POVJERENSTVO ISPITUJE

PREMIJER PLENKOVIĆ SE NIJE IZUZEO PRI IMENOVANJU PRIJATELJA U UPRAVU JANAFA Iz Vlade poručuju: 'Nije niti trebao, nisu u rodu'

Ne smatramo da je to bilo potrebno jer njih dvojica nisu u srodstvu niti postoji interesna povezanost među njima, kažu u Vladi
Vladislav Veselica (u krugu) zna premijera od osnovne škole. U Janafu radi osam godina, a u Ministarstvu tvrde da je bio najpogodniji kandidat
 CROPIX

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak Nadzornom odboru Janafa nakon dovršenog javnog natječaja predložila imenovanje nove Uprave - dosadašnjeg predsjednika, HNS-ovca Dragana Kovačevića, te dva nova člana Uprave bliska HDZ-u - Stjepana Adanića, pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, te Vladislava Veselicu.

Ovaj drugi član Uprave, Vladislav Veselica, prijatelj je premijera Plenkovića još od osnovne škole, a kako je sam izjavljivao za medije, znaju se više od 40 godina. Riječ je o sinu Vladimira Veselice i nećaku poznatog hrvatskog disidenta u vrijeme komunizma Marka Veselice, a on i Plenković bili su najbolji prijatelji još od 1976. godine, kada su zajedno išli u Osnovnu školu Jordanovac, kako je sam izjavljivao.

Veselica je još u kolovozu 2016. dao otvorenu podršku svom prijatelju tijekom predizborne kampanje, kada se zajedno s njim pojavio na sinjskoj Alki.

- Ja sam došao dati podršku Andreju. Znamo se 40 godina, išli smo još u školu i mislim da bi za Hrvatsku bili dobro da on postane premijer - rekao je tada Veselica novinarima Slobodne Dalmacije.

Veselica je, kako su nam rekli u Ministarstvu zaštite okoliša, od lipnja 2012. zaposlen u Janafu, a od kolovoza 2013. do danas radi kao pomoćnik direktora Sektora komercijalnih poslova i kao direktor Sektora komercijalnih poslova. Time je vjerojatno ispunio uvjet od pet godina iskustva na rukovodećoj poziciji.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje je li uspio zadovoljiti i uvjet iz natječaja o “nepostojanju sukoba interesa u skladu s propisom koji uređuje sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti...”.

A premijer Plenković, kako su nam rekli u Vladi, ne demantira da mu je Veselica prijatelj i kažu kako se nije izuzeo kada se o njemu odlučivalo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

- Nije se izuzeo niti smatramo da je to bilo potrebno. Premijer i Veselica nisu ni u kakvom srodstvu, niti su rodbinski povezani, niti postoji bilo kakav oblik interesne povezanosti među njima. Radilo se o javnom natječaju na kojem se prijavilo niz kandidata, a odlučivalo je Povjerenstvo nadležnoga Ministarstva - rekli su nam u Vladi.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kako smo doznali, o ovome će raspravljati u ponedjeljak na radnom sastanku. Praksa je takva da je Povjerenstvo, primjerice, već pokrenulo postupak protiv ministra financija Zdravka Marića zbog slučaja dodjele kredita HBOR-a tvrtki Jolly. Marić je, podsjetimo, kao član Nadzornog odbora HBOR-a sudjelovao u glasanju o dodjeli kredita tvrtki Josipa Stojanovića i nije se izuzeo, iako je Stojanović izjavio da su njih dvojica prijatelji, a Marić to potvrdio.

Posla bi za Povjerenstvo moglo biti i zbog druge činjenice koju smo uočili. Naime, Veselica je 19. siječnja 2019. izabran za predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza (HPS), u vrijeme dok je bio direktor u Janafu. A upravo je Janaf, kako je vidljivo na službenoj web stranici HPS-a, glavni sponzor krovnog plivačkog saveza i njihovih natjecanja u Hrvatskoj.

Sve te upite poslali smo i Janafu. Odgovore ćemo objaviti kada nam ih dostave.

U Ministarstvu zaštite okoliša, koje je provodilo natječaj, kažu da se na natječaj prijavilo 16 osoba, od čega je njih šest izričito navelo da se prijavljuje za člana, a jedan za predsjednika Uprave. Na razgovor je pozvano 11 osoba. Izabrani kandidati ostvarili su 44 i 42 boda. Natječaj je provodilo stručno Povjerenstvo.

“Nakon provedenog postupka u kojem se ocjenjivalo radno iskustvo kandidata, radno iskustvo u organiziranju i vođenju poslova, dojam ostavljen na razgovoru, poznavanje naftovodno-skladišnog sustava transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, te poznavanje korporativnog upravljanja, Povjerenstvo ocjenjuje kako je V. Veselica najpogodniji kandidat za člana Uprave i ispunjava sve uvjete natječaja”, kažu u Ministarstvu.

Vladina odluka, inače, došla je samo dan prije nego što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo pokrenuti postupak protiv ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića zbog povrede načela savjesnosti i nepristranosti u slučaju imenovanja njegova vjenčanog kuma Petra Sprčića na mjesto člana Uprave HEP-a. Ćorić je sudjelovao na sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o tom imenovanju, a Povjerenstvo smatra da se od glasovanja trebao izuzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:56