SPECIJALNI TIM

Premijer uzeo kolegu s Pravnog fakulteta za posebnog savjetnika

 Ronald Goršić/Cropix

Predsjednik Vlade Zoran Milanović imenovao je danas Slavka Goldsteina, Nevena Budaka i Sinišu Petrovića svojim posebnim savjetnicima.

Publicist, povjesničar i pisac Slavko Goldstein imenovan je savjetnikom za kulturu.

Goldstein je, uz ostalo, bio predsjednik Židovske općine u Zagrebu te Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, a predsjednik je Savjeta Spomen-područja Jasenovac.

Prodekan Pravnog

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti i bivši dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Budak imenovan je posebnim savjetnikom za znanost, a Siniša Petrović posebnim savjetnikom za europsko pravo.

Petrović i Goldstein dosad se nisu spominjali u kadrovskim križaljkama nove Vlade, a Neven Budak spominjao se kao kandidat za mjesto ministra znanosti, obrazovanja i sporta, no prema neslužbenim informacijama, to je mjesto odbio, a prihvatio savjetničko.

Siniša Petrović i premijer Zoran Milanović vršnjaci su i kolege sa zagrebačkog Pravnog fakulteta gdje su diplomirali 1990. godine.

Petrović je bio jedan od 16 članova pregovaračkog tima za pregovore s Europskom Unijom za poglavlja Sloboda kretanja radnika, Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava i pravo intelektualnog vlasništva. Četiri godine bio je prodekan Pravnog fakulteta.

Pasivno zna hebrejski

Predstavnik je Hrvatske u Komisiji za arbitražu Međunarodne trgovačke komore, a u životopisu navodi aktivno znanje engleskog, španjolskog, njemačkog i talijanskog jezika, pasivno hebrejskog te osnove francuskog i portugalskog.

Trenutno je zaposlen na Katedri za trgovačko pravo i pravo društva Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

I bivša premijerka Jadranka Kosor imala je nekoliko posebnih savjetnika. Primjerice, Vlatko Cvrtila savjetovao je šeficu HDZ-ove Vlade o nacionalnoj sigurnosti dok je general Damir Krstičević bio savjetnik za vojna pitanja.

Premijer imaju pravo imenovati posebne savjetnike sukladno Zakonu o Vladi, a može ih imenovati radi utvrđivanja stanja, izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz programa Vlade te za pojedina pitanja stalne ili povremene prirode od značaja za obavljanje dužnosti predsjednika Vlade.

Rade kao volonteri

Primjerice, Davorin Rudolf spominjao se 2009. godine, u jeku rješavanja problema sa Slovenijom, kao kandidat za posebnog savjetnika tadašnje premijerke za pitanje granica.

Posebni savjetnici ne primaju naknadu za poslove savjetovanja šefa Vlade niti spadaju u red dužnosnika. Dužnost koje se prihvate obavljaju volonterski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:22