INICIJATIVA VESNE PUSIĆ

Premijerka Kosor ipak dolazi na sastanak u Sabor

Kosor je oštro oštužila SDP da se ponaša antieuropski i ne želi kraj pregovora u lipnju
 Prkić/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor ipak će se, kako neslužbeno doznajemo, odazvati pozivu predsjednice Nacionalnog odbora Vesne Pusić i doći na sastanak u Sabor na kojem će se okupiti sve političke snage s ciljem završetka pregovora u lipnju.

Sastanak bi se trebao održati idućeg tjedna budući da su ovog tjedna i predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade na službenom putu. To znači da inicijativa Vesne Pusić upućena prije tjedan dana vrhu države ipak nije do kraja propala premda je još jučer poslijepodne sve upućivalo na to.

Prijedlog o primirju

Vesna Pusić je, podsjetimo, prošlog tjedan predsjedniku i premijerki poslala pismo u kojem predlaže konkretne mjere za završetak pregovora, ali i zajednički sastanak na sjednici Nacionalnog odbora na kojem bi dogovorili diplomatsku ofenzivu prema najvažnijim članicama EU.

Predložila je i primirje među političkim protivnicima do završetka pregovora, no premijerka se na to vrlo brzo oglušila: prekjučer je oštro optužila SDP za protueuropsko ponašanje . Isti dan je pohvalila Pusić koja je “prepoznala Vladine napore u nastojanju da završe pregovore”, ali i najavila da neće oći u Sabor već će ona u Banskim dvorima sazvati sastanak svih relevantnih političkih faktora.

Sinoć je ipak došlo do promjene. Nakon cjelodnevnih konzultacija dogovoreno da će predsjednica Vlade ipak doći u Sabor na sastanak Nacionalnog odbora.

Konzultacije

Kod predsjednika Ive Josipovića otpočetka nije bilo dvojbe. Iz njegovog Ureda odmah nam je potvrđeno da će se odazvati pozivu Vesne Pusić jer šef države smatra da svi trebaju sjesti za stol i dati doprinos završetku pregovora. Na Pantovčaku su podsjetili kako je završetak pregovora bio i jedan od razloga za njegovo nedavno sazivanje konzultacija s političkim strankama.

Sastanak u Vladi

Sastanak koji je inicirala Vesna Pusić tako će konačno biti prilika da se za istim stolom oko našeg najvažniijeg strateškog cilja - ulaska u EU, osim predsjednika države i predsjednice Vlade, nađu i svi predstavnici parlamentranih stranaka koji su članovi Nacionalnog odbora.

Jer da je Kosor i dalje ustrajala na tome da sastanak bude samo u Vladi, njemu se sigurno ne bi odazvao predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je u nekoliko navrata jasno poručio da je bilo “dosta poziranja radi dizanja rejtinga HDZ-a”, te pozvao premijerku da u Saboru objasni što Vlada radi na ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:56