ANDREJ PLENKOVIĆ

Premijer poručio: ‘Vlada u slučaju Franak nikada nije žrtvovala interes 55 tisuća oštećenih građana‘

Plenković je u saborskom aktualnom prijepodnevu naglasio da Vlada ni u jednom trenutku nije ulazila u pravni odnos banaka i štediša

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako Vlada, kod arbitražnog sporazuma u slučaju Franak, nikada, ni na koji način, nije žrtvovala interes 55 tisuća oštećenih građana.

Vlada je spriječila mogući težak financijski udar da su ti arbitražni postupci završili negativnim skorom, odgovorio je premijer Sandri Benčić (ZLB) koju je zanimalo je li pitanje obeštećenja konvertiranih franak kredita bilo predmet razgovora, ali i arbitražnog sporazuma sa bankama.

Plenković je u saborskom aktualnom prijepodnevu naglasio da Vlada ni u jednom trenutku nije ulazila u pravni odnos banaka i štediša. "Ono što Vlada jest napravila je da je spriječila potencijalne velike financijske štete da su arbitražni postupci završili negativno za Hrvatsku. Apsolutno ništa što je u hrvatskom interesu pritom nije žrtvovala“, kazao je.

"I ništa nije kompromitirano, ništa nije učinjeno na uštrb hrvatskih institucija, građana i proračuna“, rekao je premijer koji je odgovorio i na zahtjev Benčićeve da se dokumenti javno objave.

Pitajte DORH, pogledajte praksu koja postoji, poručio je zastupnici koja je pozvala Vladu da objavi arbitražni sporazum.

Ivanović: Od 1. srpnja zemljište će moći kupovati i stranci, kako ga se štiti

Kad već tvrdite da nije bilo trgovanja, objavite ga, jer se očito Vlada nema čega srami, rekla je premijeru koji je i nju prozvao jer nije glasovala za misiju pomoći Ukrajini.

Ante Prkačin (DP) prozvao je premijera što je išao na "cirkus u Westin“, odnosno domjenak SNV za pravoslavni Božić.

Poziv SNV-a postoji na hrvatskoj političkoj sceni gotovo zadnjih 30 godina, na njega idem svo vrijeme kao predsjednik Vlade, a tamo dolaze i predstavnici drugih političkih stranaka, dolaze brojni akteri i razgovaraju, rekao mu je Plenković.

Gorana Ivanovića (HDZ) zanimalo je kako se misli zaštititi i unaprijediti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem s obzirom da će ga od 1. srpnja ove godine moći kupovati i stranici?

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe da je trećina poljoprivrednog zemljišta, po uređenju najvrjednija, "praktično državno vlasništvo“, te da je u mjerodavni zakon ugrađeno pravo prvokupa. Država zemljište može kupiti pod jednakim uvjetima prije ostalih, a odnosi se na površine iznad10 hektara na kontinentu i iznad hektara na Jadranu, kazala je.

Navela je i kako je u posljednje dvije godine objavljeno 228 natječaja za zakup državnog zemljišta, a nakon izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu u njeno je Ministarstvo pristigla najava 31 pripremljena natječaja. Već smo preuzeli 12 zemljišta u državnom vlasništvu na upravljanje, navela je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:15