MILIJARDERI SE OKUPILI

Premijerka je prije osam mjeseci govorila da smo neradnici. Danas tvrdi: Hrvati su radišni ljudi!

Tada je 'optužila' hrvatske građane da ne žele raditi kao pastiri i da 'nezaposleni moraju htjeti raditi'
 Goran Mehkek / Cropix

Vlasnici stotina milijardi dolara iz cijelog svijeta okupili su se u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Westin na otvaranju dvodnevnog gospodarskog spektakla - Međunarodnom investicijskom forumu pod nazivom Invest in Croatia. Dvoranu su prepunili bogataši, potencijalni investitori poput Davida Fassa iz međunarodne investicijske banke Macquarie, jedne od najvećih australskih investicijskih banaka, šeik Mohamed Althani, član kraljevske obitelji i poslovni čovjek iz Katara, Frank Stronach, osnivač najveće kompanije za proizvodnju dijelova u automobilskoj industriji Magna International, Ferit Sahenk, predsjednik i glavni izvršni direktor Dogus Grupe iz Turske i mnogi drugi.

- Ovo je najveća konferencija u Hrvatskoj po veličini kapitala koji sjedi u ovoj dvorani - riječi su kojima je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić opisao sudionike dvodnevne konferencije. Naravno, u prvim redovima je zasjela doslovno cijela hrvatska Vlada, mnogi župani i nezaobilazni gradonačelnik Milan Bandić, kojega je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević posebno pozdravio biranim riječima: “Pozdravljam i dragog našega, najboljega gradonačelnika”.

Nakon što je nekoliko puta istaknula uspješan završetak pregovora s Europskom unijom i borbu protiv korupcije, ali ovaj puta ipak bez obrušavanja na oporbu i strahovanja od “crvene” Hrvatske, konferenciju je otvorila premijerka Jadranka Kosor . Naravno, isticala je samo dobre strane Hrvatske, do te mjere da je u jednom trenutku demantirala samu sebe.

- Hrvatska je zemlja radišnih ljudi! - uzviknula je nakon uvodnog pozdrava okupljenim potencijalnim investitorima. A prisjetimo se da je prije samo osam mjeseci “optužila” hrvatske građane da ne žele raditi kao pastiri i da “nezaposleni moraju htjeti raditi”.

- Vlada je unatoč krizi zadnjih dvije do tri godine uklonila niz prepreka za ulaganja. Aktivno privlačenje ulaganja je je prioritet politike. U posljednje dvije godine borbe protiv zle korupcije i kriminala šaljemo najbolju poruku investitorima - poručila je Kosor te dodala da se Hrvatska ubraja među naprednije tranzicijske zemlje po privlačenju ulaganja te da smo od 1993. do početka 2011. godine imali 24 milijarde eura izravnih ulaganja. Organizator skupa Invest in Croatia je Vlada RH, HGK i HUP, a pokrovitelji Financial Times i Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:54