SJEDNICA VLADE

Premijer: ‘Osigurali smo građanima i poduzetnicima mir. Plin je na 90 posto popunjenosti‘

Na dnevnom redu među ostalim su i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu
 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održao je uvodnu riječ.

Komentirao je pritom kako je vlada smanjila cijene benzina i dizela, kao i aktualno prijepodne u Saboru.

- Poseban akcent stavili smo na paket vrijedan 21 milijardu kuna s kojim smo osigurali mir građanima i poduzetnicima, omogućili da se vrtićima, škole, fakulteti, bolnice, gradovi i županije ide na povoljniju cijenu. Ozračje neizvjesnosti i zabrinutosti se sasvim smirilo - kazao je pa se dotaknuo i izbora u BiH.

- Jučer smo bili u Livnu, želimo da Hrvate u BiH predstavljaju legitimni predstavnici. Stalna politika zalaganja za ravnopravnost Hrvata u BiH je naš kontinuitet. Najviše se zalažemo za njezin reformski put. Vjerujemo da će se Hrvati u velikom broju odazvati na izbore u nedjelju.

Osvrnuo se i na stanje u energetici i popunjenost hrvatskog skladišta plina.

- Okoli je prema planu na 90 posto popunjenosti plinom. Mora se naći rješenje za limitiranje cijena plina. Nevjerojatan je rast cijena plina na tržištu koje dovode u nezavidan položaj na tržištu, kazao je premijer pa se osvrnuo na jučerašnju sjednicu NO Ine gdje je na prijedlog Vlade došlo do opoziva članova uprave.

- Otišli su bez otpremnina. Zadaća koje ćemo dati novim članovima Ine je da se mora intenzivno pristupiti na promjeni korporativnog modela upravljanja kako do ovoga više ne bi došlo.

Komentirao je i procjenu EBRD-a da će hrvatski BDP porasti 6,5 posto.

- To svjedoči o jako dobrom trećem kvartalu, a vjerujemo da će takav biti i četvrti. Slovenija i Hrvatska su po procjenama najbolje.

Plenković je rekao da će Vlada u ekstremnim prirodnim nepogodama nastojati pomoći koliko može, osvrnuvši se na poplave i bujice koje su jučer pogodile Rijeku, kao i na nevrijeme koje je ovaj mjesec pogodilo Čazmu.

- Vidjeli smo jučer velike poplave i bujice u Rijeci. (...) Imamo očito više nego jasne klimatske promjene gdje se vrlo brzo događaju te ekstremne prirodne nepogode - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Istaknuo je da će se u Rijeku popodne uputiti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gdje će o posljedicama nevremena razgovarati s gradonačelnikom Rijeke i ostalim predstavnicima vlasti.

Poručio je kako su u četvrtak razgovarali i s gradonačelnikom Čazme o posljedicama nevremena koje taj grad pogodilo prije dva tjedna.

- Nastojat ćemo pomoći u mjeri u kojoj Vlada to može - istaknuo je Plenković.

Premijer je uputio i čestitku hrvatskim policajkama i policajcima povodom Dana hrvatske policije.

- Zahvaljujemo na doprinosu za sigurnost hrvatskih građana u svim mogućim aspektima koje pripadnici hrvatske policije rade stalno - rekao je Plenković.

Na kraju je čestitao Dan policije.

Na dnevnom redu među ostalim su i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu (EU), prijedlog zakona o suzbijanju neprijavljenoga rada (EU), prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, prijedlog izmjena Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju te Nacrt prijedloga zakona o sportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58