UOČI ALKE

Premijer Plenković u Sinju obišao preko 60 milijuna kuna vrijedan Veteranski centar

Površina Veteranskog centra u Sinju je 4800 četvornih metara, a riječ je o bivšem vojnom objektu
 Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji će popodne biti na 307. Sinjskoj alki, u Sinju je obišao Veteranski centar koji se, nakon građevinskih radova, sada oprema, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je nadu da će opremanje biti dovršeno u listopadu.

Površina Veteranskog centra u Sinju je 4800 četvornih metara, a riječ je o bivšem vojnom objektu u kojem su izvedeni građevinski radovi od 56,3 milijuna kuna, dok će opremanje koštati 5,3 milijuna kuna. Kapacitet mu je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih obilka oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja iz Domovinskog rata.

image

Tomo Medved

Luka Gerlanc/Cropix

Medved je izvijestio i kako će se u Veteranskom centru zaposliti tridesetak ljudi i da je u tijeku postupak odabira osoblja.

"Imamo fantastično iskustvo iz Doma hrvatskih branitelja u Lipiku koji je u funkciji već treću godinu i kroz koji je prošlo gotovo dvije tisuće branitelja sa izvrsnim ocjenama", rekao je i dodao kako se privode kraju i radovi na veteranskim centrima u Daruvaru i u Petrinji.

"Vjerujemo da ćemo do kraja ove godine u građevinskom smislu završiti i ta dva centra koje ćemo opremiti i primiti osoblje", kazao je ministar Medved dodavši da će se braniteljske zadruge i OPG- ovi uključiti u opskrbu hranom tih centara. Dodao je i da će u jednom dijelu centra biti postavljena i soba u kojoj će biti izložba fotografija i predmeta iz Domovinskog rata kako bi svi posjetitelji koji dođu u Sinj mogu vidjeti koliki je doprinos ovaj grad dao u ratu.

Sinjski Veteranski centar bit će jedan od četiri takva centra u Hrvatskoj, uz nedavno otvoreni u Šibeniku, te planirane u Daruvaru i Petrinji. Izgrađen je novcem koji je dala Europska unija, a ukupno je uloženo 339 milijuna kuna od čega je 85 posto bespovratnih sredstava.

Na pitanje kako to da u protokolu nije bilo predviđeno da ih dočeka netko od domaćina, Medved je odgovorio da je sličan obilazak Veteranskog centra bio otprilike prije nešto manje od mjesec dana kada su pozvane i udruge Domovinskog rata iz tog kraja i na kojemu je nazočio župan Blaženko Boban i sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

Bulj: Vladin protokol me izbjegava

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj održao je prijam za prijatelje Sinja na kojoj nije bilo državnih dužnosnika, iako su bili pozvani, a Bulj je za medije rekao da ga "Vladin protokol izbjegava".

image

Miro Bulj

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

“To je poruka od njih – što su i tko su. To su diktatorski maniri i čisto politikanstvo. Mislim da je gradonačelnik legalno izabran, bilo koji. Očito im je bitnija stranačka iskaznica nego volja naroda”, rekao je Bulj navodeći kako je sve državne dužnosnike pozvao u Sinj.

“Svi su dobrodošli. To je velika stvar za naš grad i identitet. Nikako se ne mogu složiti s tim da se Sinj zaobilazi od strane ministara i premijera. Meni je interes da ovaj grad zaživi”, rekao je Bulj.

Dodao je da je predsjednik Milanović jedini dužnosnik koji se najavio da dolazi i došao prvo kod gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:58