SJEDNICA U NAŠICAMA

Premijer Plenković: ‘Program revitalizacije Slavonije ide u dobrom smjeru‘

Premijer je rekao kako je dosad ugovoreno više od 16.5 milijardi kuna, od ukupno 18,5 milijardi predviđenih za projekt
Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak i premijer Andrej Plenković u Našicama
 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak iz Našica nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kako je dosad ugovoreno 16,5 od predviđenih 18,5 milijardi kuna, što po njemu, svjedoči da program ide dobrim smjerom.

"Ono što je posebno značajno je da će se nakon ove konferencije za novinare uručiti 66 ugovora vrijednosti gotovo 440 milijuna kuna, da je uručen dodatak 2 Razvojnom sporazumu koji definira brojne projekte za pet slavonskih županija, ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna, a vezano uz izrazito dobar stupanj dosadašnje ugovorenosti projekta Slavonija, Baranja i Srijem", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je do sada ugovoreno više od 16,5 milijardi od 18,5 milijardi kuna, predviđenih za taj projekt.

"Isplaćeno je više od šest milijardi kuna što je od našeg zadnjeg susreta u Vukovaru povećanje za više od pet milijardi ugovorenog i više od dvije milijardi kuna isplaćenog za brojne projekte", rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je da je Vlada prije četiri godine krenula u taj projekt svjesna da je četiri od pet slavonskih županija na samom začelju po razvijenosti na rang listi svih hrvatskih županija.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo što je na sjednici Savjeta u Našicama potpisan dodatak 2 Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem vrijednosti 10,7 milijardi eura, a koji, kako je pojasnila, sadrži kapitalne projekte za svih pet slavonskih županija.

"Od velikih projekata mogu istaknuti rekonstrukciju pruge Okučani-Vinkovci, vrijednosti 3,5 milijarde kuna kao i pruge Osijek-Virovitica, vrijedne 1,1 miljardi kuna, obnovu Zračne luke Osijek, vrijedne oko 400 milijuna kuna", rekla je Tramišak.

U vezi s predstojećom izmjenom NUTS 2 regija rekla je kako će od 2021. Hrvatska umjesto postojeće dvije, imati četiri NUTS 2 regije.

"Učinit ćemo da na pravedniji način dođemo do većeg razvoja gospodarstva u onim regijama koje zaostaju u razvoju. Tu govorimo o Panonskoj Hrvatskoj gdje će gospodarstvenici prema novoj karti regionalnih potpora moći koristiti bespovratna sredstva od 50 do čak 70 posto, što čini značajnu razliku u odnosu na ono što su imali sada", rekla je i dodala kako se i za ostale dijelove Hrvatske podižu regionalne potpore.

Po njezinim riječima, pet ključnih strateških grana gospodarstva na području pet slavonskih županija su informacijsko-komunikacijske tehnologije, metalaruška i drvna industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija te turizam.

"Svih tih pet ključnih strateških grana sigurno će biti poticani u sljedećem razdoblju kako bi se osigurala nova radna mjesta i razvoj tvrtki", poručila je.

Po riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, projekt Slavonija, Baranja i Srijem sada se nalazi u novoj, višoj razvojnoj fazi.

"Sada, od 2021. godine s novim sporazumom, s novim statističkim regijama i s novim sporazumom o razvoju projekta Slavonija, Baranja i Srijem siguran sam da ćemo još više i kvalitetniji povlačiti novac iz EU", rekao je Anušić.

Našički gradonačelnik Josip MiIetić je rekao kako su u tom gradu u provedbi projekati vrijednih više od pola milijarde kuna posebice istaknuvši projekt obnove kulturne baštine grada Našica, vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna, koji je danas počeo u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:43