SUSRET U BANSKIM DVORIMA

Premijer Plenković primio predstavnike Europske federacije novinara i HND-a

Predsjednik Vlade Plenković govorio je o važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva za demokratske procese u svakom društvu
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković primio je u subotu predstavnike Europske federacije novinara i HND-a u povodu godišnje skupštine Europske federacije novinara koja se održala u Zagrebu, a u razgovoru je istaknuo važnost neovisnog i profesionalnog novinarstva za demokratske procese u svakom društvu.

Na sastanku u Banskim dvorima sudjelovali su predsjednik Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård, glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko te predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Uz predsjednika Vlade bila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, navodi se u priopćenju iz Vlade RH.

Predsjednik Vlade Plenković govorio je o važnosti neovisnog i profesionalnog novinarstva za demokratske procese u svakom društvu. Dodao je da je Hrvatska u procesu donošenja novih medijskih zakona i Nacionalnog plana razvoja medija. U listopadu ove godine usvojen je novi Zakon o autorskim i srodnim pravima koji po prvi puta definira novinarska autorska djela kao dio kataloga autorskih djela, ali i osigurava zaštitu autorskih prava novinara na digitalnom tržištu.

Predsjednik Vlade informirao je kako je Ministarstvo kulture i medija formiralo Radnu skupinu za suzbijanje SLAPP tužbi, ali i da se planira osigurati nove mehanizme financiranja profesionalnog novinarstva, između ostalog i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Predstavnici Europske federacije novinara naglasili su potrebu unaprjeđenja nacionalnih i europskih zakonodavnih okvira i praksi kako bi se poticalo profesionalno novinarstvo i omogućilo novinarima da rade slobodno bez pritisaka. Izrazili su veliku zabrinutost zbog sve težeg položaja novinara diljem Europe, te naglasili važnost zajedničkog djelovanja vlada i profesionalnih novinarskih udruženja na podizanju standarda, unaprjeđenju statusa novinara, jačanja povjerenja u medije, a s tim u vezi i ulaganju u medijsku pismenost kao ključnu kompetenciju 21. stoljeća.

Predstavnici HND-a i Sindikata novinara Hrvatske iznijeli su svoje stavove o položaju novinarske profesije kao i prijedloge za unaprjeđenje statusa novinara u Hrvatskoj. Uoči početka rada na nacrtu novog Zakona o medijima potvrđena je spremnost na uključivanje svih dionika kako bi se došlo do prijedloga koji će osigurati potrebne standarde za neovisno i profesionalno novinarstvo u 21. stoljeću, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:13