SLUČAJ NABAVE ZRAKOPLOVA

PREMIJER PLENKOVIĆ 'Namjerno sam htio primiti direktora izraelskog Ministarstva obrane. Niti oni nisu očekivali ovakav ishod'

 Francois Lenoir / REUTERS

Hrvatska vlada u ponedjeljak će donijeti odluku o stavljanju izvan snage odluke o nabavljanju borbenih zrakoplova od Izraela, ponovio je hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu i dodao da je "osobno namjerno" želio primiti direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama kako bi od njega čuo razloge neuspjeha tog posla.

"Niti oni nisu očekivali ovakav ishod," dodao je Plenković u izjavi novinarima u Splitu gdje sudjeluje na obilježavanju 29. godišnjice osnutka HDZ-a u Splitu.

Najavio je podrobnu analizu koja bi treba pokazati zbog čega je "ono što je djelovalo da će biti odobreno početkom prošle godine od siječnja do ožujka, od listopada do sada postalo nešto što se ne može odobriti." Plenkovića su novinari pitali jesu li istiniti navodi da su Amerikanci Hrvatskoj nudili lani zrakoplove F16.

"To je tzv. blok 70/72, avioni koji još nisu proizvedeni, oni bi bili proizvedeni za nekoliko godina. Tada indicirana cijena bila je milijardu i 550 milijuna eura. Mi moramo voditi računa da donesemo odluke koje su nam financijski realne," dodao je.

Na upit tko će naslijediti ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić bude li izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Plenković je rekao da ona ima reference za tu dužnost. "Ako njezina kandidatura bude uspješna onda ćemo tada odlučivati o tomu tko bi je mogao naslijediti," kazao je.

Na pitanje znači li toi širu rekonstrukciju vlade, premijer je uzvratio riječima "Predaleko idete u ovako ranoj fazi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58