KURIKULUM

Premijer Plenković i ministrica Divjak predstavili plan uvođenja informatike u osnovne škole

 Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavili su novinarima plan uvođenja obvezne informatike u osnovne škole, a premijer Plenković istaknuo je kako je uvođenje informatike pomoć mladima da se kvalitetno pripreme za brzomijenjajući svijet i radna mjesta.

- Ovaj segment stvara pretpostavke za ono što je bitno našim mladim generacijama da se kvalitetno pripreme za brzomijenjajući svijet i brzomijenjajuća radna mjesta - rekao je Plenković dodavši kako je danas u Europi za 93 posto zapošljavanja potrebno imati vještine vezane uz informatiku, računala i uopće za snalaženje u digitalnom internetskom svijetu.

Podsjetio je kako je analiza za uvođenje informatike rađena na temelju financijskih mogućnosti i sposobnosti da imamo odgovarajući broj nastavnika u osnovnim školama.

Po Plenkovićevim riječima, obrazovanje je jedna od ključnih strukturnih reformi u mandatu ove Vlade kako bi se zajedničkim naporima unaprijedilo obrazovne procese te nastavne planove i programe.

- Ne želimo da naši učenici budu samo puki korisnici tehnologija, smartphonea ili Facebooka - rekla je ministrica Divjak dodavši kako žele da škole pripremaju naše mlade za život te da grade kreativne mlade ljude, koji će uz pomoć tehnologije biti u stanju rješavati problem.

Istaknula je kako Vlada naglasak stavlja na mlade ljude koji stvaraju.

- Za pet do deset godina za sve njih će biti potrebne digitalne vještine - rekla je i dodala kako za 65 posto zanimanja koja će raditi naša djeca, koja danas idu u prvi razred, ne postoje standardi.

Napomenula je kako je spremna odluka o opremanju informatičkih učionica u školama te dodala da je analizom utvrđen i broj potrebnih nastavnika te sadržaj kurikuluma.

- Sadržaj kurikuluma je završen i može se naći na stanicama Ministarstva znanosti i obrazovanja - rekla je dodavši kako je kurikulum poboljšan kroz stručnu i javnu raspravu te međunarodne recenzije.

Naglasila je kako je kurikulum recenziran uz pomoć našega stalnog predstavništva u EU, koje je identificiralo zemlje s najboljim kurikulima - Veliku Britaniju, Estoniju i Austriju.

Kurikulum obuhvaća digitalnu tehnologiju, računalno promišljanje, digitalnu pismenost i komunikaciju te e-društvo, napomenula je dodavši kako je u njemu naglasak na ishodu učenja, kao što su pronalaženje rješenja, kreativnost, rješavanje problema i algoritamsko te računalno razmišljanje.

Tako, smatra ministrica, učenici postaju aktivni tvorci programskih rješenja, a ne samo puki korisnici tehnologije.

Istaknula je i kako analiza pokazuje da opremu u školama treba obnoviti te dodala da je Vlada već ove godine rebalansom osigurala 10,9 milijuna kuna za opremanje 200 škola diljem Hrvatske.

- Za iduću godinu predviđeno je opremanje još 430 škola s 26 milijuna kuna - izjavila je Divjak.

- Potrebno nam je 845 nastavnika, što znači da bi trebalo zaposliti još 76 nastavnika - rekla je dodavši kako je zapošljavanje predviđeno iduće godine.

Odgovarajući na upit o broju nastavnih sati, istaknula je kako su u programu predviđena dva sata informatike tjedno, odnosno 70 sati godišnje te dodala kako to neće smanjivati stanicu drugih predmete, jer je sve u okviru obrazovnih standarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:33