SJEDNICA VLADE

Premijer otvorenom ostavio mogućnost da 1. veljače krene blago popuštanje: ‘Ako se ovakav trend nastavi...‘

Premijer Plenković je kazao da je u RH 14-dnevna incidencija je pala na 258 na 100 000 stanovnika
 Davor Pongracic/Cropix

Vlada održava novu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a na dnevnom redu je uobičajena informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus.

Ministri će raspraviti i izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te usvojiti prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

- Imali smo raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa gdje uvrštavamo područje koje je pogodio potres 28. i 29. prosinca u Zakon koji smo usvojili ove jeseni a koji se odnosio na Grad Zagreb.

Nadam se da ćemo do izglasavanja postići konsenzus oko ključnih aspekata koji se odnose na modalitete financiranja same obnove. Što se tiče ostalih tema, možemo konstatirati da je situacija oko epidemije koronavirusa i dalje ohrabrujuća, nastavlja se silazni trend. Hrvatska je u zadnjih 7 dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva - kazao je Plenković.

- 14-dnevna incidencija je pala na 258 na 100 000 stanovnika što je 2 puta manje nego prije tri tjedna. S obzirom da se govorilo o rangiranju unutar EU, peti smo po tjednom prosjeku po broja slučajeva na milijun stanovnika. S obzirom na opaki karakter virusa, na novi soj, različite zemlje u različitim trenucima su na rang listama na različitim mjestima. Moramo biti vrlo oprezni.

Želimo da odgovornim ponašanjem koji su pokazali naši sugrađani i mjerama, koje nisu kompletno zatvaranje i nisu policijski sat, gdje smo uspjeli održati radnu aktivnost, držimo sve trgovine otvorenima što mnoge druge zemlje nemaju. Ako se ovakav trend nastavi imat ćemo konzultacije tijekom vikenda sa Stožerom, epidemiolozima i ekonomskim timom Vlade da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače - kazao je premijer.

Premijer je čestitao i novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, kazavši da se raduju novoj suradnji.

Beroš: Imamo 32 posto manje novozaraženih u odnosu na prošli tjedan

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je uoči sjednice vlade u četvrtak kako u odnosu na prošli tjedan bilježimo 32 posto manje novozaraženih covidom-19, a današnji podaci govore o 39 bolesnika manje na bolničkom liječenju te 15 manje na respiratoru.

Beroš kaže kako i dalje imamo visoke brojke umrlih koje tjeraju na oprez. "Očekivali smo da će brojevi preminulih početi padati, to se nije dogodilo, međutim, među onima koji se hospitaliziraju ipak nema toliko teških kliničkih slika", kazao je

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno 60.958 osoba, među kojima su 7.843 osobe primile dvije doze.

Beroš je rekao kako u Hrvatskoj nije dosad zabilježen novi soj koronavirusa, te se u skladu s preporukama planira veći broj sekvenciranja virusa.

O tome je jučer bilo govora na Znanstvenom vijeću Europske komisije jer su u Europi zabrinuti zbog nove varijante virusa pa se preporučuje veći broj sekvenciranja genoma u situaciji kada se na nekom području pojavi veći broj zaraženih, što smo imali nedavno u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, te pri dolascima iz visokorizičnih zemalja, poput Južnoafrička republike i Velika Britanije, pojasnio je.

Beroš kaže kako će se sekvencioniranje raditi u ustanovama koje imaju uređaj za takvu vrstu genske analize, poput Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a vjeruje i da će se uključiti i znanstvena zajednica jer većina instituta ima takve uređaje.

Kad je riječ o popuštanju mjera u Hrvatskoj, Beroš kaže kako je broj novozaraženih samo jedan element na osnovu kojeg se procjenjuje što s mjerama, no na to utječu i zimski mjeseci, epidemiološka situacija u okolini, pojava novih sojeva virusa, povećana mobilnost s obzirom na početak školske godine itd.

"Mislim da bi bilo najgore u ovom trenutku razmišljati o koracima koji nisu utemeljeni. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera tako da nije realno očekivati popuštanje dok epidemiološka situacija ne bude jamčila neku sigurnost", rekao je Beroš. (Hina)

Božinović: U Primorsko-goranskoj županiji produžene mjere do 18. veljače

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović u četvrtak je izvijestio da je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o produljenju nužnih epidemioloških mjera za Primorsko-goransku županiju do 18. veljače.

Produljenje mjera odnosi se na ograničen broj osoba na umjetničkim izvedbama i kinoprojekcijama, te preporuku da osobe starije dobi i rizične skupine ne koriste gradski i prigradski prijevoz od 6 do 8,30 sati ujutro, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Nacionalni stožer tu je odluku donio na prijedlog Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Božinović je izvijestio i da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija u proteklom razdoblju proveli 7913 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja. Utvrđeno je deset prekršaja i izdana su 33 usmena upozorenja zbog kršenja mjera propisanih odlukama stožera.

Utvrđena su 82 slučaja kršenja samoizolacije te četiri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Od zadnje sjednice Vlade iz logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 40 tona zaštitne opreme za medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi.

Za Sisačko-moslavačku županije do sada je ukupno izdano oko četiri tone zaštitne opreme te 21.000 brzih antigenskih testova.

Trenutno se u logističkom centru nalazi oko 11,8 milijuna artikala zaštitne opreme, odnosno 650 tona, izvijestio je Božinović. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:14