvor tenzija. To i premijer razumije - pojašnjava naš izvor.

Papa Franjo, kada je u pitanju rješavanje problema izbjegličke i migrantske krize, odlučan je u svojim pozivima da europske zemlje otvore granice, te da se bore protiv ksenofobije. Kao simboličku poruku humanosti, zato će danas u gradiću Castelnuovo di Porto, koji se nalazi sjeverno od Rima, obaviti obred pranja nogu dvanaestoro tražitelja azila.

Time papa iskazuje koliku važnost za njega ima prihvat izbjeglica u razvijenim zemljama.

- Treba s jedne strane pomoći ljudima koji su u nevolji, posebice ženama i djeci, ali i zaštititi državne interese, a mislim da papa to razumije. Papin pontifikat obilježavaju apeli za ljudskom pristupu krizi, a vjerojatno će biti razgovora i o tome kako sačuvati sadašnji način života s obzirom na terorizam - kaže naš izvor iz Banskih dvora.

Iako je uobičajeno da papa prima nove svjetske državnike, u Banskim dvorima kažu kako je apostolski nuncij na sastanku s premijerom rekao da je Svetoj Stolici jako stalo do Hrvatske, pa je i ovaj brzi Oreškovićev posjet svojevrsno priznanje našoj zemlji.

- Praksa je takva da papa prima u nastupni posjet državnike koji su nedavno stupili na dužnost, ali ova vremenska dimenzija ukazuje da je Sveta Stolica svjesna važnosti naše zemlje, da Hrvatska ima značajnu ulogu s obzirom na položaj i na činjenicu da smo dio zapadnog katoličkog svijeta. Bitan je i odnos prema islamskoj zajednici, koji može biti pozitivan primjer integracije u društvo i drugim državama - kažu u premijerovu kabinetu.

Katoličkoj crkvi, odnosno župama u Hrvatskoj je bitno i to da se vjerske organizacije promatraju kao dio civilnog društva. Dosad je bila takva politika da su kod nas udruge imale veliku prednost, pa sada žele da se percepcija promijeni.

Tko će sve biti u izaslanstvu premijera Oreškovića, još nije potvrđeno, a to bi se trebalo znati do 30. ožujka kada u Vatikanu imaju pripremni sastanak gdje će se dogovoriti svi detalji posjeta. Ne zna se još ni što će predsjednik hrvatske Vlade pokloniti papi, a poglavar Katoličke crkve vjerojatno će Oreškoviću na dar dati kopiju svoje enciklike “Laudato si” (Hvaljen budi) koja je posvećan “brizi za zajedničku kuću”, a počinje riječima iz Pjesme brata Sunca svetoga Franje Asiškog “Hvaljen budi, moj Gospodine”.

Inače, zadnji posjet hrvatskog premijera Vatikanu dogodio se krajem listopada 2012. Tada je premijer bio Zoran Milanović, a papa Benedikt XVI. Tada je aktualno pitanje bilo rješavanje problema samostana u Dajli, a o eventualnoj reviziji Vatikanskih ugovora nije bilo govora.

Katolička crkva u Hrvatskoj, naglašavaju u novoj Vladi, pokazala je dobru volju kod izglasavanja ovogodišnjeg proračuna kada se u dogovoru s ministrom financija Zdravkom Marićem odrekla 10 milijuna kuna u korist sufinanciranja učeničkog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:09