AKCENT

Premijer u Varivodama još je jedan korak k normalizaciji

Politika je - kroz ovoljetne dogovore na relaciji HDZ - SDSS - svoje odradila, barem na simboličkoj razini
 Denis Lovrovic/AFP
Objavljeno: 29. rujan 2020. 23:21

U načelu, nema se puno toga dodati ocjeni koju je Andrej Plenković jučer iznio u govoru u kojem je osudio ubojstva civila srpske nacionalnosti u Varivodama, poslije akcije Oluja, kada su oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske. "Ovo je gaženje onih ideala za koje se borila većina hrvatskih branitelja i srpskih. Ovaj je zločin uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo'', ocijenio je premijer.

To je nepobitna istina, koju osporava tek uski krug proustaških radikala iz Hrvatskog tjednika i sličnih, glasnih, ali marginalnih medija i grupacija.

Nećemo koristiti velike riječi pa ljeto 2020. godine opisati povijesnim s aspekta ovdašnjih hrvatsko-srpskih odnosa, međutim, napravljeni su važni koraci odlaskom saborskog zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića u Knin na 25. obljetnicu Oluje, kao i kada je ministar branitelja Tomo Medved, kao predstavnik službene državne politike, posjetom Gruborima izrazio žaljenje zbog likvidacija srpskih civila.

Gošići i Varivode imaju identičnu simboliku kao Grubori jer to su sve sela u kojima su likvidirani nenaoružani civili, a najstrašnije je da su to većinom bili starci i invalidi. Tako je 27. kolovoza 1995. ubijeno sedam mještana Gošića, a 28. rujna, mjesec i pol nakon Oluje, ubijeno je i devet stanovnika obližnjih Varivoda. Svi ubijeni u tim selima, u kojima ni ranije, ni u vrijeme zločina nije bilo ratnih aktivnosti, bili su civili, a za njihovu smrt nitko nije osuđen ni nakon 23 godine.

Sramotni događaji ne mogu kompromitirati povijesne činjenice, a to je da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije i da je Oluja predstavljala jedino rješenje jer je tadašnja paradržavna vlast u Kninu odbila sve ponude mirnog rješenja. Međutim, mučka ubojstva civila i uništavanje imovine dramatično su osramotili Hrvatsku. A to je netko morao priznati, i to u ime ove države.

Politika je - kroz ovoljetne dogovore na relaciji HDZ - SDSS - svoje odradila, barem na simboličkoj razini. Prihvaćena su dva gledanja na isti događaj, kao i činjenice da su na svim zaraćenim stranama i "naši" ponekad bili zločinci, a ne uvijek anđeli, i najavljuju se dalji koraci u komemoriranju žrtava te popravljanju životnih uvjeta na devastiranim prostorima. U pravu su skeptici koji govore da još ništa nije riješeno, ali suština je u tome da je zacrtan put i definirana strategija, kako međuetničke normalizacije, tako i materijalne obnove.

Usto, široka javna podrška pokazala je da u obje zajednice prevladavaju odgovorni ljudi, koji poštuju i nedužne žrtve s druge strane. Jedini koji su pokušali izvući političku korist kritizirajući proces hrvatsko-srpske normalizacije su Miroslav Škoro i njegova ekipa, što je očekivano od radikala koji nije uspio na parlamentarnim izborima, i sada, čvrsto se držeći desno-šovinističke tematike, nastoji ostati u kakvom-takvom fokusu javnosti. Razumije se, zubima škrguću i u Beogradu jer osjećaju da gube patronat nad hrvatskim Srbima.

Ali, uvjerljiva većina javnosti i njezinih političkih predstavnika podržava proces normalizacije ili se ne suprotstavlja. To, možda, nije puno, ali ipak je nemjerljivo bolja situacija od one kakva je bila još prije svega nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:28