SVEČANOST U RIJECI

Premijer Talijanskoj uniji čestitao 30. godišnjicu: ‘Posebno smo sretni što su sve nacionalne manjine uz našu Vladu‘

‘Svečanost vaše tridesete obljetnice svjedoči o važnosti vašeg rada i o napora koje ulažete u njegovanje talijanskog identiteta‘
Svečanost u Rijeci
 Vlada Republike Hrvatske/Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca čestitao 30. godišnjicu osnutka Talijanske unije, istaknuvši njezin važan doprinos na jačanju identiteta talijanske zajednice i talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Posebno smo sretni što su sve nacionalne manjine uz našu Vladu, u parlamentarnoj većini, čine dio većine i u Hrvatskom saboru i participiraju u izvršnoj vlasti. Mislim da je to najbolji način kako da učinimo iskorak, da se svi koji žive u Hrvatskoj dobro se osjećaju, kako što se i mi trudimo da pomažemo Hrvatima izvan Hrvatske, Hrvatima u BiH, koji su konstitutivan narod, ali i svim hrvatskim manjinama u nama susjednim zemljama, tako i u Italiji."

Predsjednik Vlade je rekao da svečanost 30. obljetnice Talijanske unije svjedoči o važnosti njihova rada i o naporima koje ulažu u njegovanju talijanskog identiteta.

"Vaša transformacija u Talijansku uniju je koincidirala s velikim promjenama u Europi, trenucima kada je hrvatski narod stekao svoju slobodu i potvrdio je na referendumu, ostvario ju tijekom Domovinskog rata, oslobodivši okupirane teritorije i ostvarivši međunarodno priznanje."

"Ta činjenica je važna jer je bitino da se vi kao nacionalna manjina u Hrvatskoj osjećate dobro, da ostvarujete svoja prava, čuvate identitet, jezik, kulturu, povijest, tradiciju. Mi kao država i Vlada ćemo vas u tom procesu uvijek čvrsto i snažno podržavati. To je posebno važno u odnosima između dva naroda, gdje naša povijest nije uvijek bila najsretnija, bilo je trenutaka kojih se sjećamo sa zadovoljstvom i onih kojih se sjećamo s manjim zadovoljstvom."

Premijer je rekao kako je danas važno da se nastoji staviti naglasak na sve što povezuje, na budućnost, na suradnju, a manje naglasaka na trenuke iz povijesti koji dijele.

"Uvijek će biti onih koji će na tome inzistirati, ali sam siguran da upravo vi, članovi Talijanske unije, koji živite u Hrvatskoj, možete predstavljati snažne poveznice između Hrvatske i Italije, jednako kao što i hrvatska manjina u Italiji, kao i talijanska manjina u Sloveniji, može učiniti za dobrobit naših odnosa."

Premijer je naglasio da manjine imaju važnu ulogu u našem političkom sustavu i društvenom životu." Jedna smo od država koja ima visoku zastupljenost nacionalnih manjina u najvišem predstavničkom tijelu Hrvatskom saboru. Imamo čak osam predstavnika nacionalnih manjina, ponosni smo na tu stečevinu i naša je Vlada odlučna da ta prava nacionalnih manjina i zastupljenost neguje i da tako bude i u budućnosti", istaknuo je.

Rekao je i da su nacionalne manjine i dio parlamentarne većine i hrvatske Vlade te da daju golemi doprinos zajedničkim naporima u vremenima pandemije Covida 19, u vremenu rješavanja posljedica dvaju velikih potresa, kada se traže rješenja za obnovu u Zagrebu i na Banovini.

"Stoga je važno da, provodeći operativne programe za nacionalne manjine, Vlada i njeni resori pomažu nacionalnim manjinama, osobito talijanskoj, u realizaciji projekata koji su važni za vaše djelovanje. Na taj način, kao najbolji mogući oblik ispunjavanja obaveza iz bilateralnih ugovora iz 1996., gdje smo dogovorili kako zaštititi manjine, dat ćemo doprinos i vašem položaju u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Italiji," zaključio je Plenković.

Potpredsjednik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin, rekao da je Talijanska unija uvijek djelovala u zaštiti talijanske manjine na ovim prostorima, i kada su vremena bila teža za Talijane nego danas.

Rekao je da Talijanska unija svoje djelovanje gradi na stvaranju identiteta koji se temelji na dobrim odnosima između stanovnika Istarske i Primorsko-goranske županije, svih nacionalnosti i na taj način značajno sudjeluje u stvaranju Hrvatske kakvu želimo. Radin je istaknuo da je Talijanska unija predstavnik Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji na temelju međunarodnih ugovora, da znatno doprinosi dobrim odnosima između triju država te svojim primjerom zajedništva doprinosi i stvaranju Europske unije koja spaja ljude i narode.

Na svečanosti su bili predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, riječki gradonačelnik Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, podpredsjednik Federacije Asocijacije ezula Istre, Rijeke i Dalmacije Franco Papetti, predstavnici talijanske Vlade, direktor Ureda Vlade Republike Slovenije za narodnosti Stane Baluh, predsjednik soborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i drugi uzvanici.

Talijanska unija – Unione Italiana, Rijeka, sa sjedištem u Rijeci je središnja udruga pripadnika nacionalne manjine Talijana, koja ostvaruje kulturne programe s ciljem očuvanja i razvijanja nacionalnog i kulturnog identiteta, a objedinjuje više od 45 zajednica Talijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 07:54