PITANJE DONBASA

Premijer Plenković obećava Ukrajini pomoć u mirnoj reintegraciji okupiranih područja

Andrej Plenković je u ukrajinskom Lavovu poručio da su prvo mirna reintegracija, a onda europski put dva najvažnija prioriteta Ukrajine

Plenković je s Volodimirom Zelenskijem razgovarao o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije

 Valentyn Ogirenko/AFP

Mirna integracija okupiranih područja i europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine, a Hrvatska je prijatelj koji će Ukrajini pomoći u tome, rekao je premijer Andrej Plenković u Lavovu u četvrtak.

"Prvo mirna reintegracija, a onda europski put dva su najvažnija prioriteta Ukrajine. Mi smo deset puta manji, ali smo prijatelj čiji savjet može biti koristan. Ne kažem da će to biti brzo rješenje, ali je to svakako proces kojemu možemo pridonijeti", rekao je Plenković.

"Moja poruka ukrajinskom narodu, ukrajinskoj javnosti, čelnicima i vama studentima je ponuditi jedinsTveno iskustvo Hrvatske u procesu mirne reinegracije", kazao je na predavanju na sveučilištu u Lavovu.

Ukrajinska vojska se bori protiv proruskih separatista u regiji Donbas gdje je u sukobima od 2014. poginulo 14.000 ljudi. Hrvatska je 2008. mirno reintegrirala istok zemlje koji je od 1991. bio pod kontrolom lokalnih Srba.

Plenković je u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem razgovarao o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini. Radna skupina uspostavljena 2016. prilikom Plenkovićeva prvog službenog posjeta Kijevu kao primjera, radi na razmjeni tih iskustava.

image

Ukrajinska vojska se bori protiv proruskih separatista u regiji Donba

Ukrainian Armed Forces/Handout/AFP

Plenković je u četvrtak, drugog dana posjeta Ukrajini na grkokatoličkom sveučilištu u Lavovu održao predavanje na temu budućnosti Europe i ponovio snažnu potporu Hrvatske europskoj perspektivi Ukrajine, istaknuvši da je ona ključna za razvoj i koheziju zemlje.

Istaknuo je da su veze i prijateljstvo između Hrvatske i Ukrajine snažni i predstavljaju temelj partnerstva izemđu dvije zemlje.

"Hrvatski i ukrajinski narod imaju povijesne veze, imamo veze ovdje u zapadnoj Ukrajini, u regiji Karpata, Bila Hrvatska, mi kažemo da zapravo potječemo iz ovog dijela Europe", rekao je Plenković koji će se tijekom dana sastati s predstavnicima udruga "Bila Hrvatska" i "Hrvatski klub".

Premijer je održao radni ručak s predstavnicima poslovne zajednice koji je priredio Maksim Kozicki, guverner oblasti Lavov.

Poslije je posjetio središnje groblje Ličakiv gdje je zapalio svijeću na spomeniku Nebeskoj stotini i položio cvijeće na spomenik Hrvatima poginulima u I. svjetskom ratu.

Tijekom dana će se sastati s profesorima, studentima i studenticama kroatistike te s gradonačelnikom Andrijom Sadovijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 09:17