HDZ ŽRTVOVAO PODRAVKU

Premijerka je sve dala HSS-u, Friščić je jedini vladar Podravke

Ogorčeni fondovi pripremaju prodaju 22 posto dionica Podravke jer su ljuti na premijerku
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB, KOPRIVNICA - Mirovinski fondovi na korak su do odluke o prodaji udjela u koprivničkoj Podravki, doznaje se od izvora bliskih institucionalnim investitorima. Čelnici domaćih mirovinaca, koji kontroliraju oko 22 posto vlasničkog udjela u koprivničkoj kompaniji, održali su sastanak duboko frustrirani činjenicom da ih je politika posve zaobišla u izboru nove Uprave.

Izlazna strategija

- U suštini, oni su odlučili povući se iz Podravke. Pitanje je samo koji će model izabrati - tvrdi predstavnik jednog investicijskog fonda sa značajnim udjelom. Čelnik NO-a dr. Ljubo Jurčić ističe kako mu nisu poznate namjere mirovinaca premda je, kaže, moguće da se na kraju odluče na prodaju udjela. - To je složen proces. Fondovi imaju različite cijene po kojima su kupovali Podravkine dionice i pitanje je isplati li se svima prodati po sadašnjoj tržišnoj cijeni. Moraju i odlučiti u koje će dionice uložiti novac koji dobiju od prodaje Podravke - tumači Jurčić.

Mirovinci bi navodno uskoro trebali angažirati konzultante koji će izraditi financijski projekt i predložiti model prodaje Podravkinih dionica te kako uložiti novac od prodaje.

Obvezni i dragovoljni mirovinski fondovi imaju nešto više od 22 posto Podravkinih dionica koje danas tržišno vrijede blizu 400 milijuna kuna. Uz premiju na paket, ta bi se svota mogla popeti na 500 milijuna kuna. Fondovi navodno već imaju nekoliko zainteresiranih investitora koji su spremni kupiti njihove udjele. Potencijalnim preuzimateljima ide na ruku i to da je riječ o paketu manjem od 25 posto pa ne bi podlijegali zakonskoj obvezi objave javne ponude za preuzimanje svih dionica.

Ipak, taj bi potez svakako bio važan korak u preuzimanju koprivničke kompanije. No ključeve Podravke ipak i dalje čvrsto drži politika. Može se zapravo reći kako čelnik HSS-a Josip Friščić izravno kontrolira najmanje 40 posto vlasničkog udjela u kompaniji. Državni fondovi posjeduju 26,42 posto, Podravka u svom trezoru ima 3,28 posto, a i 10,64 posto dionica koje su formalno u rukama Fime Ami na Malti zapravo su, sudeći po onome što se otkrilo u aferi Spice, Podravkino vlasništvo.

Dogovor nemoguć

Zbog toga je dogovor mirovinaca i države o sastavu novog Nadzornog odbora, koji će se birati na sljedećoj skupštini dioničara, de facto nemoguć. Dok se na prošloj skupštini dogodila pat pozicija jer su se država i mali dioničari s jedne te fondovi s druge strane pojavili s po 30 posto udjela, na sljedećoj bi skupštini prevagu na stranu politike trebala donijeti - Fima. Odnosno 10,64 posto spornih dionica koje, unatoč istrazi, daju pravo glasa donositeljima.

Prema izvorima bliskim fondovima, premijerka Kosor bila je spremna na kompromis oko sastava nove Uprave i NO-a, ali šef HSS-a Friščić nije želio ni čuti. Zato je na kraju bilo onako kako je Friščić rekao: HSS-ov menadžer Miroslav Vitković ostao je na čelu Podravke, a važna karika u Upravi još je jedan član HSS-a, Marin Pucar. Friščić je zagospodario Podravkom.

Premijerka Jadranka Kosor time je svjesno žrtvovala tvrtku u zamjenu za Friščićevu lojalnost. Prepuštanjem podravske kompanije koalicijskom partneru, šefica HDZ-a oslabila je i svoju stranačku bazu u Koprivnici.

Žrtva Kosor

Sve dosad Podravkom su zajednički vladali HDZ i HSS. No HDZ danas više nema nikog utjecajnog u vrhu kompanije: niti u Upravi, niti u Nadzornom odboru.

Zbog te su činjenice nezadovoljni u koprivničkom HDZ-u, ali ne usude se dizati glas zbog starih grijeha i činjenice da je njihov najutjecajniji čovjek, Damir Polančec, trenutačno u Remetincu.

Podravina i Koprivnica posve su, tako, prepušteni Friščiću. Neki dužnosnici lokalnog HDZ-a duboko su nesretni zbog podređenosti Friščiću, ali to je cijena koju moraju platiti kako bi HSS i na sljedećim izborima bio uz HDZ.





Dogovor: Premijerka je bila spremna na kompromis oko tvrtke, ali je Friščić odbio

Vitković: Potvrda Vitkovića za šefa Podravke pokazuje da HSS vlada tom tvrtkom

Koalicija: Kosor je sklona vjerovati da je Podravkom ‘kupila’ vjernost HSS-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:00