SUSRET NA VRHU

PREMIJER PLENKOVIĆ IDUĆEG TJEDNA PUTUJE KOD ANGELE MERKEL Evo o čemu bi mogli razgovarati

 Reuters/Hanza Media

Predsjednik Vlade Andrej Plenković putuje idući ponedjeljak u Berlin, gdje će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iako iz Vlade nisu poslali program ovog posjeta, niti potvrdili premijerov odlazak u Njemačku, iz razgovora s dobro upućenim izvorima u HDZ-u doznajemo koje bi teme mogle dominirati na sastanku s jednom od najmoćnijih državnica svijeta.

Budućnost Europske unije nakon započetog procesa izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao i stanje u nama susjednoj Italiji koja je na referendumu velikom većinom glasova odbacila ustavne promjene koje je predlagao talijanski premijer Matteo Renzi, a zbog čega će nakon izglasavanja proračuna podnijeti ostavku, sigurno će biti jedna od tema, kaže nam naš izvor iz HDZ-a.

Kao druga nezaobilazna tema je sigurno i unaprjeđenje bilateralnih odnosa između Njemačke i Hrvatske, s naglaskom na njemačke investicije i hrvatski izvoz na njemačko tržište.

Premijer Plenković i kancelarka Merkel razgovarat će i o stabilizaciji regije, uključujući hrvatski pogled na stanje u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zemljama koje Hrvatska snažno podupire na putu u Europsku uniju. Jedna od tema, kažu nam izvori, bit će sigurno i izazovi koje donosi migrantska kriza, ali i pitanje međunarodnog terorizma.

- Ovaj posjet premijera Plenkovića dolazi u pravo vrijeme za njega - smatra jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.

- Treba napomenuti da je kancelarka Merkel unutar mjesec dana od inauguracije primila i predsjednicu Republike, a sada i Andreja Plenkovića, što je jasna poruka.

Naš izvor napominje i da Plenković nije nepoznat unutar institucija Europske unije te u Njemačku dolazi kao jasno definiran političar europske provenijencije s dugim diplomatskim stažom.

- Druga je bitna činjenica to što imamo i predsjednicu i premijera iste provenijencije koji su vrlo bliski modernom konzervativizmu Angele Merkel - kaže ovaj naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:46