SJEDNICA SABORA: UŽIVO

PREMIJER UZVRATIO Milanović poručio HDZ-ovcima: 'Ako mi to objasnite, ja ću vam se pokloniti'

Hrvatski sabor jutros je, nakon dvomjesečne stanke, počeo jesensko zasjedanje. Dnevni red 17 sjednice dopunjen je s deset novih točaka, među kojima je i izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovici ove godine te prijedlog industrijske strategije do 2020. Sjednica se nastavlja aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će zastupnici postavljati pitanja članovima Vlade.
Zagreb, 140514.Nakon mjesec dana odmora, Sabor RH je zapoceo 13. sjednicu. Sjednica je pocela Aktualnim prijepodnevom na kojem su Vladini ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika.Na fotografiji: Zoran Milanovic i Vesna Pusic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

NOVO 14:48 - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Saboru da će država u ACI-ju uvijek biti “ključni igrač” te da osobno tu ima “afinitet prema hrvatskim mirovinskim fondovima”.

Milanović je to rekao odgovarajući na zastupničko pitanje Branka Bačića (HDZ) zašto Vlada namjerava privatizirati ACI, s obzirom da je riječ o iznimno likvidnoj tvrtki, bez dugova.

Milanović je odgovorio da je proces vezan uz ACI “još u dojenačkoj fazi”.

Ustvrdio je da ACI nikada nije bio dobro vođena tvrtka, da je podinvestiran te da “nikada nije uspio pravilno iskoristiti prirodni monopol koji ima”.

“U ACI-ju će hrvatska država uvijek ostati ključni igrač. ACI-ju treba kapitala, a ja tu imam afinitet prema hrvatskim mirovinskim fondovima. Zašto to ne bih rekao, zašto iz tih profita ne bi sutradan moja ili vaša generacija i ovi mlađi od nas imali solidnije mirovine”, rekao je premijer.

Naglasio je da je riječ o nacionalnom projektu. “A hoće li to tako biti, ne znamo, zato što ta uspješna firma u svojih 20 ili koliko godina, pod palicom uglavnom jedne vlasti, nije uspjela zemljišno-knjižno srediti svoju imovinu i svoje marine, tako da sad to nitko neće kupiti”, ustvrdio je Milanović, poručivši da “ACI više neće spavati, nego zarađivati novac".

Gorana Marića (HDZ) zanimalo je li Vlada, sukladno Zakonu o koncesijama, izradila studiju opravdanosti, procjenu financijskih učinaka I analizu javnog interesa koncesioniranja izgrađenih autocesta.

“Tko je to izradio, koliko je plaćeno i je li plaćeno”, upitao je Marić premijera.

Milanović mu je odgovorio da sve te procjene postoje i da mu je čudno što ih HDZ-ov zastupnik nije vidio. "Možda da zavirite u gospodarski program prethodne Vlade HDZ-a, kada ste također bili u stranci koja je u svom planu gospodarskog oporavka kao jednu od mjera predviđala koncesiju autocesta. Tada se tome niste protivili", rekao je Milanović.

Ponovio je da se radi o monetizaciji temeljem jasnih pravila i ugovora, kakav postoji u cijelom svijetu i u velikom dijelu zapadne Europe te da “to ne može biti štetno za Hrvatsku”.

"Razlika je jedino u tome što onaj tko će ući u tu monetizaciju može trenutno doći do više milijardi eura gotovog likvidnog novca po manjoj kamatnoj stopi nego mi. Vi to dobro znate, to su osnove i to je sva mudrost", poručio je Milanović i pozvao Marića da "sada ne bude protiv nečega što je podržavao 2010.".

Zastupnika je pozvao i da sam ponudi model po kojem bi HAC mogao vraćati kredit od četiri milijarde eura. "Ako mi to ponudite, ja ću vam se pokloniti", kazao je.

Nezadovoljan odgovorom, Marić je premijeru poručio kako razumije da mu je “teško braniti neobranjivo”, a ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića optužio je da političku odluku o autocestama "svodi na ekonomsku računicu šankerskog fajrunta", a posebno ga smeta ministrova najava da će se kroz monetizaciju jamčiti prihodi koncesionaru.

"To je mazohistička hrvatska praksa zaštite raznoraznih strateških partnera, kupaca i koncesionara", zaključio je Marić.

------------------------------------

14:40 - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić potvrdila je danas da je hrvatskom kandidatu za europskog povjerenika Nevenu Mimici namijenjen resor međunarodne suradnje i razvoja, no odbila je medijska tumačenja da je riječ o neatraktivnom resoru poručivši da je taj resor Vladi bio "prvi izbor".

"Taj resor bio je naš prvi izbor jer u proračunu od 2014. do 2020. ima 72 milijarde eura, što je ugrubo 4,5 proračuna Hrvatske", rekla je Pusić u Saboru odgovarajući na zastupničko pitanje Gorana Beusa Richembergha.

Objasnila je da taj resor upravlja novcem namijenjenim razvojnim projektima u nečlanicama EU, za koji se mogu kandidirati i zemlje kandidati za članstvo.

Naglasila je da će Mimica na tom položaju surađivati s nizom povjerenika te zaključila da "moramo biti neobično zahvalni što smo dobili povjerenika u resoru koji će u sedam godina raspolagati sa 72 milijarde eura".

Antu Babića (HDZ) zanimalo je hoće li se iz uporabe povući udžbenik koji kao primjere dobre prakse navodi bivšu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel i bivšega vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, protiv kojih se vode kazneni postupci.

Podsjetio je da su ove godine izmijenjeni udžbenici, iako su po zakonu trebali biti u uporabi najmanje četiri godine.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar odgovorio je da ne namjerava povlačiti neažurirane udžbenike, kako ne bi stvorio dodatne troškove učenicima.

Kazao je kako "polazi od pretpostavke da je prethodni ministar svoje odluke donosio nakon promišljanja i odgovorno" pa bi naknadna analiza tih odluka bila bespredmetna.

"Odluka je donesena i svako povlačenje te odluke značilo bi za društvo velike financijske troškove radi tužbi izdavača", rekao je Mornar.

Suglasan je da tim podacima nije mjesto u udžbenicima, ali nije sklon zbog toga učenike izlagati dodatnim troškovima, a nastavnik uvijek ima slobodu preskočiti dio udžbenika.

Nezadovoljan odgovorom, Babić je ustvrdio da su tiskanje i kupnja novih udžbenika osiromašili hrvatske građane za pola milijarde kuna. Upozorio je kako je cijena udžbenika za roditelje varirala od nule do 100-postotnog iznosa u nekim jedinicama lokalne samouprave, što, smatra, dovodi u pitanje dostupnost obrazovanja pod jednakim uvjetima.

Ministru je sugerirao da u proračunu za iduću godinu pokuša osigurati novac za subvencioniranje udžbenika u cijeloj zemlji.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odbacila je tvrdnje Jasena Mesića (HDZ) da povlačenje sredstava iz EU fondova nije uspješno, dok je stanje u kulturnim institucijama izuzetno loše.

"Što se tiče europskih fondova i sufinanciranja hrvatskih projekata, u prvih šest mjeseci povučeno je više od 600 tisuća eura na ime proračunskih korisnika", rekla je Zlatar Violić napomenuvši da u procesu apliciranja za fondove zaostaju veliki gradovi.

Poručila je kako se ne da impresionirati medijskim prikazima stanja u institucijama. "Dobro znate da su kulturne institucije i kultura u cjelini uvijek mjesta konflikta, različitih interesa i to je dobro", rekla je ministrica.

Podsjetila je kako je od četiri nacionalna kazališta u tri gotovo ili je pri kraju imenovanje intendanata.

Mesić je upozorio na porast troškova reprezentacije u Ministarstvu, na zapošljavanje po stranačkim preferencijama, na činjenicu da je na sudu "pao" zakon o dubrovačkim zidinama, te ustvrdio da u tri godine iz Ministarstva praktično nije predložen ni jedan novi zakon, niti je donijeta medijska strategija.

------------------------------------

14:30 - Premijer Zoran Milanović poručio je danas da promjena hrvatskog modela lokalne samouprave ne može biti odluka jednog saborskog zasjedanja niti jednog mandata, već to traži dogovor vlasti i oporbe.

HDZ-ov zastupnik Josip Đakić prozvao je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva premijera i Vladu za "nedovršene i neslavno propale reformske inicijative iz Plana 21", zanimajući se što je odlučeno o reformi lokalne i regionalne samouprave, odnosno hoće li se gasiti županije ili općine, kao što se najavljivalo.

"Ne znam kako se to 'zgasi' županije ali mislim da treba prije svega 'zgasiti' hrvatski Ustav, a to ne možemo sami bez vas, pa pitam bi li Vi u tom naporu gašenja bili jedan od vatrogasaca”, uzvratio mu je Milanović.

Podsjetio je da Hrvatska ima model administracije i lokalne samouprave još iz ratnih vremena, kada nije bilo velike javne rasprave o tome, odnosno "bilo je kako je gazda želio".

"Neki od aspekata te odluke su dobri, neki nisu, ali da bi se to promijenilo to nije odluka jednog saborskog zasjedanja, ni jednog mandata", ističe Milanović.

"Niti smo obećavali tu velike stvari, niti ćemo ih mijenjati, niti ne možemo bez vas, a vi ste kao stranka pokazali da ste skloni opstrukciji svake inicijative u Saboru, pa i ustavnih promjena", poručio je Đakiću.

Dodao je kako ne računa na HDZ-ovu pomoć i suradnju. "Računam samo na opstrukciju oko svih stvari koje su korisne za hrvatsku naciju i državu", rekao je Milanović.

Ponovio je kako će njegova Vlada nastaviti raditi "kao što je započela", ali to, s obzirom na naslijeđe nije lako.

Naslijedili su, kaže Milanović, državu u kojoj je bilo normalno da bivši ministri Branko Bačić i Božidar Kalmeta na 25. godišnjici ACI-ja uzmu satove vrijedne 5000 dolara i poklone ih prijateljima. "Ja u tome vidim problem, ne kažem da je to direktna korupcija, ali meni je to nezamislivo", naglasio je Milanović.

Đakić je uzvratio da se iza premijerova odgovora skriva manje proračunskih sredstva za lokalnu i regionalnu samoupravu, manje obnovljenih cesta i izgrađenih škola te da će, zahvaljujući Vladinoj reformi zdravstva, čistačice asistirati pri operacijama.

"Sve što činite, činite naopako", ustvrdio je Đakić i pozvao Milanovića da čim prije podnese ostavku i raspiše izbore.

--------------------------------------

13:38 - Nezadovoljan najavama da trasa Jadransko-jonske autoceste neće ići preko dubrovačkog područja, nego preko BiH, HDZ-ov zastupnik Frano Matušić savjetovao je danas premijeru Zoranu Milanoviću da se kandidira za premijera Republike Srpske.

Matušić je tijekom saborskog aktualnog prijepodneva premijera upitao zašto ne poštuje važeće prostorno-planske dokumente koji su predvidjeli nastavak gradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika.

Milanović je uzvratio da je njegova vlada osigurala 330 milijuna kuna za cestovno povezivanje juga Hrvatske.

"Ispričavam se ako vas to ne zadovoljava, a kad bude jasno da je to most, ili ne znam što, vjerojatno ćete ostati bez ijednog pitanja. Ja ću za sada još uvijek biti suzdržan pa ću reći da to nije most nego je tobogan", poručio je Milanović HDZ-ovu zastupniku.

Ustvrdio je da su HDZ-ove vlade bez osiguranog novca pet puta otvarale gradilište nastavka autoceste te s izvođačima sklapale ugovore koje je država kasnije morala raskidati.

Kad je riječ o Jadransko-jonskoj autocesti, kazao je kako “ne zna hoćemo li graditi kroz ona mala lijepa mjesta Dubrovačkog primorja, ljudima preko terase i kroz podrume i konobe autocestu s četiri trake".

Uvjeren je da će, nakon gradnje te autoceste, putnici s Kosova i iz Albanije Hrvatskim autocestama donijeti toliki promet "da čak ni cijena izgradnje kilometra koju smo uspjeli dosegnuti za vrijeme mandata jednog ministra i jedne Vlade neće biti prepreka da se na tome zarađuje".

Nezadovoljan odgovorom, Matušić je podsjetio da je Vlada u posljednje dvije i pol godine nekoliko puta mijenjala mišljenje o izgradnji Pelješkog mosta.

"Pa tko vama išta više može vjerovati? Mislite li stvarno ponižavati hrvatske građane s juga, iz Dubrovnika, da idu preko Trebinja prema Zagrebu? Ako želite razvijati Trebinje, javite se za predsjednika Vlade Republike Srpske. Tamo ćete sigurno ostvariti uspjeh", poručio je Matušić premijeru.

FOTOGALERIJA: Zanimljivi i skriveni detalji današnje sjednice Sabora

-------------------------------------------

13:18 - Damir Kajin osvrnuo se na osobe na hip hop festivalima koje u uhvaćene s drogom.

- 95 posto koji su na tim festivalima zapravo su na tableticama, to Hrvatsku na neki način pretvara u narko destinaciju koju sponzorira lokalna uprava, ali i ministarstvo turizma. Pitanje bi bilo da li netko prati što se dešavana na tim festivalima u Puli, tko radi radne dozvole, radi li netko provjere jer imam dojam da cijela ta radikalna londonska scena dolazi u Istru odmorit se - rekao je Kajin koji je napomenuo da se u Puli ove godine trebao pojaviti i Jihadi John kojeg se sumnjiči da je trojici odrubio glavu, piše Dnevnik.hr .

Ranko Ostojić Kajinu je rekao da su brojke koje je naveo djelomično točne, kao i da aktivnosti i rezultati PU istarske opovrgavaju ono što je naveo.

- Navedeni gospodin osumnjičen za egzekuciju Jamesa Foleya prema evidencijama iz MUP-a nije boravio na području Repulike Hrvatske - odgovorio je Ostojić.

--------------------------------------------

13:15 - Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš potvrdila danas u Hrvatskom saboru da zbog nezainteresiranosti gradske uprave samo Zagrepčani ne mogu aplicirati za programe subvencioniranja energetske obnove obiteljskih kuća.

"Da, to je u potpunosti točno", odgovorila je ministrica na pitanje HNS-ove zastupnice Sonje Koenig.

Ministrica tvrdi da Zagreb svojim građanima nije omogućio ono što su učinili drugi, a to je korištenje subvencija nekog državnog programa.

"Zagreb se ponaša kao otok, ne kao nositelj razvoja", ustvrdila je Mrak Taritaš i najavila da će Ministarstvo putem nadležnog fonda omogućiti Zagrepčanima da direktno koriste državni program.

Podsjetila je da je Vlada donijela Program energetske obnove do 2020. godine, s detaljnim planom provedbe, da se građanima omogućuje dobivanje državnih subvencija za energetsku obnovu do 80 posto.

Smisao je svega toga da se potiče i građevinski sektor i industrija građevinarstva, rekla je ministrica.

Izvijestila je da je u proteklih deset godina energetski obnovljeno oko dvije tisuće kuća, a ove je godine aplicirano i obnovit će se šest tisuća kuća.

--------------------------------------------

12:42 - Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je danas kako ne zna zašto predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin Saboru do sada nije podnio ni jedno izviješće, na što je zakonom obvezan prije više od godine dana, a najavio je zakonske izmjene po kojima će se godišnja izvješća iz resora pravosuđa morati podnositi najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine.

Miljenić je to kazao odgovarajući na zastupničko pitanje Vesne Fabijančić Križanić (SDP), koja je podsjetila da je Zakonom o sudovima lani propisana obveza podnošenja godišnjeg izvješća Vrhovnog suda. Podsjetila je i da je bilo dosta otpora takvoj zakonskoj odredbi. “Znate li zašto godinu i pol od donošenja zakona još nismo dobili ni jedno izvješće Vrhovnog suda i radi li se o opstrukciji Sabora”, upitala je SDP-ova zastupnica.

“Po mojim saznanjima, imamo dobru suradnju s Vrhovnim sudom u svim reformama i dobru suradnju s predsjednikom Vrhovnog suda i Vrhovnim sudom. Uvjeren sam da će izviješće brzo doći, a kada točno, ne znam”, odgovorio je Miljenić.

Naglasio je da bi se sva izvješća trebala podnositi što prije nakon izvještajnog razdoblja, “jer samo tako izvješća imaju smisla” te najavio skorašnje zakonske izmjene koje će osigurati da se izvješća iz područja pravosuđa podnose najkasnije u prvom kvartalu naredne godine.

Frano Lucić (HDZ) od premijera je zatražio da Požeško-slavonskoj županiji omogući gradnju nasipa uz rijeku Orljavu bez građevinske dozvole, kako je dopušteno drugim županijama.

Premijeru je zamjerio što nije posjetio područje Pleternice, koje je također stradalo u poplavama ovih dana.

“Detaljno sam i redovito obaviješten o tome što se događa u svakom dijelu Hrvatske koji je ugrožen", uzvratio je premijer. Naglasio je da situacija na tom području nije teška kao u Gunji, gdje je, kaže, država odgovorna za pucanje nasipa. Lucića je upitao što su u zaštiti pleterničkog područja napravile lokalne vlasti,

"Jeste li i vi i kao bivši gradonačelnik Pleternice učinili sve kada je u pitanju prostorno planiranje i otkup zemljišta", upitao je Milanović. Požalio se da ljudi na ugroženim područjima ne žele prodati zemljište za izgradnju nasipa.

“Ljudi su osjetljivi na svetost i nepovredivost privatnog vlasništva, ne daju svoju zemlju ispod određene cijene, neću reći da neki ucjenjuju", kazao je Milanović, ističući da odgovornost lokalne samouprave u tome nije beznačajna.

---------------------------------------------

12:35 - Preliminarne brojke za lipanj pokazuju da su štete od svibanjske poplave na kultunoj baštini iznosile oko 14 milijuna kuna, no tome treba dodati i nova oštećenja koja su se u nekim mjestima ponovila, rekla je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

Potvrdila je kako se od svibnja vodi briga o kulturnoj baštini na više razina, a uvidom na terenu jasno je da će u nekim mjestima trajno rješenje donijeti samo izmještanje nekih institucija.

Ministrica je pohvalila pomoć koju su pogođenim institucijama pružile institucije srodnog tipa.

Za županjski muzej Stjepan Gruber pobrinuli su se muzejske institucije u Vukovaru i Vinkovcima, a za građu iz muzeja Jasenovac, "ona je već sa subote na nedjelju prenesena i sklonjena putem metalnih kovčega iz Klovićevih dvora", naglasila je ministrica kulture Zlatar Violić.

Premijer Zoran Milanović 'priznao' je kako je i sam nezadovoljan nekim stvarima u HRT-ovom informativnom programu, ali i poručio da se aktualna vlast u to nije i neće miješati.

"Ne živimo u '90-tim u kojima ste vi bili modelirani, u kojima ste naučili razmišljati kako se upravlja i kako se manipulira javnom televizijom. Mi to ne radimo i nećemo raditi", odgovorio je HDZ-ovoj zastupnici Sunčani Glavak.

HDZ-ovu zastupnicu zanimalo je, naime, što premijer kani poduzeti kako bi se poštivali dokumenti i akti Vlade, poput ugovora s HRT-om, koji se, kaže, posljednjih mjeseci evidentno krši.

To je, ističe Glavak, vidljivo iz monitoringa informativnih emisija, prije svega Dnevnika HTV-a, u kojem je SDP-ov kandidat za predsjednika Ivo Josipović boravio čak 5. 400 sekundi, dok kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović s posljednjeg NATO summita nije ni sekundu mogla govoriti u Dnevniku.

Premijeru je poručila kako ministrima može naložiti da pogledaju kamo idu najveće potpore u Hrvatskoj (pretplata), odnosno da se s tih 1, 4 milijarde kuna moglo zaposliti 78.125 mladih.

-------------------------------------------------

11:17 - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da će od vlasti u Srbiji zatražiti da osigura udžbenike za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Milanović je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje Ivana Šimunovića (HSP AS), koji je od Vlade zatražio da odlučnije reagira na "asimilacijske procese", kakvim smatra postupak srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je Bunjevcima nedavno darovao udžbenike na ćirilici.

Ocijenio je da je riječ o kršenju Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina, a Milanovića upitao hoće li Hrvatska zbog toga pokrenuti postupak protiv Srbije pred Vijećem Europe.

"Bunjevci su jedna nacionalna manjina koju nismo ni vi ni ja stvorili. Tamo ima 30-ak tisuća ljudi koji za sebe smatraju da su Bunjevci i što da radimo", uzvratio mu je Milanović.

Kazao je da Hrvatska traži jednak odnos prema Hrvatima u Srbiji. "Oni, koliko znam, nisu dobili obećane udžbenike od te iste vlasti", rekao je Milanović.

Dodao je kako kao premijer "ne može promijeniti određene procese i određene identitete koji su nastajali pod raznoraznim asimilacijskim uvjetima", te istaknuo kako će od srbijanskih vlasti tražiti da se ponašaju onako kako se Hrvatska ponaša u zaštiti manjina.

"Mi imamo standarde koje nema velika većina zapadnoeuropskih država i s tim nije jednostavno živjeti, nije se jednostavno boriti za prava manjina u istočnoj Slavoniji gdje je bijesnio rat prije 20 godina i gdje je normalno da ima ljudi kojima je iritacija vidjeti službene natpise na pismu nacionalne manjine druge nacije, ali to je zakon, to je Ustav. Tu kompromisa nema. Koliko god to nekima bilo smetnja, trn u oku i to mogu razumijeti, tu kompromisa nema. Tamo gdje je Hrvatska, provode se hrvatski zakoni, bio to Vukovar ili Zagreb", poručio je Milanović.

------------------------------------------------

Jandroković: 'Veća je šansa da osvojite Eurojackpot nego da donesete novac iz SAD-a'

11:05 - Gordana Jandrokovića (HDZ) zanimalo je koja je svrha "pompozno najavljenog" posjeta premijera Zorana Milanovića vodećim tehnološkim kompanijama u SAD-u.

Premijeru je spočitnuo da u njegovom slučaju, "nakon velikih riječi vrlo rijetko dolaze i velika djela", a kao primjer je naveo LNG terminal, koji je, tvrdi, zastao u realizaciji.

Milanović je odgovorio da je riječ o prvom odlasku visokog izaslanstva u tehnološke i informatičke gigante čiji pojedinačni prometi nadmašuju društvene proizvode i BDP-e mnogih europskih država.

"Ako ne igrate, ne možete pobijediti. Ako ne uđete na teren, ne možete zabiti gol. Ako ne kupite srećku, ne možete dobiti na lutriji", rekao je Milanović. Smatra kako je važno da se hrvatski premijer predstavi u posjetu dogovorenom s američkom gospodarskom komorom.

“Ne očekujem da ću se vratiti sa opljačkanim blagom, sa sanducima zlatnika i sa skalpovima, to je neko drugo vrijeme. Vratit ću se kao predsjednik Vlade jedne civilizirane države. Imam tim koji je sastavljen od ljudi koji su zaista izvrsni u svom poslu. Dakle, ne može ozbiljnije od toga", kazao je Milanović.

Istaknuo je da se radi o ekonomskom, a ne o političkom putu, s ciljem privlačenja "onih koji vladaju novcem, pameću i budućnošću" te ocijenio da neke tvrtke iz IT sektora u Hrvatskoj imaju proizvode i znanja koje naše susjedne države ustvari nemaju.

“Smatramo da imamo komparativne i kompetitivne prednosti i da možemo na ovoj razini uvjeriti ili ostaviti dobar dojam, a dojam u takvim razgovorima je važna stvar. Idemo pripremljeni i ja se nadam da to možete samo podržati”.

Nezadovoljan odgovorom, Jandroković je premijeru poručio da bi mu "bilo pametnije kupiti srećku za Eurojackpot".

"Puno je veća šansa da ćete dobiti dobitak na lotu, nego da ćete donijeti i jednu kunu u Hrvatsku sa ovakvog putovanja", rekao je Jandroković.

.............................................................

Milanović o velikim štetama u poplavama: 'Ljudi, osiguravajte imovinu'

10:12 - Premijer Zoran Milanović danas je u Hrvatskom saboru, komentirajući posljedice poplava koje su ove godine u dva navrata pogodile Hrvatsku, pozvao građane da razmisle o osiguranju privatne imovine.

"Apeliram neka ljudi razmisle o osiguravanju privatne imovine, to nešto košta, ali u vremenima nevolja osigurava privatnu imovinu, rekao je premijer u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.

SDP-ovoj zastupnici Ivani Krivec Posavec koju je zanimalo hoće li i u aktualnim poplavama biti potrebna intervencija države, odgovorio je kako postoji nešto što Vlada i ljudi mogu napraviti i spriječiti, i nešto što ne mogu.

Izrazio je zadovoljstvo što aktualni vodeni val nije donio poplavu poput one iz svibnja, a ni taj vodeni val, dodao je, ne bi bio takav da nije puknuo nasip u Rajevu Selu.

"Nasip se raspao gdje nije trebao. I odgovor na to pitanje nećemo tako brzo i lako prestati tražiti", rekao je Milanović.

Objasnio je da je upravo zato u tom slučaju država učinila nešto što inače u Europi ne rade - uključila se direktno u pomoć ljudima u obnovi privatne imovine, kuća.

Dakle, država ne može svaki puta u potpunosti jamčiti obnovu privatne imovine, rekao je premijer Milanović, apleirajući na ljude da razmisle o osiguravanju imovine.

Ministar poljoprivrede Timomir Jakovina odbacio je prozivke zastupnika HDSSB-a Igora Češeka kako je poljoprivreda u vrlo teškom stanju i da Ministarstvo ne radi ništa na najavljenim projektima, poput agrarne reforme, sustava navodanjavanja, raspolaganja državnim zemljištem.

Ministar kaže da je u ovoj godini putem zakupa u funkciju stavljeno 11.000 hektara, dvije tisuće hektara je prodano, u tijeku je izbor najpovoljnijih ponuđivača za zakup 20.000 hektara. Do kraja godine pripremljeni su natječaji i ove će se godine još 50.000 hekatra staviti u funkciju, najavio je ministar Jakovina.

Glede zemljišne reforme, pripremljen je zakon o komasaciji, Program ruralnog razvoja poslan je u Europsku Komisiju i već krajem rujna raspisujemo prve natječaje po novom ruralnom programu, kaže Jakovina.

-------------------------------------------------

09:53 - U 9.35 sati počela je 14 sjednica Sabora. U Saboru su premijer i ostali članovi Vlade, a na početku zasjedanja zastupnici su odali počast domovini izvođenjem himne. Sjednicu vodi Dragica Zgrabec. Minutom šutnje zastupnici su odali počast hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama rata i svima palima za Hrvatsku, javlja Dnevnik.hr.

U Saboru je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji neće postavljati pitanje premijeru.

Mile Horvat postavio je pitanje ministru uprave Arsenu Bauku.

'Godinama nastojimo stvoriti jedan model za rješavanje problema za stambeno zbrinjavanje ljudi koji to čekaju godinama. Osigurano je i nešto sredstava u proračunu. Podaci govore da je od gotovo pet tisuća riješeno 270 zahtjeva. Još uvijek je neriješeno 1300 zahtjeva za obnovu. Što misli poduzeti ministar kako bi se rješenja u upravnom psoptupšku donosila u roku. Dakle kako bi se konačno stalo na kraj neažurnosti administracije', pitao je Horvat.

Bauk mu je odgovorio slejdeće: 'Uredi državne uprave nisu dio ministarstva. Njih nadzire državni ured za obnovu i zrbinjavanje i to je prava adresa za postavljanje pitanja. Na pitanje koje nije u mom djelokrugu dobit ćete pisani odgovor.'.

---------------------------------------------------

ZAGREB - Nakon dvomjesečne stanke, Hrvatski sabor danas će započeti 14. sjednicu, koja bi trebala trajati neprekinuto šest tjedana, do blagdana Svih svetih.

Na dnevnom redu zasad je 70-ak točaka, no najvažnije se tek očekuju iz Vlade, koja bi u Sabor trebala poslati prijedloge izmjene Zakona o porezu na dohodak te rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna.

Zastupnici bi trebali odlučiti i o referendumskoj inicijativi 17 sindikata koji su u srpnju prikupili i Hrvatskom saboru dostavili potpise za raspisivanje referenduma o zakonskoj zabrani izdvajanja pratećih djelatnosti u javnom sektoru, tzv outsourcinga.

Milanović GONG-u: 'Iskreno, Hrvatska ima ozbiljnijih problema'

ZAGREB - "Iskreno, ima Hrvatska ozbiljnijih problema", rekao je jutros premijer Zoran Milanović predstavnicima udruge GONG koje je zanimalo hoće li podržati njihov i prijedlog skupine saborskih zastupnika da se izmijeni izborno zakonodavstvo.

"Ja sam ovdje za puno radikalnija rješenja", rekao je premijer GONG-ovim predstavnicima koji su ispred Hrvatskog sabora članovima Vlade i zastupnicima dijelili "Minimalni zajednički nazivnik", odnosno prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva čija je okosnica uvođenje preferencijalnog glasovanja.

GONG će i dalje zagovarati promjenu izbornog zakonodavstva, očekujemo da se naš prijedlog uvrsti u saborski dnevni red, rekao je nakon toga Dragan Zelić (GONG).

Zagovarat će, kaže, promjenu zakona i da, možda, predsjednik Sabora Josip Leko, preuzme inicijativu kako bi se od nekoliko prijedloga dobila najbolja rješenja.

Ponovio je i kako od predsjednika dviju najvećih stranaka – SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka očekuje da jasno odgovore zašto ne žele da se mijenja izborno zakonodavstvo.

GONG-ovi predstavnici nisu jutros uspjeli svoj prijedlog uručiti Karamarku.

Naime, dok su oni i novinari bili zaokupljeni razgovorom sa zastupnicima Hrvatskih laburista, predsjednik HDZ-a iza leđa im je ušao u zgradu Sabora.

GONG-ove predstavnike i novinare 'izbjegao' je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji je u Sabor došao prije devet sati, dakle prije nego su na Markov trg stigli GONG-ovi predstavnici.

Hrvatski sabor danas je počeo redovno jesensko zasjedanje na kojemu na zastupničke upite odgovaraju premijer i ministri. ( Hina)

Hrvatin: Izvješće o stanju sudbene vlasti bit će Saboru podneseno na vrijeme

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je danas da će svoje izvješće o stanju sudbene vlasti u protekloj godini podnijeti Hrvatskom saboru na vrijeme i u skladu sa Zakonom o sudovima.

"Izvješće predsjednika Vrhovnog suda bit će dostavljeno Hrvatskom saboru na vrijeme i u skladu sa Zakonom o sudovima", rekao je Hrvatin Hini, nakon što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ranije rekao da ne zna zašto Hrvatin do sada nije podnio ni jedno izvješće, na što je zakonom obvezan prije više od godine dana.

Miljenić je to kazao odgovarajući na zastupničko pitanje Vesne Fabijančić Križanić (SDP), koja je podsjetila da je Zakonom o sudovima lani propisana obveza podnošenja godišnjeg izvješća Vrhovnog suda.

Obveza predsjednika Vrhovnog suda da podnosi Saboru izvještaj uvedena je novim Zakonom o sudovima koji je stupio na snagu u ožujku 2013. godine. On je prema tom zakonu dužan jednom godišnje Hrvatskom saboru podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u protekloj godini.

Iz toga se može zaključiti da Hrvatin ima vremena još do kraja ove godine podnijeti Saboru izvješće za 2013. No, očekuje se da će izvještaj Saboru dostaviti do kraja rujna.

U izvješću predsjednik Vrhovnog suda može upozoriti na stanje i djelovanje sudbene vlasti, organizacijske probleme u sudovima i nedostatke u zakonodavstvu te dati prijedloge za unaprjeđenje rada sudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 18:44