KOMENTAR

Premijer Plenković sad možda promijeni stav i prema ‘Za dom spremni‘

Razumijevanje za mladićev čin koje se iskazuje na društvenim mrežama ukazuju na to da se radikalizam razmahao
Andrej Plenković
 Bruno Konjević/Cropix
Objavljeno: 14. listopad 2020. 21:24

- Ovo nije uvezena radikalizacija. Ovo je naš, hrvatski proizvod! - ključne su rečenice što ih je povodom pucnjave na Markovu trgu izgovorio premijer Andrej Plenković.

Ključne su zato što detektiraju problem, daju definiciju događaju, a ona nameće reakciju i postupak za rješavanje problema. Mladić star svega 22 godine došao je s kalašnjikovom na Markov trg i rafalima pokosio policajca koji je osiguravao Vladu jer je, zaključujemo iz dostupnih informacija, to bio njegov odgovor na neslaganje s politikom Vlade. A takav čin ima sva obilježja terorizma.

Poruka koju je napisao na Facebooku prije nego što si je oduzeo život ("Dosta je bilo prijevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti"), njegove ranije objave i okruženje u kojem je odrastao idu u prilog zaključku da je mladić od djetinjstva bio izložen utjecajima koji su ga formirali kao osobu radikalnih političkih stavova. Uostalom, u roditeljskoj kući policija je pronašla dvije snajperske puške s prigušivačima i ogromne količine streljiva.

Razumijevanje za mladićev čin koje se iskazuje na društvenim mrežama, pa čak iz usta članova parlamentarne političke stranke, ukazuju na to da se radikalizam razmahao.

Nakon Plenkovićeva istupa očekivani odgovor države je sustavno praćenje radikalnih skupina i suzbijanje govora koji potiče mržnju i daljnji radikalizam. Možda promijeni stav i prema ZDS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:54