PRESUDA U HAAGU

PREMIJER PLENKOVIĆ SE POPODNE OBRAĆA JAVNOSTI 'Šokiran sam činom Slobodana Praljka i zabrinut'

 
Andrej Plenković
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Predsjednik vlade Andrej Plenković tijekom popodneva će se obratiti javnosti u vezi s današnjim događanjima u haškoj sudnici, rečeno je novinarima u Banskim dvorima.

Plenković se danas čuo s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović koja je u međuvremenu prekinula posjet Islandu i stalnom je kontaktu s pravosudnim stručnjacima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, veleposlanicom u Nizozemskoj i Hrvatima u BiH.

Premijer je šokiran činom Slobodana Praljka i zabrinut, rekao je izvor iz Banskih dvora i podsjetio da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u kolovozu postjetio šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata i da je općenito u stalnom kontaktu s njihovim braniteljima.

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11,30 sati, po vlastitim riječima, popio otrov nakon što mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Haška obrana generala Slobodana Praljka nema nikakve informacije o stanju svoga klijenta, kazala je kratko za Hinu u telefonskom razgovoru iz Haaga njegova braniteljica Nika Pinter.

Haški sud u srijedu još nije službeno objavio kakvo je stanje generala Slobodana Praljaka niti je želio potvrdio traje li istraga u sudnici u kojoj je popio otrov.

"Ne mogu to komentirati", rekao je Hini glasnogovornik suda Nenad Golčevski.

Neslužbeno se doznaje da je sudnica u kojoj se dogodio incident zapečaćena radi policijske istrage.

Izricanje presude trebalo bi se nastaviti u drugoj sudnici oko 14 sati i 15 minuta, rekao je Golčevski.

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, "i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH".

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište ne objavivši odluku o bivšem načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću.

Žalbeno vijeće zaključilo je također da je udruženi zločinački pothvat postojao, da je postojao međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije odbacujući žalbe obrane te da je rušenje starog mosta u Mostaru bilo vojno opravdano prihvaćajući žalbe obrane.

Reiner: Presuda je povijesno neistinita, nepravedna i neshvatljiva

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner neshvatljivom je, povijesno neistinitom i nepravednom u srijedu ocijenio presudu generalu Slobodanu Praljku koji je, nakon što mu je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivši Jugoslaviju u Haagu potvrdilo prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora, progutao sadržaj bočice kazavši da je "popio otrov".

"Duboko sam potresen sa situacijom Slobodana Praljka. Mislim da svatko od nas naprosto mora biti potresen tom situacijom. Naravno da smo iz onoga što smo čuli do sada duboko svi razočarani i mislim da dijelim osjećaje svih ljudi kada kažem da smo duboko razočarani s onim što smo dosad čuli", kazao je Reiner nakon sastanka grupe saborskih zastupnika s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

"Nismo čuli sve do kraja, nismo vidjeli pisanu presudu, prema tome, teško je komentirati bilo što. Ako je to točno onda je to nešto što ne samo da je povijesno neistinito, ne samo da je nepravedno prema Hrvatskoj i Hrvatima u BiH, nego je upravo neshvatiljivo", naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Kazao je da su na sastanku s Plenkovićem razgovarali o presudi, ali da se to nije odnosilo na neku konkretnu stvar.

Uz Reinera su na sastanku s premijerom bili Gordan Jandroković, Milijan Brkić, Branko Bačić i Miroslav Tuđman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:11