MINISTAR BEROŠ

‘Premijer se danas odgovorno ponašao. Izbori? Nema prepreka za njihovo održavanje‘

‘Ako situacija eskalira, bit će uvedene dodatne mjere. Sada je situacija zadovoljavajuća bez obzira na rast oboljelih‘
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost RTL-a Danas, a odgovarao je na pitanja o rastu broja oboljelih od koronavirusa te negativnom testu Andreja Plenkovića.

Prije sat vremena je stigla vijest da je Andrej Plenković negativan na koronavirus nakon dolaska na Adria Zadar, sportski događaj na kojemu je zarađeno nekoliko sportaša.

- Epidemiološka struka je ta koja određuje kriterije testiranja, ono što je važno da netko ostvari bliski kontakt. Ti su kriteriji vrlo jasni i preuzeti su od Europskog centra za zarazne bolesti. To znači dugotrajne kontakte od 15 minuta i duže te razmak unutar dva metra. S obzirom na to da premijer nije ostvario te kriterije, on nije pod nikakvim nadzorom niti mjerama, ali se testira iz preventivnih razloga, rekao je.

Na upit hoće li biti kazni za one koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, odgovorio je.

- Premijer se danas odgovorno ponašao, organizatori moraju biti svjesni svoje odgovornosti. Isto tako i mi, organizatori ne mogu u svim uvjetima kontrolirati situaciju, primjerice ako posjetitelj zatraži selfie s tenisačem. Potrebno je znati da se virus prenosi bliskim kontaktima. Svakako mislim da organizatori imaju veliku odgovornost, i moraju udovoljavati epidemiološkim kriterijima, pod tim uvjetima su i dobili dozvolu. Nepoštivanjem tih mjera, dovodimo u pitanje zdravlje i život građana.

Komentirao je hoće li doći do odgode izbora, zakazanih za 5. srpnja.

- Pratit ćemo epidemiološku situaciju. Skupovi su omogućeni pod određenim pretpostavkama. Ako situacija eskalira, bit će uvedene dodatne mjere. Sada je situacija zadovoljavajuća bez obzira na rast oboljelih. Pratimo i dalje. U ovom trenutku nema prepreka za izborne aktivnosti, rekao je.

Na pitanje kada bi stožer mogao početi razmišljati o odgodi izbora, odnosno koliko bismo morali imati zaraženih, rekao je:

- Nije samo broj važan da počnemo promišljati o odgodi izbora, ovisi o nizu elemenata koje epidemiološka struka procjenjuje. Apsolutnog broja nema.

Na upit dovode li se ljudi na izvor moguće zaraze, pogotovo umirovljenici i birači u staračkim domovima, rekao je,

- Potrebno je reći da imamo iskustvo u borbi s virusom, naša je obveza selektivno dati preporuke. Izborno povjerenstvo će naći načina da se svima omogući glasanje i da onemogućimo širenje bolesti.

Je li važnije gospodarstvo ili zdravlje?

- Zdravlje nacije je uvijek na prvom mjestu, ali moramo biti svjesni da ekonomski procesi moraju ići dalje, ovoga puta moramo naći bolji koncept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:40