VIDEOPORUKA

Premijer Plenković: ‘Članstvo u OECD-u i dalje je jedan od prioriteta Vlade RH‘

‘Ova nam je kriza ponovno pokazala važnost hrvatskog članstva u OECD-u. Spremni smo započeti pregovore za primanje u članstvo‘
Andrej Plenković
 Vlada Republike Hrvatske/youtube

Koronakriza je ponovno pokazala važnost hrvatskog članstva u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) što je i dalje jedan od prioriteta vlade, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković u povodu obljetnice te organizacije.

U obraćanju videoporukom u povodu 60. obljetnice potpisivanja Konvencije OECD-a, istaknuo je njezine ciljeve.

"Vizionarsko određenje potpisnika Konvencije da izgrade organizaciju koja promovira visoke standarde života, održivi rast i zaposlenost, uz održavanje financijske stabilnosti, značajno je doprinijela razvoju svjetskog gospodarstva", rekao je.

Smatra da danas, kada se svijet suočava s najvećom zdravstvenom krizom u zadnjih 100 godina i najozbiljnijom ekonomskom krizom od Drugoga svjetskog rata, OECD-ova predanost u kreiranju boljih politika za bolji život potrebnija je više nego ikada.

Suzbijanje pandemije "daje nam priliku da zajednički transformiramo naša društva povećavajući otpornost gospodarstva kroz digitalizaciju i prijelaz na nove i zelene tehnologije".

Za hrvatsku vladu i dalje je prioritet ulazak u članstvo OECD-a, rekao je. "Ova nam je kriza ponovno pokazala važnost hrvatskog članstva u OECD-u. Spremni smo započeti pregovore za primanje u članstvo", naglasio je.

Podsjetio je da Hrvatska, iako nije članica OECD-a, aktivno surađuje s OECD-om. "Naši stručnjaci sudjeluju u radu mnogih radnih tijela OECD-a, usvajajući najbolje OECD-ove prakse", rekao je.

OECD-ove ekspertize visoko su cijenjene u strukturnim reformama financiranim iz EU fondova u Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Privrženi smo politikama investicijskih i regulatornih odbora i nastavljamo s projektima reformi drugih javnih politika, kazao je.

Čestitao je glavnom tajniku Angelu Gurriji kojega je nazvao "dragim prijateljem", državama članicama i Tajništvu jer su OECD učinili jedinstvenom, raznovrsnom i visoko relevantnom organizacijom.

Hrvatska "kao snažni podupiratelj multilateralizma i nova članica EU, ostaje predana doprinijeti budućem radu ove organizacije", zaključio je.

OECD danas sudjeluje s oko 63 posto u svjetskom BDP-u, tri četvrtine svjetske trgovine, 95 posto službene svjetske razvojne pomoći, gotovo polovica potrošnje energije i 18 posto svjetskog stanovništva, stoji na stranicama Europskog parlamenta.

Hrvatska vlada je u siječnju 2017. uputila OECD-u službeni zahtjev za članstvo i RH otada ima status države kandidata. Odluku o prihvaćanju kandidature mora jednoglasno donijeti Vijeće, nakon čega počinje pristupni proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:31